Cand sa incep sa spal dintii de lapte ai bebelusului meu? Cum ii spal? Ce periuta sa folosesc? Pot folosi pasta de dinti cu fluor si cat de multa? Ce fac daca copilul „uraste” sa se spele pe dinti? Cand sa merg pentru prima data la control la medicul stomatolog? Ce pot face pe a preveni cariile dentare? Sunt intrebari firesti despre cum sa faci asta in mod corect. Citeste mai departe pentru a afla cum sa ai grija de dintii copilului tau!
De la dintii de lapte la dintii permanenti
Bebelusul se naste cu 20 de muguri dentari ascunsi in gingie. Eruptia dintilor de „lapte” (dinti primari sau temporari) este un proces normal in dezvoltarea copilului care se desfasoara incepand cu aproximativ 6 luni, pana la varsta de 3 ani. Acesti primi dinti nu sunt doar adorabili, ci vor ajuta in cele din urma bebelusul sa mestece alimentele si sa vorbeasca clar si vor avea un rol in formarea conturului fetei. De asemenea, dintii de lapte sunt esentiali pentru formarea dintilor permanenti sanatosi la adult, deoarece pastreaza locul la nivelul maxilarelor pentru aparitia acestora.
Desi exista o variabilitate de la un copil la altul, in general, dintii de lapte incep sa erupa in jurul varstei de 4-7 luni. Primii dinti care apar sunt de obicei cei 2 dinti anteriori inferiori (incisivi centrali inferiori), urmati de incisivii centrali superiori. Majoritatea copiilor au toti cei 20 dinti de lapte pana la varsta de aproximativ 3 ani.
In jurul varstei de 6 ani apar primii dinti permanenti (dinti secundari) care sunt molarii „de 6 ani”. Primul molar permanent nu inlocuieste nici un dinte de lapte, eruptia lui realizandu-se in spatele ultimului molar temporar. Acesti primi molari sunt importanti deoarece ajuta la modelarea fetei copilului si afecteaza pozitia si sanatatea celorlalti dinti permanenti care urmeaza sa apara.
Intre 6 si 12 ani, dintii de lapte sunt pierduti si inlocuiti de dintii permanenti, astfel incat in acest timp coexista pe arcade dinti temporari si dinti permanenti. Caderea dintilor de lapte are loc prin reabsorbtia radacinilor, cauzata de impingerea si eruptia dintilor permanenti. In general, pana la varsta de 21 de ani, vor aparea toti cei 32 de dinti de la adult (dinti permanenti), 16 la nivelul maxilarului superior si 16 la nivelul maxilarului inferior.
Ultimii dinti care vor aparea vor fi molarii „de minte” la varsta de 17 - 21 de ani. Totusi, aceasta nu este o regula, si in unele cazuri, al treilea molar nu se dezvolta sau nu erupe. In acest caz, un set de 28 de dinti permanenti este considerat normal.
Ar trebui sa periez gingiile bebelusului meu?
Nu trebuie sa incepi periajul cu o periuta de dinti sau sa folosesti pasta de dinti pana cand dintii copilului nu incep sa erupa, dar ar trebui sa cureti zilnic gingiile bebelusului tau. Academia Americana de Stomatologie Pediatrica (American Academy of Pediatric Dentistry - AAPD) recomanda curatarea gingiilor bebelusului in mod regulat, incepand de la cateva zile dupa nastere.
Introducerea chiar de la inceput a curatarii gingiilor bebelusului in rutina lui zilnica de ingrijire va face ca in momentul in care apare primul dinte, atat tu, cat si bebelusul sa fiti deja obisnuiti cu o curatare regulata a gurii. In plus, deoarece eruperea dintilor de lapte poate fi diferita de la un copil la altul, uneori poate fi dificil pentru parinte sa stie exact cand a inceput sa apara primul dinte al bebelusului. Curatarea zilnica a bacteriilor care pot cauza carii prin stergerea gingiilor poate actiona ca o garantie care ajuta la protectia dintelui pana cand devine evident ca dintele a erupt si ca este necesar periajul.
Cum sa curati gingiile bebelusului
Pentru a curata gingiile unui sugar, sterge usor gingiile cu un tifon sau un prosop curat si umed. In cazul in care eruptia dintilor a inceput si copilul are dureri de gingie, poti pune inainte prosopul umed cateva minute in frigider. Temperatura rece poate calma gingiile dureroase ale bebelusului. Curata gura bebelusului dupa fiecare hranire si inainte de culcare.
Cand sa incep sa spal dintii de lapte?
Multi parinti nu stiu cand sa inceapa sa spele dintii de lapte ai copilului lor. Primul dinte erupe adesea in jurul varstei de 6 luni. Poate ca te intrebi daca nu este prea devreme ca de la aceasta varsta sa incepi periajul dintilor copilului tau? Raspunsul scurt este „Nu”.
De indata ce copilul are si un singur dinte, placa bacteriana poate incepe sa se acumuleze pe suprafata dintelui si sa provoace carii. Placa este un strat aderent de bacterii care se formeaza in mod natural pe toate suprafetele dintilor nostri. Daca placa bacteriana nu este indepartata in mod regulat, bacteriile pe care le contine pot cauza carii dentare si boli ale gingiilor.
Cel mai bun mod de a elimina placa daunatoare de pe dinti si gingii este de a peria dintii in mod regulat si corect. Ca urmare, Academia Americana de Stomatologie Pediatrica recomanda sa incepi periajul dentar imediat ce apare primul dinte.
Dar ce se intampla daca bebelusul tau nu te lasa nici macar sa ii introduci periuta in gura? Mai mult, daca fuge atunci cand te vede cu periuta de dinti? Este in regula sa astepti pana cand copilul devine putin mai mare, cand poate va fi mai intelegator si nu-l va mai deranja atat de mult periajul dintilor? Raspunsul scurt este ca nu trebuie sa astepti.
Periajul dintilor unui copil mic nu este intotdeauna usor, dar este esential sa stabilesti si sa mentii o rutina buna de ingrijire orala pentru a pastra sanatatea gurii si a dintilor copilului. La fel cum nu ai renunta la schimbarea scutecelor murdare ale bebelusului tau daca acesta s-ar misca si ar face dificila schimbarea scutecului, nu ar trebui sa renunti la pastrarea curata, fara carii dentare, a gurii copilului.
Cum sa spal dintii de lapte ai copilului meu?
De indata ce apare primul dinte al copilului, foloseste o periuta de dinti cu cap mic, cu perii moi si perie de 2 ori pe zi – dimineata si cel mai important, inainte de culcare. Discuta cu medicul stomatolog pediatru daca trebuie sa folosesti o pasta de dinti cu fluor pentru copii. Pentru copiii care folosesc pasta de dinti fluorurata, acestia trebuie sa scuipe excesul de pasta de dinti. Nu le da sa clateasca gura cu apa dupa periaj, deoarece poate inghiti apa. Fluorul din pasta de dinti care ramane va continua sa protejeze dintii.
In general, majoritatea medicilor stomatologi recomanda o tehnica circulara pentru periaj, deoarece utilizarea unei miscari „sus - jos” poate provoca urmatoarele:
- Retragerea gingiilor
- Expunerea si sensibilizarea radacinii
- Ranirea radacinii la linia gingiei
Copiii mici (pana la varsta de aproximativ 6-7 ani) nu sunt capabili sa se spele pe dinti suficient de bine, asa incat au nevoie de un adult care sa o faca pentru ei. Urmeaza urmatorii pasi pentru a peria corect dintii copilului tau:
- Incepe prin a gasi o pozitie confortabila. Acest lucru ar putea fi cu copilul asezat in poala ta, cu fata inainte, cu capul sprijinit pe corpul tau, in timp ce ii tii barbia cu o mana. Daca este mai mare, poate sta pe un scaunel in fata chiuvetei in baie. Poate ajuta sa stati in fata unei oglinzi.
- Aplica un strat subtire de pasta de dinti pe perie.
- Aseaza peria la un unghi de 45 de grade.
- Perie usor in cercuri mici doar un grup restrans de dinti la un moment dat, pana cand intreaga gura este acoperita. Perie exteriorul si interiorul dintilor.
- Perie suprafetele de mestecat cu miscari inainte si inapoi.
- Concentreaza-te pe molarii din spate, care sunt cei mai expusi riscului de aparitie a cariilor. Este posibil sa intampini rezistenta, deoarece copilul se va concentra doar pe dintii din fata pe care ii poate vedea. Poate ajuta jocul de-a "gasirea dintilor ascunsi".
- Perie usor limba pentru a elimina bacteriile si a improspata respiratia.
- Intregul periaj trebuie sa dureze cel putin 2 minute.
- Dupa periaj, cere-i copilului sa scuipe pasta de dinti si nu-i da sa clateasca gura cu apa, pentru a nu inghiti pasta. Cantitatea mica de pasta de dinti ramasa continua sa protejeze dintii.
Daca folosesti o periuta de dinti electrica, citeste instructiunile inainte de a incepe. Aplica mai intai peria pe dintii copilului, apoi porneste-o. Misca incet capul de periaj de la dinte la alt dinte, inclusiv perie de-a lungul liniei gingiei (unde gingia si dintele se intalnesc). Nu apasa prea tare si nu freca, lasa peria sa lucreze.
Parintii ar trebui sa continue sa ii ajute pe copiii mici sa se spele pe dinti pana cand acestia sunt capabili sa se spele singuri corect. Varsta exacta va depinde de copil. In general, cand copiii isi pot scrie numele, devin capabili sa se spele singuri pe dinti. Dupa aceea, urmareste-l cum se spala, pana la varsta de aproximativ 6-8 ani.
Ce fel de periuta de dinti sa folosesc?
- Alege intotdeauna o periuta de dinti cu perii moi si cu cap suficient de mic, astfel incat sa se potriveasca confortabil in gura copilului. Te poti uita pe ambalaj, de obicei, producatorii de periute de dinti mentioneaza varsta recomandata.
- Atat periutele de dinti manuale, cat si cele electrice sunt eficiente pentru curatarea dintilor copilului atunci cand sunt utilizate corect, asa incat alege tipul de periuta care va place, atat tie, cat si copilului tau. O periuta de dinti electrica pentru copii este o alternativa buna pentru unii copii cu varsta > 3 ani si poate face periajul mai usor si mai distractiv.
- Foloseste o noua periuta de dinti (sau cap de periaj) la fiecare 3-4 luni.
Periile moi permit sa ajungi in santul dintre dinti si gingii pentru a indeparta placa bacteriana fara a deteriora gingiile. Unele perii sunt prea abrazive si pot uza smaltul dintilor. Astfel, in majoritatea cazurilor, periile medii sau dure nu sunt recomandate. Este necesara doar o presiune usoara pentru a indeparta placa. Presiunea excesiva poate determina retragerea gingiilor si poate leza suprafata dintelui.
Ce tip de pasta de dinti sa folosesc si in ce cantitate?
Fluorul este ingredientul cel mai important din pasta de dinti. Atata timp cat pasta de dinti contine fluor, marca sau tipul (pasta, gel sau pulbere), in general, nu conteaza. Toate pastele de dinti cu fluor actioneaza eficient impotriva placii bacteriene si a cariilor, intaresc smaltul care a fost atacat de acizi, indeparteaza petele de pe dinti, lustruiesc dintii si improspateaza respiratia.
Urmeaza recomandarile urmatoare:
- Pentru copiii mai mici de 2 ani, consulta-te mai intai cu medicul dentist pediatru cu privire la utilizarea pastei de dinti cu fluor. Medicul iti poate recomanda sa folosesti numai apa, fara pasta de dinti.
- Pentru copiii intre 2-3 ani, foloseste doar o cantitate foarte mica de pasta de dinti cu fluor pentru copii, de dimensiunea unui bob de orez si invata-l s-o scuipe. Nu-i da sa clateasca gura cu apa.
- Pentru copiii > 3 ani, foloseste o cantitate de marimea unui bob de mazare si, de asemenea, cere-i sa scuipe excesul de pasta si sa nu-l inghita.
Cat de des si cat timp trebuie sa dureze periajul?
In general, periajul este recomandat de 2 ori (dimineata la trezire si inainte de culcare) pe zi, timp de 2 minute de fiecare data. Periajul de seara este cel mai important moment pentru periaj.
In general, oamenii cred ca se spala pe dinti suficient de mult, cand, de fapt, majoritatea oamenilor petrec mai putin de 1 minut periindu-si dintii. In general, este mai bine sa perii dintii 2 minute de 2 ori pe zi, in loc sa perii dintii rapid de mai multe ori pe parcursul zilei.
Trebuie sa folosesc ata dentara la copil?
In cazul in care copilul are deja 2 dinti care se ating, ar trebui sa folosesti, de asemenea, ata dentara 1 data pe zi.
Odata ce dintii copilului se ating, periuta de dinti nu poate curata in mod adecvat suprafetele dintre dinti. Acesta este motivul pentru care folosirea zilnica a atei dentare trebuie sa faca parte din rutina de igiena orala a copilului tau. Ata dentara este un cordon sintetic care este introdus si miscat intre partile laterale a doi dinti alaturati, ajutand la prevenirea acumularii de bacterii care pot duce la carii sau boli gingivale.
Cere sfatul medicului stomatolog care sa te invete sa folosesti ata dentara la copilul tau. Urmatoarele recomandari te pot ajuta:
- Ca regula generala, atata timp cat copilul nu are dexteritatea manuala necesara pentru a folosi ata dentara in mod corespunzator, este important sa-l ajuti pana cand va putea sa faca asta pe cont propriu, frecvent, pana la varsta de 9-10 ani.
- Potrivit Asociatiei Dentare Americane, ordinea intre periaj si folosirea atei dentare nu este importanta. Ceea ce conteaza cel mai mult este ca micutul tau sa se spele bine pe dinti si sa foloseasca ata dentara in fiecare zi.
- Dimineata sau seara? Nu este o regula. Cel mai bun moment pentru a folosi ata dentara la copil este cel care functioneaza cel mai bine in programul tau. Important este sa il inveti sa foloseasca in mod constant ata dentara in fiecare zi.
Cum sa folosesti ata dentara
Urmeaza pasii de mai jos pentru a te asigura ca indepartezi cat mai multa placa bacteriana, evitand in acelasi timp ranirea gingiilor copilului:
- Rupe aproximativ 18 centimetri de ata dentara.
- Infasoara cea mai mare parte a atei dentare in jurul varfului unuia dintre degetele mijlocii ("degetul mijlociu curat"). Apoi infasoara putina ata in jurul celuilalt deget mijlociu ("degetul mijlociu murdar"), lasand aproximativ doi centimetri de ata dentara desfacuta intre cele doua degete.
- Tine ata intinsa strans intre degetele aratatoare si degetele mari.
- Ghideaza ata dentara intre dintii copilului folosind o miscare usoara de frecare.
- Cand ata dentara ajunge la linia gingiei, curbeaz-o in forma literei "C", astfel incat sa inconjoare dintele copilului.
- Tinand ata dentara strans pe dinte, freac-o usor in sus si in jos de marginea dintelui.
- Inainte de a trece la un dinte nou, infasoara partea atei dentare pe care tocmai ai frecat-o de dintele anterior in jurul „degetului mijlociu murdar” si desfa o lungime egala de ata dentara de pe „degetul mijlociu curat”.
- Repeta pasii pana cand folosesti ata dentara intre toti dintii care se ating.
- O varianta mai usoara poate fi folosirea „scoabelor” sau „scobitorilor” cu ata dentara.
Recomandari:
- Ideea legata de "degetul mijlociu curat" si a "degetul mijlociu murdar" este de a evita transferul bacteriilor pe care tocmai le-ai curatat de pe unul din dinti pe un alt dinte. Dupa fiecare folosire a atei dentare la un dinte, vei infasura ata murdara in jurul degetului mijlociu murdar si vei desfasura ata curata de pe degetul mijlociu curat inainte de a trece la urmatorul dinte.
- O greseala obisnuita de folosire a atei dentare este sa infasori ata dentara in jurul degetelor aratatoare in loc de degetele mijlocii. Vei avea nevoie de degetele aratatoare pentru a apuca strans ata dentara la pasul urmator.
- Intotdeauna manevreaza cu blandete ata dentara in apropierea gingiilor copilului. Zona gingiilor este delicata, iar impingerea atei dentare in gingiile copilului cu forta poate deteriora gingiile.
- Copilul s-ar putea bucura sa tina si el pe degete putina ata dentara in timp ce tu utilizezi ata pentru a-i curata dintii. Retine insa ca tu esti cel care trebuie sa ii cureti dintii, atat timp cat copilul inca nu are dexteritarea necesara.
Cum sa perii dintii bebelusului atunci cand refuza
Atunci cand este posibil, se recomanda metoda "genunchi la genunchi". Este nevoie de 2 adulti si se realizeaza astfel:
- Cei doi adulti stau fata in fata, cu genunchii atingandu-se.
- Aseaza copilul intins pe spate, astfel incat capul sau sa se sprijine in poala unui adult si picioarele sale sa fie in poala celuilalt adult. (Asigurati-va ca este intr-o pozitie stabila si ca nu poate cadea!)
- Adultul care are capul copilului in poala va ridica usor buzele copilului cu o mana, astfel incat dintii sa fie complet vizibili, iar cu cealalta mana va peria delicat dintii sugarului.
- Cel de-al doilea adult ar trebui sa se concentreze pe mangaierea copilului si/sau distragerea atentiei acestuia, precum si pe tinerea mainilor bebelusului pentru a impiedica ca sugarul sa apuce periuta de dinti.
Daca un al doilea adult nu este disponibil, incerca sa pui capul copilului in poala ta si apoi sa ridici buzele copilului cu o mana si cu cealalta sa perii dintii. (Asigura-te ca bebelusul este intr-o pozitie stabila si nu poate cadea din poala!). Daca molarii din spate nu au erupt inca, poti incerca sa pui un deget intre gingiile din spate pentru a mentine deschisa gura copilului pentru a putea peria dintii.
Cum sa faci periajul dintilor distractiv pentru copiii mici
Chiar daca parintii stiu cum sa ii spele pe dinti pe copiii lor mici, numai "distractie" poate sa nu fie! De fapt, la inceput, periajul dintilor copilului tau poate fi o lupta de-a dreptul. In cele din urma copilul va intelege ca spalatul pe dinti este ceva pe care il facem in fiecare zi, ca parte a mentinerii sanatatii corpului nostru.
Incearca unele dintre metodele de mai jos pentru ca periajul dintilor copilului tau sa devina distractiv pentru el:
- Periati dintii pe rand - „acum este randul meu, acum este randul tau”, astfel incat copilul sa se simta implicat si independent. Mai intai perie-i tu dintii si apoi lasa-l pe el sa practice periajul (sau poti inversa ordinea).
- Luati cu voi la baie un animal de plus sau papusa preferata si lasa copilul sa "spele" dintii jucariei (fara pasta de dinti, desigur) in timp ce tu ii cureti lui dintii.
- Canta sau ascultati muzica in timp ce ii perii dintii. Foloseste o melodie distractiva care dureaza aproximativ 2 minute si spune-i copilului ca atunci cand melodia se termina, este timpul sa scuipe restul de pasta. Sau daca ai inspiratie, poti compune propriul vostru cantec, cu versuri haioase sau „prostesti”, cum ar fi: „Splata-te pe dinti/ Spala-te in fiecare zi/ Tata, mama, frate si sora/ Spalati-va pe dinti in fiecare zi!”
- Spune-i povesti simpatice in timp ce ii perii dintii pentru a face lucrurile mai haioase.
- Lasa copilul sa-si aleaga periuta de dinti pe care si-o doreste - in culoarea preferata sau cu o imagine a personajului preferat.
- Daca copilului tau nu-i place gustul pastei de dinti, incearca mai intai periajul fara pasta de dinti. Apoi foloseste o cantitate mica de pasta de dinti pentru copii cu continut scazut de fluor, pentru a-l obisnui cu aroma. Multi copii prefera aroma de menta. Insa poti incerca orice pasta de dinti cu aroma care ii place. De asemenea, pentru mai multa distractie, poti alege o pasta de dinti cu „sclipici”. Aceste paste de dinti au devenit populare in ultimii ani, dar asigura-te intotdeauna ca pasta de dinti contine fluor, deoarece acesta este ingredientul cheie care protejeaza dintii impotriva cariilor dentare.
Cum iti poti invata copilul sa se perie si sa foloseasca ata dentara singur?
Incurajeaza-ti copilul sa ia parte la periajul dintilor pe masura ce creste. In jurul varstei de 2-3 ani, ajuta-l sa-si dezvolte abilitatea de periaj lasandu-i sa incerce si invatandu-l cum sa faca asta corect, pentru a te asigura ca toate suprafetele sunt curatate.
Majoritatea copiilor vor dezvolta abilitatile motorii fine necesare pentru a se putea spala singuri pe dinti in jur de 6-8 ani, iar in cazul atei dentare in jur de 9-10 ani. Totusi, poti continua sa-l supraveghezi pana cand esti sigur ca se poate spala singur corect.
- Incepe prin a fi un bun model si arata-i copilului cum folosesti tu ata dentara si cum te speli pe dinti in fiecare zi.
- Copiii intre 3-6 ani pot fi capabili sa foloseasca singuri o periuta de dinti. Daca vor, este bine sa-i lasi sa exerseze. Dar asigura-te ca il supraveghezi si ca perii locurile pe care le-au ratat.
- Arata-i copilului sa se spele pe partea superioara, interioara si laterala a dintilor. Foloseste miscari scurte, circulare.
- Invata-l sa-si spele limba pentru a mentine respiratia proaspata si pentru a elimina bacteriile.
- Copiilor le place sa-i copieze pe altii, asa ca cere altor membri ai familiei sa le arate copiilor cum se spala sau sa faca asta impreuna cu ei. Fratele sau sora mai mare pot fi un model pentru copilul mai mic. Copiii mici se simt adesea mai entuziasmati sau cel putin accepta mai usor practicile de igiena orala atunci cand isi vad fratii mai mari implicandu-se.
- Exista multe carti de povesti cu tematica dentara care pot fi folosite pentru a ajuta copiii mici sa invete despre spalarea dintilor.
- Pentru copiii mai mari, incearca un sistem de recompense. De exemplu, marcheaza de cate ori isi spala dintii de 2 ori pe zi intr-un calendar si ofere-i o recompensa atunci cand atinge un prag.
Cand sa mergi cu copilul la primul consult stomatologic?Academia Americana de Stomatologie
Pediatrica recomanda sa mergi la primul consult la medicul stomatolog pediatru oricand intre prima eruptie dentara si implinirea varstei de 1 an. Medicii stomatologi pediatri sunt specializati in tratarea afectiunilor dentare ale copiilor. Medicul stomatolog va discuta cu tine despre igina orala si ingrijirea adecvata a dintilor.
Daca vei merge la dentist cu copilul de la o varsta mica, asta il va ajuta sa devina familiar cu mediul unui cabinet de stomatologie si sa-l cunoasca pe medicul stomatolog, astfel incat sa ii fie confortabil sa mearga la control. De asemenea, este o modalitate de a stabili un obicei sanatos pentru controalele stomatologice regulate. Orice persoana ar trebui sa mearga de rutina la un consult stomatologic de 2 ori pe an (la fiecare 6 luni).
Urmatoarele intrebari i le poti pune medicului stomatolog pediatru pentru a intelege ce ai de facut:
- Care este cel mai bun tip de periuta de dinti pentru copilul meu?
- Poate copilul meu sa foloseasca pasta de dinti cu fluor?
- Ce cantitate de pasta de dinti trebuie folosita?
- Poate copilul meu sa foloseasca apa de gura?
- Copilul meu prezinta un risc crescut de carii?
- Pentru preventia cariilor, copilul trebuie sa ia suplimente orale cu fluor sau recomandati aplicarea de fluor pe dinti?
- Cat de des ar trebui copilul meu sa revina la control?
- Radiografiile dentare sunt sigure pentru copilul meu?
- Este in ordine pentru dantura sa mestece guma sau sa suga bomboane?
Mergi imediat la medicul stomatolog pediatru atunci cand:
- Copilul are durere de dinte sau o infectie a gingiei
- Copilul a pierdut accidental un dinte permanent. Daca gasesti dintele, ridica-l apucandu-l numai de coroana (partea alba) - nu atinge radacinile! Pune-l intr-o cutie cu lapte si mergi de urgenta la medicul stomatolog, ideal in 30 de minute. Cu cat dintele este reimplantat mai devreme, cu atat probabilitatea sa ramana vital este mai mare.
Surse de informatie:
- www.hurstpediatricdentistry.com
- www.medlineplus.gov
- www.chop.edu
- www.betterhealth.vic.gov.au