Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Inflamatia cronica iti pune in pericol creierul

Inflamatia cronica iti pune in pericol creierul

Inflamatia cronica nu iti poate afecta doar inima, ci poate duce la declin cognitiv, se arata intr-un studiu publicat in revistei Neurology. Cercetatorii de la Johns Hopkins School of Medicine au analizat o serie de markeri inflamatori in cazul a peste 12.000 de adulti de varsta a doua, acordand pentru fiecare un scor (compus din rezultatele masuratorilor a 4 biomarkeri ai inflamatiei cronicedin sange: fibrinogen, albumina, numar leucocite si factorul VIII von Willebrand). Ulterior, specialistii au analizat functia cognitiva a participantilor la studiu in trei sedinte separate pe parcursul a 20 de ani. Cercetatorii au descoperit ca, dupa ce au tinut cont de variabilele demografice si  alter variabile ale participantilor la studiu, inflamatia a aparut sa fie asociata cu cresterea declinului cognitiv (problema intalnita in boala Alzheimer). Persoanele participante la studiu care au avut nivele ridicate ale markerilor inflamatorii  au avut un declin cognitiv  (pierderi de memorie) cu 7,8% mai mare in comparatie cu participantii care au inregistrat scoruri mai mici ale markerilor inflamatori.

Desi inflamatia este un process normal care are rolul de a proteja pe termen scurt organismul de vatamari, boli sau infectii, daca persita pe termen lung, poate fi daunatoare. Inflamatia cronica se asociaza cu bolile autoimmune, dar si cu bolile de inima si diabetul.

Nu se stie exact daca inflamatia cronica determina deficitele de memorie odata cu inaintarea in varsta, sau este un simplu rezultat al problemelor cognitive, dar rezultatele acestui studiu ajuta cercetatorii sa declare cu mai multa incredere ca inflamatia a aparut inaintea declinului cognitiv. Conducatorul acestui studiu, Keenan A. Walker, doctor in medicina, neurologie la Johns Hopkins’ School of Medicine a declarat: ceea ce faci la varsta de 40, 50 de ani poate afecta sanatatea creierului la 60 sau la 70 de ani. Sfatul sau a fost: pastreaza o alimentatie echilibrata, fa regulat exerecitii fizice, mentine o greutate corporala corecta si ia masuri pentru a preveni sau trata bolile cardiovasculare si diabetul. Nu este niciodata pre devreme sa incepi sa te gandesti la pastrarea sanatatii creierului tau.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu

www.aarp.org

https://n.neurology.org