Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Depresia este o problema globala

Depresia este o problema globala

Vechile teorii care sustineau ca doar populatiile occidentale sufera de depresie se dovedesc false, pentru ca depresia si anxietate exista in fiecare societate din lumea de azi. Aceasta descoperire, publicata de cercetatorii de la Universitatea din Queensland, provine de la cel mai complet studiu de depresie si anxietate care exista pana in momentul de fata in domeniul cercetarii.

Au fost realizate doua studii separate privind depresia clinica si tulburarile de anxietate. Peste 480.000 de persoane din peste 91 de tari au participat la aceste studii.

Cele doua cercetari au scos la iveala faptul ca depresia clinica si anxietatea sunt probleme severe de sanatate in intreaga lume:

  • Societatile neoccidentale, chiar si cele din zonele de conflict, au mai putine persoane cu tulburari de anxietate in comparatie cu societatile occidentale
  • 10% dintre persoane sunt afectate de anxietate in America de Nord, Europa occidentala si Australia/Noua Zeelanda
  • 8% dintre persoanele din Orientul Mijlociu sunt afectate de anxietate
  • 6% dintre persoanele din Asia sunt afectate de anxietate
  • Depresia are un efect opus in tarile vestice, unde mai putine persoane sunt deprimate
  • 9% dintre persoanele din tarile asiatice sau din tarile Orientului Mijlociu, precum India si Afganistan, au depresie majora
  • 4% dintre persoane au depresie majora in America de Nord si de Sud, Noua Zeelanda, Australia si tarile din estul Asiei – China, Tailanda si Indonezia

Potrivit conducatorului echipei de cercetare pe depresie, Alize Ferrari, rezultatele arata ca depresia este mai raspandita in zonele lumii unde se mentin conflictele. Ea avertizeaza ca este in genera dificil sa obtii informatii de la unele tari cu venituri mici si medii. “Este nevoie de mai multe investigatii asupra metodelor pe care le folosim in diagnosticarea depresiei si in masurarea incidentei in tarile neoccidentale, la fel cum este nevoie de mai multa cercetare in legatura cu modul in care depresia se produce de-a lungul vietii,” afirma Ferrari.

Directorul echipei de cercetare privind anxietatea, Amanda Baxter, avertizeaza de asemenea oamenii cu privire la compararea tulburarilor psihice in diferite tari. “Masurarea tulburarilor mentale in diferite culturi este o provocare, deoarece multi factori pot influenta incidenta raportata privind tulburarile de anxietate. De asemenea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a ne asigura ca criteriile pe care le folosim in prezent pentru a diagnostica anxietatea se potrivesc pentru oamenii din toate culturile,” afirma Baxter.

Atat depresia clinica, cat si anxietatea sunt mai frecvente la femei decat la barbati. Potrivit cercetarii, in cazul femeilor si barbatilor peste 55 de ani, anxietatea este mai putin frecventa. Totusi, depresia ramane frecventa de-a lungul vietii. Aproximativ 4.7% din persoane (1 din 21) va avea depresie majora la un moment dat. Aproximativ 7.3% dintre persoane (1 din 13) sufera in prezent de anxietate, cea mai frecventa dintre toate tulburarile psihice.

Aceste doua studii sunt cele mai complexe din lume pe depresie clinica si anxietate. Au fost publicate ca parte a Global Burden of Disease Study (GBD). Studiul GBD va contine – data publicarii fiind a doua jumatate a anului 2019 – estimari pentru 220 de boli, intre care 11 tulburari de sanatate mentala.

Surse de informatie:

www.medicalnewstoday.com

http://eprints.qut.edu.au