Lentilele de contact sunt adaptate individualizat pentru ochii fiecarei persoane in parte si nu trebuie niciodata purtate in comun cu altcineva.
In momentul prescrierii lentilelor, medicul oftalmolog va explica numarul de ore pe zi in care lentilele pot fi purtate la inceput si modul in care acest interval de timp poate fi crescut, pana se ajunge la numarul maxim de ore permis. Nu este indicata depasirea numarului maxim de ore, chiar daca va simtiti confortabil cu lentilele.Informatii detaliate se gasesc si in ghidurile inmanate pacientilor odata cu prima pereche de lentile de contact.
Reamintim ca este indicat sa efectuati controale periodice la specialistul oftalmolog.
Oxigenul din aer si sanatea ochiului
Pentru a mentine sanatatea ochiului, o anumita cantitate de oxigen din aer trebuie sa traverseze lentila de contact si sa ajunga la suprafata anterioara a ochiului, la cornee. Cantitatea necesara difera in functie de tipul lentilelor de contact, modul lor de purtare, vechimea lor (in timp, materialul isi pierde din proprietati sau prezenta depozitelor pe suprafata lentilelor de contact va bloca patrunderea oxigenului prin lentila).
Purtarea mai mult de 12 ore pe zi a lentilelor de contact determina uscaciunea ochiului, o lipsa de oxigenare a corneei, urmata de ingrosarea ei treptata, si de vascularizarea ei (apar noi vase de sange). In final, in urma unor complicatii (neinfectioase sau infectioase), poate fi afectata vederea.
Se poate dormi cu lentile de contact?
Nu este recomandat, deoarece in timpul somnului ochii trebuie sa respire. Cu toate acestea,e poate dormi culentile de contact din silicon-hidrogel aprobate pentru portul extins sau continuu
-lentile terapeutice
-lentilele de incetinire a evolutiei miopiei (ortokeratologice).
Tipuri de lentile de contact
Exista diferente semnificative intre lentilele de contact in ceea ce priveste
- designul
- materialul din care sunt confectionate
- regimul de purtare
- scopul final (imbunatatirea vederii, modificarea culorii ochiului, terapeutic).
Lentile soft (moi):
- de unica folosinta – se pun dimineata, se scot seara si se arunca (in general maximum 12 ore de purtare)
- zilnice- trebuie scoase in fiecare seara inainte de culcare curatate si dezinfectate inainte de urmatoarea purtare; Se recomanda sa fie purtate pe timpul zilei, 10-12 ore; la prima pereche, purtarea se va face progresiv: 1-2 zile cate 4 ore/zi, apoi se creste progresiv cu cate 2 ore in fiecare zi), sunt aruncate dupa un anumit interval de timp si inlocuite cu o pereche noua.
- pentru purtare extinsa pot fi purtate peste noapte, pana la finalul perioadei de purtare (specific fiecarui tip de lentile); se recomanda, insa, sa fie scoase pe timpul noptii.
Lentile colorate - nu trebuie purtate mai mult de 12 ore/zi; daca stratul colorat este foarte dens, se recomanda purtarea lor maximum 8-10 ore/zi.
Lentile terapeutice – stau pe ochi mai multe zile, medicul le pune si le scoate in functie de evolutia afectiunii oculare (sunt un fel de pansament de contact)
Lentile dure (rigide) – pot fi purtate 8-10 ore/zi
Lentilele pentru ortokeratologie (metoda de corectie a miopiei folosind lentile de contact pe timpul noptii) – se recomanda sa fie purtate 6-8 ore/ noapte
Lentile hibride (partea centrala este rigida, cea periferica moale).
Text: Dr. Diana Stoenescu, Medic Primar Oftalmolog, Doctor in Stiinte Medicale