Este esential ca atat viciile de refractie (hipermetropia, miopia si astigmatismul), cat si alte boli oculare prezente la copil (glaucomul congenital, cataracta congenitala, tumorile intraoculare sau bolile genetice cu afectare oculara) sa fie diagnosticate la timp. Pentru un tratament eficient, bolile congenitale trebuie diagnosticate chiar de la nastere.
Screening-ul oftalmologic la copii facut cat mai devreme, pana la varsta de 3, maxim 4 ani, depisteaza viciile de refractie prezente. Acesta este important de facut nu numai in prezenta unor simptome (de cele mai multe ori deviatia axelor globilor oculari - strabismul) sau la recomandarea medicilor pediatri, dar si in lipsa oricarui simptom sau suspiciuni, deoarece nu ne putem da seama daca un copil are tulburari de vedere, copilul putand sa arate si sa se comporte absolut normal.
Doar screening-ul oftalmologic urmat de consultul la un specialist poate constata daca vederea copilului este buna sau daca exista o diferenta de vedere (si de dioptrii) intre cei doi ochi. Consecinta acestor tulburari de vedere, de obicei asimptomatice, asociate cu vicii de refractie nedepistate, necorectate si netratate la timp (pana la 5-6 ani) este ambliopia. Ambliopia reprezinta o scadere definitiva a vederii, un handicap vizual permanent. Ambliopia nu se poate trata prin nicio metoda (corectie optica prin ochelari, tratamente ortoptice medicale sau chirurgicale) la varste mai mari de 6-7 ani.
La adultul cu ambliopie, cu o vedere scazuta la un ochi, ochiul cu vedere buna este suprasolicitat, oboseste si deseori nu face fata cerintelor profesionale sau celor legate de viata moderna (lucrul la calculator, lectura, privitul la televizor).
De asemenea, adultul cu ambliopie nu are acces la anumite profesii ce necesita o acuitate buna la ambii ochi si nu poate obtine un permis de conducere auto. Lipsa unei vederi binoculare corecte (un ochi vede bine iar altul nu) creaza imposibilitatea unei vederi in spatiu, cu incapacitatea de a aprecia corect distantele, situatie care poate pune in real pericol pe oricare dintre participantii la trafic, fie ei soferi sau pietoni. Banalul examen oftalmologic pentru inscrierera la scoala de soferi depisteaza de multe ori vicii de refractie necunoscute si necorectate, de care persoana nu era constienta pana in acel moment.
Avand in vedere ca viciile de refractie se mostenesc in proportie de peste 70% este obligatoriu screening-ul oftalmologic al descendentilor (copii, nepoti) si al rudelor de sange (frati, veri) in cazul celor care au vicii de refractie (poarta ochelari) sau au alte boli oftalmologice. Trebuie tinut cont si de faptul ca viciile de refractie pot sa apara la copii chiar si in lipsa lor la ceilalti membri ai familiei.
In lipsa oricarui simptom, consultul oftalmologic obligatoriu al copilului la nastere si pana la 3-4 ani este esential. Autokeratorefractometria speciala pentru copii este un examen simplu si nedureros, care poate fi facuta in doar cateva minute si reprezinta primul si cel mai simplu pas in identificarea unor tulburari de vedere. Autokeratorefractometria speciala pentru copii folosind Plusoptix se poate face incepand chiar cu varsta de 4-5 luni, fiind o metoda interactiva la care copii participa de regula cu placere.
Medic primar oftalmolog