Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Screeningul oftalmologic la copii. Depistează defectele de vedere din timp!

Screeningul oftalmologic la copii. Depistează defectele de vedere din timp!

Screeningul oftalmologic la copii. Depistează defectele de vedere din primele luni de viaţă!

Prin ochii unui copil, lumea este o sărbătoare de culori şi forme. Vederea este fereastră către lume şi este esenţială pentru abilitatea noastră de a învăţa. Dacă un copil nu vede bine, lumea este un loc diferit, în care a trăi şi a învăţa este o provocare.

Cum învaţă copiii să vadă?

Sistemul vizual nu este dezvoltat complet la naştere, astfel încat un nou născut cu vedere normală nu va fi capabil să vadă la fel de clar ca un adult. Ochii copilului nu funcţionează împreună până la vârsta de aproximativ  patru luni. În plus, în primii ani de viaţă continuă să se dezvolte cortexul vizual şi căile de transmitere a semnalelor luminoase către creier, astfel încât abilitatea copilului de a vedea detalii se îmbunătăţeşte continuu. Pe măsură ce ochii lucreaza împreună, creierul învaţă să combine imaginile de la ambii ochi într-una singură, dezvoltându-se astfel vederea în spaţiu binoculară sănătoasă. Dezvoltarea cea mai rapidă a sistemului vizual se produce în primele şase luni de viaţă şi continuă până la vârsta de nouă ani.

De ce este important screeningul oftalmologic precoce?

La început, bebeluşul recunoaşte feţele familiare, apoi începe să înţeleagă cum să ajungă şi să prindă în mâini obiectele pe care le vede. Până  la vârsta de patru ani va fi capabil să deseneze şi să numească o serie de forme, litere sau imagini.

Însa pentru a face asta, copilul trebuie să fie capabil să vadă,  85% din procesul de învăţare al  unui copil fiind determinat de abilitatea lui de a vedea. Copilul mic însă nu realizează că nu vede bine, pentru el lumea fiind aşa cum o percepe el. Bebeluşii cu tulburari de vedere vor învăţa „să vadă” într-un fel diferit de cel al copiilor cu vedere normală şi vor avea nevoie de îngrijire specială pentru a deprinde cum să mănânce, cum să se joace cu jucariile sau cum să numească obiecte obişnuite, cum ar fi o minge, o carte sau un pantof.  La şcoală, copilul va avea dificultate în a învăţa, iar ca adult îi va fi greu să deprindă diferite abilităţi la locul de munca.De aceea, este foarte important ca evaluarea vederii să se facă încă de la vârste foarte mici.

La ce vârstă este recomandat primul examen  oftalmologic?

Cu cât tulburarile de vedere sunt depistate mai precoce, cu atât şansele de recuperare şi de a avea o vedere normală sporesc. Academia Americană de Oftalmologie  şi Strabism recomandă examinarea oftalmologică  a tuturor copiilor între 6 luni şi 1 an, apoi la 3 ani şi înainte de a merge la şcoală, la vârsta de 5 ani.

Dacă unul din ochi transmite o imagine slabă sau diferită de celălalt ochi, celulele nervoase care deservesc ochiul respectiv se vor dezvolta suboptim. Creierul va ajunge să ignore imaginile trimise şi astfel să „excludă” ochiul mai slab, până când acesta nu mai este utilizat. Această afectare se numeşte ambliopie şi dacă nu este tratată, ochiul mai slab va vedea din ce in ce mai puţin. Copii trataţi până la 3 ani au cea mai bună şansă de recuperare a vederii. În jur de 6-7 ani, ochii copilului sunt dezvoltaţi aproape complet, astfel încât ambliopia va fi foarte dificil de tratat.

Programează primul screening oftalmologic al copilului tău la vârsta de 6 luni!

Specialişti în oftalmologie vor putea depista tulburările de vedere ale copilului tău începând cu vârsta de 6 luni folosind o tehnologie de ultimă generaţie.  PLUSOPTIX  este un screening vizual foarte valoros deoarece:

  • Compară dioptriile între cei doi ochi (depistează anizometria)
  • Verifică neregularitatea corneei (depistează astigmatismul)
  • Verifică vederea la distanţă (depistează hipermetropia )
  • Verifică vederea de aproape (depistează miopia)
  • Verifică reflexele corneene si alinierea simetrică a ochilor  şi permite diagnosticul precoce al strabismului
  • compară pupilele la ambii ochi, simultan (depistează anizocoria)

Testarea este uşoara, rapidă, fără picături sau investigaţii suplimentare.  Rezultatul masurătorilor este fie de “Trecere a testului”, fie de “Necesitate consult”, caz în care examinarea se va completa cu un consult oftalmologic amplu.

6 motive pentru screeningul oftalmologic precoce:

  • copiii nu ne pot spune că nu vad bine şi în consecinţă se bazează pe adulţi în depistarea problemelor vizuale
  • tulburarile de vedere nu determină durere şi de cele mai multe ori parinţii nu realizează când copiii lor au dificultate în a vedea clar
  • 1 din 20 de copii preşcolari pot suferi de tulburări vizuale care  pot duce la modificări permanente ale vederii
  • dacă aceste afecţiuni sunt depistate şi tratate precoce, în special până la vârsta de  5 ani, ele pot fi corectate
  • în cazul în care examenul screening este pozitiv, medicul specialist oftalmolog va efectua  un consult oftalmologic complet şi va determina dacă copilul are vreo problema de vedere
  • ambliopia nu „va trece” odată cu creşterea copilului: netratată, copilul va deveni un adult cu vedere deficitară

Surse informaţii:
Academia Americană de Oftalmologie Pediatrică şi Strabism, site accesat august 2011, http://www.aapos.org/
Plusoptix, site accesat august 2011,  http://www.plusoptix.com

Consultant: Asist. Univ. Dr. Sinziana IstrateMedic primar oftalmolog, Doctor in Stiinte Medicale, Competenţă în ecografia oculară, angiofluorografie. Coordonator Departamentul de Oftalmologie REGINA MARIA
Arii de interes medical: oftalmologia pediatrica, operatia de cataractă, neuro-oftalmologia