Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Copilul meu are picior plat - ce ar trebui să fac?

Dacă copilul tău are picior plat, probabil că nu ar trebui să-ţi faci griji - piciorul plat flexibil poate fi normal pentru vârsta lui

Când un copil cu picior plat flexibil stă in picioare bolta plantară se aplatizează sau dispare, pentru ca apoi să reapară atunci când stă în şezut sau pe vârfuri.

Piciorul plat flexibil este considerat normal la copiii mici.  Peste 90% dintre copiii sub 4 ani au picior plat flexibil  deoarece bolta plantară se formează începând cu vârsta de un an până la 6-8 ani, ca urmare a dezvoltării oasele piciorului şi întăririi aparatului ligamentar pe măsură ce copilul merge din ce în ce mai mult. La unul din 7 copii bolta nu se va dezvolta, astfel incat 15% dinte adulti vor avea picior plat.

Când ar trebui să te îngrijoreze piciorul plat al copilului tău?

Piciorul plat flexibil este frecvent nedureros şi nu interferă cu mersul sau practicarea unor sporturi şi ca urmare nu necesită vreun tratament.

Totusi, atunci când piciorul este încă plat deşi copilul a împlinit vârsta de 8 ani şi se plânge de durere sau oboseală la nivelul piciorului sau gambei trebuie consultat medicul ortoped pediatru pentru o examinare completă şi stabilirea tratamentului. Foarte rar, când metodele de ortezare şi/sau kinetoterapie nu au dat nici un rezultat, este nevoie de o intervenţie chirurgicală.  

În Ponderas Academic Hospital, Dr. Albert Stanciu efectuează la copilul cu vârsta mai mare de 8 ani o intervenţie minim-invazivă care va ajuta piciorul plat flexibil să se dezvolte normal.

ARTROERESIS

Artroeresis înseamnă în limba greacă “a ridica articulaţia” şi este o procedură prin care se corectează mişcarea excesivă la nivelul piciorului.  Este o intervenţie minim-invazivă, efectuată printr-o mică incizie, nu necesită tăierea osului sau a tendonului, durează puţin şi are rezultate vizibile imediate.

Artroeresis constă în plasarea unui implant bioresorbabil în sinus tarsi, un spaţiu localizat între talus şi calcaneu, cele două oase mari care alcătuiesc partea posterioară a piciorului. Acest implant se comportă ca un despărţitor care previne sau limitează mişcărea anormală la nivelul articulaţiei subtalare şi prăbuşirea  bolţii palatine.

Astfel, piciorul este obligat să se dezvolte normal, oasele piciorului fiind corect alinate la sfârşitul perioadei de creştere a copilului.

Dr. Albert Stanciu este Medic Primar Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Doctorand în Chirurgie Plastică şi efectuează intervenţii chirurgicale la Ponderas Academic Hospital.

Domeniul principal de interes medical: chirurgia şi ortopedia reconstructivă

Activitate profesională :

  • În ultimii 15 ani activitatea concentrată exclusiv în domeniul ortopediei pediatrice
  • 2500-3000 de consultaţii anual
  • 500 de intervenţii chirurgicale anual

Premiere medicale:

  • Prima alungire de membre de 10 cm la copil efectuată în ţară, 1995
  • Primul procedeu de transport osos pentru o inegalitate complexă de membre, 1996
  • Prima alungire de antebraţe bilateral, 1996
  • Prima alungire de degete, 1997
  • Cuboidectomia ca metoda terapeutică de rezolvare a piciorului strâmb varus equin neglijat

Singurul specialist în chirurgie laser la copil cu o experienţă de mii de cazuri de malformaţii vasculare.

  • Doctorand în chirurgie plastică pe aceasta temă cu un concept propriu de tratament al hemangioamelor la copil
  • Specializat în terapie laser pentru afecţiunile ortopedice.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Albert Stanciu, Medic Primar Chirurgie si Ortopedie Pediatrica