Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Decalogul Back to Work: cum reintri pe modul de lucru după lunga vară fierbinte

Articol de Roxana Melnicu Senior Editor
Indiferent de unde te-ai uita, e septembrie și se încing motoarele pentru lucru. În curând bate la ușă bilanțul de decembrie! Rațiunea spune: „hai la lucru“, dar de multe ori are a se lupta în interiorul nostru cu o armată de demoni ai vacanțelor, la fel de tentanți și de periculoși și dacă sunt fericiți, și dacă sunt nefericiți. Ca să le faci față ai de respectat zece porunci:

Cum arată decalogul Back to Work de care să ții aproape:

Folosește empatia și tratează-ți aproapele ca pe tine însuți!

Majoritatea celor pe care-i întâlnești și cu care lucrezi au sentimente asemănătoare - unii le ascund cum pot mai bine, alții le trăiesc plenar. Tratează-l deci pe aproapele tău ca pe tine însuți și creează o atmosferă plăcută de lucru, în majoritatea cazurilor este cea mai bună premisă pentru eficiență. 

Nu te arunca direct în activitate frenetică!

Chiar dacă în loc să te relaxezi în vacanță mai mult te-ai plictisit - se întâmplă, poți recunoaște! - nu te repezi să umpli cu activități toată ziua! Folosește acest moment de pauză ca să îți dai seama exact care sunt activitățile și proiectele care te interesează cu adevărat, care îți pot oferi oportunități de dezvoltare și care sunt lucrurile pe care le faci pur și simplu din plictiseală, ca să îți demonstrezi ție însuți că ești activ.

Nu trăi în social media

Cel mai sigur mod de a „scutura“ starea bună de relaxare din vacanță este să plonjezi în social media scrolling, sub pretextul că „te pui la curent cu noutățile“. Numai că, realmente pe nesimțite, starea de relaxare se topește, lăsând loc insatisfacției, alimentată de cele mai diverse surse. Dacă persiști suficient de mult, ai șansa să te apropii de depresie.

Nu privi înapoi cu mânie

E mare tentația de a-ți spune „eu nu am avut o vacanță pe măsură“ (cu corolarul dublu frustrant: „eu nu am avut o vacanță atât de frumoasă ca X de pe facebook“). Dar gândește-te că nu știi de fapt cum a fost vacanța lui X, plus că poți fi sigur că și pe tine te invidiază o gramadă de oameni cam din aceleași motive pentru care tu îl invidiezi pe X. E util să faci un bilanț al vacanței tale, să știi ce îți dorești de la vacanțe și cum o vei planifica pe următoarea. Dar nu privi înapoi cu mânie, ci mai bine gândește-te la planificarea vacanței de la anul sau din iarnă și/sau organizează niște escapade la sfârșit de săptămână - pot fi adevărate mini-vacanțe.
 

Nu trăi în trecut

La fel de periculoasă este și tendința de a idealiza vacanța. Mai degrabă caută să creezi insule de wellbeing pentru viața cotidiană - poți găsi surse noi de energie și satisfacție:

  • SPA
  • spectacole
  • restaurante

Nu-l invidia pe aproapele care tocmai pleacă în concediu la început de toamnă!

Arată ca un privilegiat al destinului, da, dar gândește-te mai bine!

  • Poate că nici el nu a avut o viață prea plăcută vara văzându-i pe ceilalți plecând în vacanțăPoate reintegrarea la lucru după ce te întorci dintr-o astfel de vacanță este și mai
  • grea
  • Dacă tot ți se pare irezistibil, anul viitor lasă o părticică de concediu și pentru septembrie

Nu ceda rutinei și oferă-ți motivații noi!

De cele mai multe ori ne deprimăm când începem lucrul pentru că simțim că rutina ne acaparează viața. Pune o piedică în calea rutinei: găsește un proiect nou sau o activitate, hobby sau voluntariat care te va implica profund.
 

Nu te speria dacă te pomenești că ai uitat să faci unele lucruri!

Ți s-a întâmplat să nu-ți aduci aminte absolut nimic despre anumite rutine? Să te întrebi: oare ce este? oare cum se face? oare cum îl cheamă pe colaboratorul care tocmai a intrat?
Nu te panica! 

  • Acestea sunt semne că ai reușit să te decuplezi și să te relaxezi în vacanță. 
  • Vei constata că îți amintești imediat aceste lucruri care par „uitate“.
  • Gândește-te de ce tocmai aceste lucruri au fost uitate.

Folosește resursele creative cu care ai venit din vacanță!

Te poți simți ușor deconcentrat de revenirea la locul de muncă, mai ales dacă ai reușit să te relaxezi cu adevărat. S-ar putea să ți se pară stranii unele rutine și să te întrebi - mai mult sau mai puțin în secret - de ce le faci. Ai ocazia să descoperi exact acei hoți de timp și de energie care afectau eficiența muncii de ceva timp. Este un moment bun ca să te întrebi cât se poate de serios de ce faci ceea ce faci și să reorganizezi fluxuri de lucru mai performante și mai satisfăcătoare pentru toată lumea. S-ar putea să realizezi și că nu mai poți face ceea ce făceai și să îți dorești schimbări profesionale reale - este o ocazie pentru a întreprinde acele schimbări în carieră care îți vor aduce succesul. 
 

Nu uita starea de relaxare!

Da, nu e recomandat să trăiești în trecut, tânjind după ore întregi de plajă, daaar…. nu uita de starea de relaxare obținută, ca să o poți evoca atunci când ai nevoie! Dacă ai învățat să prepari rețete noi, nu le abandona, îți vor aduce o stare bună!