Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum traiesc cu hipertensiune arteriala

Cum traiesc cu hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arteriala indelungata adauga presiune suplimentara asupra vaselor de sange si inimii tale. Forta adaugata de sangele curgand prin artere dauneaza peretilor acestora si favorizeaza formarea placilor de colesterol. Aceste placi ateromatoase pot cauza infarct de miocard si accident vascular cerebral.

Hipertensiunea arteriala obliga, de asemenea, inima sa lucreze mai mult pentru a pompa sange in tot corpul. Deoarece functioneaza tot mai greu, muschiul inimii poate deveni rigid, extins sau slabit. De-a lungul timpului, inima nu poate pompa suficient sange. Aceasta afectiune se numeste insuficienta cardiaca. "Riscul de insuficienta cardiaca este semnificativ crescut in cazul in care tensiunea arteriala este neverificata timp de multi ani", spune Dr. Bhatt. "Inima nu pompeaza la fel de eficient dupa ce timp de multi ani a trebuit sa pompeze sangele cu presiune foarte mare."

Procentajul femeilor cu hiperstensiune arteriala, pe categorii de varsta:

  • 19% - 35-44 ani
  • 35,2% - 45-54 ani
  • 53,3% - 55-64 ani
  • 69,3% - 65-74 ani
  • 78,5% - 74+

Dincolo de accidentul vascular cerebral si insuficienta cardiaca, hipertensiunea arteriala indelungata poate duce de asemenea, la dementa, insuficienta renala, probleme de vedere (mai ales daca suferi si de diabet zaharat) si disfunctie sexuala.

Deoarece hipertensiunea arteriala este o afectiune fara simptome, este esential sa iti verifici tensiunea in mod regulat. Dr. Bhatt recomanda masurarea tensiunii arteriale de catre medicul de familie o data pe an – chiar daca starea ta de sanatate este buna. Unii oameni cumpara tensiometre pentru a-si verifica tensiunea arteriala. Daca te decizi sa faci acest lucru, inainte de a-l utiliza, du tensiometrul la calibrat la cabinetul medicului tau de familie.

Noi directii de tratament

In trecut, medicii recomandau pacientilor sa incerce reducerea tensiunii arteriale prin schimbari ale stilului de viata (cum ar fi dieta si exercitiile fizice ), timp de sase luni, inainte de a incepe tratamentul cu mediamente. "In acele conditii, ar fi trecut un an pana cand tensiunea arteriala ar fi fost controlata. "A fost cu siguranta o abordare gresita", spune Dr. Bhatt. "Terapia hipertensiunii arteriale s-a schimbat in ultimul deceniu, in sensul unei mai abordari mai agresive in tratarea ei."

Iata cateva linii directoare generale pentru monitorizarea hipertensiunii arteriale:
► medicul tau va lua in considerare prescrierea de medicamente in cazul in care tensiunea arteriala este de 140/90 sau mai mare - pragul pentru hipertensiune arteriala
► medicatia prescrisa de doctor va depinde de mai multi factori, inclusiv de starea ta generala de sanatate 
► vei incepe prin a lua cea mai putin eficienta doza de medicament. Medicul va creste doza daca tensiunea arteriala nu raspunde la tratament

Compararea medicala a tensiunii arteriale

Clasificarea/tipul medicamentelor pentru tensiune

Exemple (denumiri generice)

Cum actioneaza pentru scaderea tensiunii

Efecte secundare

ACE (inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei)

benazeoril, captopril, linisopril, ramipril 

Reduc cantitatea de angiotensina, un produs chimic ce cauzeaza ingustarea arterelor

Eruptii cutanate, tuse uscata, pierderea simtului gustului, retentie de lichide, un nivel ridicat al potasiului

 

Blocante ale receptorilor angiotensinei

candesartan, losartan, valsartan 

Blocheaza efectele angiotensinei II, un compus ce ingusteaza arterele

ameteala, crampe musculare

Beta-blocante

atenolol, metoprolol, metoprolol succinat,  propranolol hidroclorid 

Reduc ritmul cardiac 

Oboseala, insomnie, respiratie suieratoare, ameteala, depresie, reduc toleranta la exercitii; pot ascunde semnele ingrijoratoare referitor la scaderea nivelului de zahar din sange, in cazul persoanelor ce sufera de diabet zaharat

Blocante ale canalelor de calciu

amlodipina  diltiazem cardizem, nisodilpina 

Incetinesc miscarea calciului in celulele musculare fine ale inimii, ceea ce face ca inima sa se contracte cu putere mai mica, si relaxeaza vasele de sange

Palpitatii, glezne umflate, dureri de cap, ameteala, constipatie

Diureticele

clortalidona, bumetanida, clorotiazida, furosemid, 

spironolactona 

Elimina excesul de sodiu si apa din corp; adesea sunt utilizate impreuna cu alte medicamente pentru hipertensiune arteriala

Pot scadea nivelul potasiului, ceea ce cauzeaza slabiciune, oboseala si crampe ale picioarelor (diureticele care nu elimina potasiul, precum spironolactona, nu au aceste efecte secundare); pot cauza guta si ridica nivelul de zahar din sange.

Identificarea celui mai bun tratament impotriva hipertensiunii arteriale presupune adesea metoda "a incerca si evalua efectul". In cazul in care un medicament nu este de potrivit sau provoaca efecte secundare, nu opri imediat tratamentul. Consulta medicul pentru o  reevaluare a situatiei. Nu exista un raspuns potrivit pentru toate cazurile. „E nevoie de multa pricepere pentru tratarea hipertensiunii arteriale", mai spune Dr. Bhatt.

Cum controlam tensiunea arteriala

Controlul tensiunii arteriale tine de tine si de mentinerea legaturii cu medicul curant. Verifica-ti tensiunea arteriala, ia medicamentele prescrise si urmeaza aceste recomandari ce ajuta la scaderea hipertensiunii arteriale:
► fa o plimbare de 30 de minute (sau trei plimbari de cate 10 minute), in cel putin cinci zile din saptamana
► limiteaza consumul de sare, grasimi si colesterol din dieta. Adauga 5 portii de fructe si legume in plus, in fiecare zi.
► daca esti supraponderal, incearca sa slabesti cel putin 2 – 4,5 kg
► daca fumezi, adreseaza-te medicului tau pentru a te ajuta sa renunti

Text: www.health.harvard.edu