Parintele are un rol important cand copilul este vaccinat. Acesta il poate linisti, facandu-l sa se simta in siguranta. De asemenea, o ajuta pe asistenta sa administreze vaccinul, tinand ferm copilul.
Cand parintele tine copilul in brate in timpul vaccinarii, exista cateva avantaje.
- O imbratisare ferma, dar blanda il impiedica pe copil sa isi miste mainile si picioarele in timpul injectiei.
- Cand parintele isi tine copilul in brate, acesta nu se mai sperie si, astfel, nu se mai zbate, deci nu mai este nevoie ca parintele sa-l struneasca, ceea ce ii reduce copilului disconfortul.
- Imbratisarea este si o modalitate prin care parintele incurajeaza copilul sa exprime ceea ce simte, in loc sa reactioneze violent; acesta este totodata un mod prin care parintele ii transmite copilului ca intelege prin ce trece.
- Cand parintele tine copilul in brate, personalul medical controleaza optim membrul si locul injectiei.
Copilul trebuie tinut in brate aplicand tehnici diferite, in functie de varsta, greutatea copilului si locul unde va fi administrat vaccinul. Urmatorii pasi prezinta in detaliu modalitati prin care parintele isi poate sprijini copilul facand procedura vaccinarii mai putin stresanta atat pentru el, cat si pentru copil.
In cazul sugarilor si copiilor mici la care vaccinul se administreaza in picior, se recomanda ca, pentru o sustinere blanda, dar sigura, parintele sa aplice urmatorii pasi:
- Sa tina copilul in poala.
- Sa cuprinda mainile copilului si spatele acestuia sub un brat, aplicand o presiune usoara pentru a obtine o stransoare sigura, similara unei imbratisari.
- Sa foloseasca bratul liber pentru a prinde bland, dar sigur, celalalt brat al copilului.
- Sa sustina cu fermitate intre coapse picioarele copilului.
In cazul copiilor mari, carora li se administreaza vaccinul la nivelul bratului, se recomanda ca parintele:
- Sa tina copilul in poala sau copilul sa stea ridicat in fata parintelui care sta in in sezut.
- Sa imbratiseze copilul in timpul procedurii de vaccinare.
- Sa fixeze picioarele copilului intre coapse.
Nota: Informatiile prezentate sunt sugestii, nu recomandari stricte. Personalul medical poate prefera sa foloseasca tehnici diferite sau sa aseze copilul pe masa de consult atunci cand administreaza vaccinurile.
Sursa de informatie: