Otita medie acuta reprezinta o infectie acuta a urechii medii si este de obicei cel mai des insotita de un lichid purulent prezent in urechea medie.
Simptomele otitei medii sunt:
- febra
- durerea locala (numita otalgie)
- stare generala proasta
- scaderea auzului sau senzatia de ureche infundata
De cele mai multe ori diagnosticul se pune in baza unui examen ORL complet ce presupune si audiograma sau impedansmetrie, daca medicul considera ca este necesar.
Otita medie recurenta reprezinta 3 sau mai multe episoade de otita acuta pe o perioada de 4-6 luni sau mai multe episoade pe an.
Otita medie seroasa (sau otita medie cu lichid) reprezinta fluid la nivelul urechii medii fara a avea neaparat o simptomatologie sau semne evidente de inflamatie acuta. Lipsa acestei simptomatologii face ca aceasta boala sa treaca neobservata, mai ales in cazul copiilor. Din acest motiv este bine ca in cazul copiilor sa se efectueze periodic consultatii ORL pentru a verifica starea urechii medii.
Otita medie cronica este reprezentata de orice patologie a urechii medii in care membrana timpanica nu este intacta, chiar si in absenta semnelor inflamatiei.
Otita medie cronica supurata reprezinta de obicei o scurgere purulenta pe fondul unei otite medii cronice persistente.
Este foarte important ca orice durere aparuta la nivelul urechii sa fie corect diagnosticata si tratata de un medic ORL pentru a evita aparitia complicatiilor.
Text: Asist Univ. Dr. Cristina-Maria Goanta, Medic specialist ORL, Doctor in Stiinte Medicale