Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce este importantă hidratarea

Apa este principalul constituent al organismului care reprezintă aproximativ 60% din greutatea corpului la barbaţii adulţi si 50-55% din greutatea corporală la femei. Organismul are nevoie de apă pentru a supravieţui şi funcţiona. Din cantitatea totală de apă consumată, de obicei 30% provine din alimente, iar 70% din băuturi, dar aceste procente pot varia foarte mult în funcţie de dietă.

O bună hidratare este esenţială pentru sănătate deoarece fiecare celulă din corp are nevoie de apă, hidratarea fiind vitală pentru funcţiile de bază ale organismului precum reglarea temperaturii corpului, tensiunii arteriale, buna funcţionare a celulei nervoase, realizarii digestiei.

Hidratarea adecvată este extrem de importantă pentru buna funcţionare a creierului. Când suntem bine hidrataţi, neuronii sunt alimentaţi cu nutrienţi şi sânge oxigenat, iar creierul funcţionează în parametri normali. Deshidratarea uşoară cu pierderea de până la 1-2% din greutatea corporală poate afecta capacitatea de concentrare. Pierderea de greutate corporală de peste 2% datorită deshidratării poate afecta abilităţile de prelucrare a informaţiei şi memoria de scurtă durată.

Fluidele sunt importante pentru funcţionarea inimii, iar menţinerea unui volum adecvat al fluidelor este esenţială pentru reglarea tensiunii arteriale. Un rol important îl are şi în digestia alimentelor si absorbţia nutrieţilor din tractul digestiv. Hidratarea insuficientă va încetini procesul digestiv şi deshidratarea cronica poate duce la constipaţie.

Un aport adecvat de lichide este esential pentru a asigura funcţionarea rinichilor ajutând la eliminarea deşeurilor şi a substanţelor nutritive în exces prin urină. Rinichii unei persoane bine hidratate filtrează aproximativ 180 de litri de apă în fiecare zi, cea mai mare parte fiind resorbită pentru a preveni pierderile excesive de lichide. Apa actionează ca un lubrifiant pentru muşchi şi articulaţii, ajută la formarea lichidului articular şi prezervă activitatea normala a muşchilor.

Dr Razvan Costache, medic specialist medicina interna