In cazul in care alegi sa amani sa-i faci copilului tau unele vaccinuri sau sa refuzi in intregime anumite vaccinuri, exista riscuri. Urmeaza acesti pasi pentru a-ti proteja copilul, familia si alte persoane.
Decizia de a amana sau de a respinge vaccinarea copilului este o raspundere importanta, deoarece vacinarea poate salva viata copilului tau sau a altei persoane.
De fiecare data cand copilul tau este bolnav si apelezi 112, soliciti o ambulanta, mergi la camera de garda sau duci copilul la pediatru sau la o clinica, trebuie sa:
- Comunici personalului medical daca copilul nu a primit toate vaccinurile recomandate pentru varsta lui.
- Pastrezi la indemana carnetul de vaccinare, pentru a putea comunica exact (chiar daca esti intr-o stare de incordare) care sunt vaccinurile administrate copilului.
Este esential sa comunici personalului medical care este situatia vaccinarii copilului. Din doua motive:
- Cand copilulul este evaluat, medicul va trebui sa ia in considerare posibilitatea conform careia copilul tau are o boala care poate fi prevenitacare ar fi fost prevenita prin vaccinare. Multe dintre aceste boli sunt acum mai putin frecvente, insa inca pot sa apara.
- Personalul medical poate lua masuri preventive, precum izolarea copilului, astfel incat virusul sa nu fie transmis catre alte persoane. O categorie cu risc crescut sunt nou-nascutii, care sunt prea mici pentru a fi complet vaccinati. De exemplu, vaccinul impotriva rujeolei (pojar) nu este de obicei recomandat in cazul copiilor sub 12 luni. In cazul copiilor foarte mici care fac rujeola, probabilitatea este mare ca boala sa fie severa si adeseori necesita spitalizare. Alte persoane la risc sa contacteze boala sunt cele cu sistem imun deprimat, precum cele diagnosticate cu cancer sau primitorii de transplant.
Inainte ca o epidemie a unei boli care poate fi prevenita prin vaccinare sa se produca in comunitate:
• Discuta cu medicul pediatru sau cu asistenta pentru a te asigura ca situatia vaccinarilor copilului este la zi. Cere un exemplar al carnetului de vaccinare.
• Informeaza personalul de la scoala, gradinita sau ingrijitorul in legatura cu situatia vaccinarilor copilului tau.
• Sa ai in vedere faptul ca virusul poate fi transmis de persoane care nu au simptome. De exemplu, meningita Hib (provocata de bacteria Haemophilus influenzae tip B) poate fi transmisa de persoanele care au bacteria in organism, dar care nu sunt bolnave. Deci, nu iti poti da seama cine este sau nu contagios.
Cand in cadrul comunitatii apare o boala care poate fi prevenita prin vaccinare:
• S-ar putea sa nu fie prea tarziu sa obtii imunitate prin vaccinare. Discuta cu medicul pediatru.
• Daca in comunitate exista cazuri (sau, in anumite circumstante, un singur caz) de boala care poate fi prevenitacare poate fi prevenita prin vaccin, probabil ca ti se va solicita sa tii copilul departe de scoala, gradinita sau alte activitati efectuate in cadrul unui grup (de exemplu, sporturi de echipa).
• Scoala, gradinita sau alte institutii iti vor comunica momentul la care copilul nevaccinat poate sa revina. Fii pregatit sa tii copilul acasa pe o perioada care variaza de la cateva zile la cateva saptamani.
• Informeaza-te cu privire la boala si la modul de transmitere. Probabil ca nu vei putea evita expunerea. De exemplu, rujeola este atat de contagioasa incat, chiar la multe ore dupa ce persoana infectata a parasit incaperea, este suficient ca persoana nevaccinata sa intre in incapere si sa ifie infectata cu virusul. 9 din 10 persoane se infecteaza astfel.
• Fiecare boala este diferita, iar perioada cuprinsa intre expunerea copilului la virus si imbolnavire (perioada de incubatie) poate sa varieze. Discuta cu medicul pediatru – acesta iti poate oferi indrumari care sa te ajute sa iti dai seama cand copilul nu mai este la risc sa faca boala.
Cand copilul tau a fost expus la o boala care poate fi prevenita prin vaccinare si pentru care nu a fost vaccinat:
• Informeaza-te cu privire la semnele si simptomele timpurii ale bolii.
• Solicita ajutor medical imediat in cazul in care copilul tau sau un membru al familiei dezvolta semnele sau simptomele timpurii ale bolii.
IMPORTANT: Anunta medicul, personalul de la camera de garda sau personalul de pe ambulanta in cazul in care copilul tau nu a fost complet vaccinat – fa-o inainte ca personalul medical sa intre in contact cu copilul sau cu membrii familiei. Acestia trebuie sa afle daca copilul are o boala care poate fi prevenita prin vaccin pentru a trata copilul adecvat si cat mai repede posibil. Personalul medical poate lua masuri simple de precautie pentru a preveni raspandirea bolii catre alte persoane, cu conditia, desigur, sa afle din timp ca pacientul ar putea avea o boala contagioasa.
• Respecta recomandarile de a izola copilul de alte persoane, inclusiv de membrii familiei, in special nou-nascutii si persoanele imunodeprimate. Majoritatea bolilor care poate fi preveniteprin vaccinare pot fi foarte periculoase pentru nou-nascutii prea mici pentru a fi vaccinati complet sau pentru copiii care nu sunt vaccinati din motive medicale.
• Cunoaste faptul ca in cazul anumitor boli care poate fi prevenite prin vaccinare exista medicamente pentru tratarea persoanelor infectate si medicamente care previn imbolnavirea celor care intra in contact cu persoanele infectate.
• Intreaba personalul medical in legatura cu alte metode prin care sa iti protejezi membrii familiei sau persoanele care ar putea intra in contact cu copilul.
• Este posibil ca familia ta sa fie contactata de reprezentantii Directia de Sanatate Publica (DSP); acestia au in vedere urmarirea epidemiilor infectioase in cadrul comunitatilor.
Cand calatoresti impreuna cu copilul:
• Citeste recomandarile privind calatoria in situatii speciale inainte sa mergi in calatorie si afla informatii in legatura cu posibilele riscuri de boli si vaccinurile care iti protejeaza familia. Bolile care poate fi prevenite prin vaccinare sunt frecvente in intreaga lume, inclusiv in Europa.
• Nu transmite virusul catre alte persoane. Daca o persoana neimunizata dezvolta in timpul calatoriei o boala care poate fi prevenita prin vaccinare, pentru a preveni transmiterea catre alte persoane, nu ar trebui sa calatoreasca cu avionul, trenul sau autobuzul pana cand medicul stabileste ca persoana nu mai este contagioasa.
Surse de informatie: