Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

14 boli despre care poate ai uitat (datorita vaccinarii)

14 boli despre care poate ai uitat (datorita vaccinarii)

#14. Difteria

Majoritatea stim despre difterie ca fiind o boala obscura de demult. Si asta, datorita vaccinului impotriva difteriei care li se administreaza sugarilor.

Acest vaccin, numit DTPa, ofera imunitate fata de difterie, tetanos si tuse convulsiva (pertussis). Desi poate fi prevenita, difteria exista inca. Boala provoaca aparitia unei membrane groase la nivelul gatului si nasului, care face dificila respiratia sau procesul de inghitire. Difteria poate determina de asemenea insuficienta cardiaca, paralizie si chiar deces. Asigura-te ca ai copilul vaccinat pentru a-l tine departe de aceasta infectie periculoasa.

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda copiilor mici 5 doze de vaccin DTPa pentru cea mai buna imunizare. Copilul are nevoie de 1 doza la fiecare dintre urmatoarele varste: 2 luni, 4 luni, 6 luni, 15-18 luni si 4-6 ani.

#13. Varicela

Varicela este o boala care provoaca eruptie cutanata specifica sub forma de vezicule cu prurit si febra. Persoana cu varicela poate avea numeroase vezicule – pana la 500 pe intreg corpul. Varicela poate fi o boala severa si amenintatoare de viata, in special in cazul nou-nascutilor, adultilor si persoanelor imunodeprimate. Si copiii sanatosi se pot imbolnavi grav. Vaccinarea copiilor la o varsta timpurie este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii acestora.

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda 2 doze de vaccin pentru cea mai buna imunizare. Copilul va avea nevoie de cate 1 doza la fiecare dintre urmatoarele varste: 12-15 luni si 4-6 ani.

#12. Oreion

Oreionul poate fi recunoscut usor pentru ca provoaca tumefactia obrajilor si la nivelul mandibulei, ca urmare a inflamarii glandelor salivare parotide. Alte simptome sunt: febra, cefalee, dureri musculare si oboseala. Oreionul este o boala contagioasa pentru care nu exista tratament. Oreionul reprezinta inca o amenintare in prezent. In ultimii ani, epidemiile de oreion s-au produs in locuri unde contactul cu persoanele infectate era apropiat si indelungat – in aceeasi clasa sau pe acelasi teren de joaca. Vaccinul ROR te protejeaza pe tine si familia ta de oreion, rujeola si rubeola.

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda in cazul copiilor 2 doze de vaccin ROR pentru cea mai buna imunizare. Prima doza, la 12-15 luni, si a doua doza, la 4-6 ani.

#11. Rotavirus

Rotavirus este o boala contagioasa, care provoaca diaree apoasa severa, adeseori cu varsaturi, febra si durere abdominala, in special la nou-nascuti si copii mici. Copiii pot suferi deshidratare severa din cauza bolii, avand nevoie de spitalizare. Daca un copil deshidratat nu primeste ingrijirea necesara, ar putea surveni decesul. Rotavirus este unul dintre primele vaccinuri administrate nou-nascutului; acesta reprezinta cea mai buna modalitate de a-ti proteja copilul de infectia cu rotavirus.

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda copiilor 2 sau 3 doze de vaccin (in functie de marca) pentru cea mai buna imunizare. In cazul ambelor marci, copiii trebuie sa primeasca prima doza la 2 luni si o a doua, la 4 luni. Daca primesc vaccinul RotaTeq, vor avea nevoie de o a treia doza – la 6 luni.

#10. Infectia cu pneumococ

Boala este provocata de bacteria denumita Streptococcus pneumoniae, care provoaca infectii la nivelul urechii, infectii ale sinusurilor, pneumonie, si chiar meningita; de aceea este foarte periculoasa pentru copii. Germenii pot invada parti ale corpului – creierul sau maduva spinarii – care in mod normal nu contin germeni. Asigura-te ca ai copilul in siguranta prin vaccinarea impotriva acestei boli periculoase.

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda in cazul copiilor 4 doze de vaccin pneumococic conjugat (PCV 13) pentru cea mai buna imunizare. Copilul va avea nevoie de cate 1 doza la fiecare dintre aceste varste: 2 luni, 4 luni, 6 luni si la 12-15 luni.

#9. Tusea convulsiva (Pertussis)

Tusea convulsiva sau pertussis este o boala inalt contagioasa care poate fi letala pentru nou-nascuti. Tusea convulsiva poate provoca tuse violenta, necontrolabila, care adeseori face dificila respiratia. Se numeste convulsiva sau, in termeni populari “magareasca”, din cauza sunetului ascutit de la finalul accesului de tuse.

La nou-nascuti, boala poate de asemenea sa provoace pauze in respiratie amenintatoare de viata, chiar in absenta tusei. Tusea convulsiva este in special periculoasa in cazul nou-nascutilor, fiindca sunt prea mici pentru a fi vaccinati.

Femeile insarcinate ar trebui sa efectueze vaccinul impotriva pertussis in timpul fiecarei sarcini pentru a transmite o oarecare protectie copilului inainte de nastere.

Este foarte important pentru copilul tau sa primeasca la timp vaccinul astfel incat sa isi construiasca propria protectie impotriva bolii. Vaccinul DTPa ofera imunitate impotriva tusei convulsive, difteriei si tetanosului.

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda copiilor 5 doze de DTPa pentru cea mai buna protectie. Copilul tau va avea nevoie de cate 1 doza la fiecare dintre urmatoarele varste: 2 luni, 4 luni, 6 luni, 15-18 luni si 4-6 ani.

#8. Rujeola (pojar)

Stiai ca un copil se poate infecta cu virusul rujeolei doar daca sta intr-o incapere in care a fost prezenta o persoana cu rujeola, chiar daca au trecut 2 ore de cand persoana infectata a parasit incaperea? Rujeola este foarte contagioasa si poate fi severa in special in cazul copiilor mici. Orice persoana nevaccinata are risc de a face boala, prin urmare, asigura-te ca esti la zi cu vaccinarea copilului pentru a reduce riscul sa intre in contact cu o persoana bolnava.

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda copiilor 2 doze de vaccin ROR pentru cea mai buna protectie. Copilul va avea nevoie de 1 doza la 12-15 luni si de o a doua doza, la 4-6 ani.

Nou-nascutii de 6-11 luni ar trebui sa primeasca 1 doza de vaccin ROR inainte de a calatori in strainatate. Nou-nascutii vaccinati inainte de 12 luni ar trebui vaccinati din nou sau dupa ce implinesc 1 an cu 2 doze, efectuate la distanta de cel putin 28 de zile.

#7. Infectia cu Hib

Infectia Hib (sau dupa numele oficial, infectia Haemophilus influenzae tipul b) nu este atat de cunoscuta ca celelalte boli si asta datorita vaccinurilor. Hib poate provoca afectare severa a sistemului imun al copilului si poate determina afectare cerebrala, surzenie sau deces. Hib afecteaza in majoritate copiii sub 5 ani. Inainte de dezvoltarea vaccinului, peste 20000 de copii erau infectati in fiecare an. Dintre acestia, 1 din 5 suferea afectare cerebrala si surzenie. Chiar in conditiile unui tratament bun, 1 din 20 de copii cu meninigita provocata de Hib moare. Vaccineaza-ti copilul pentru ca el sa nu intre in statistici.

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda copiilor 4 doze de vaccin impotriva Hib pentru cea mai buna imunizare. Copilul va avea nevoie de cate 1 doza la fiecare dintre aceste varste: 2 luni, 4 luni, 6 luni (in cazul anumitor marci de vaccin) si 12-15 luni.

#6. Rubeola

Rubeola se raspandeste prin tuse sau stranut. Boala este in special periculoasa pentru femeile insarcinate si pentru fatul nenascut. Daca o femeie insarcinata care nu este vaccinata se infecteaza cu virusul rubeolei, poate suferi avort spontan sau fatul poate muri la nastere. De asemenea, ea poate transmite boala fatului in dezvoltare care poate dezvolta malformatii congenitale severe. Asigura-te ca tu si copilul tau sunteti protejati impotriva rubeolei prin vaccinare conform schemei de vaccinare.

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda in cazul copiilor 2 doze de vaccin ROR pentru cea mai buna imunizare. Prima doza: la 12-15 luni si a doua doza – la 4-6 ani.

#5. Hepatita A

Vaccinul impotriva hepatitei A a fost dezvoltat in 1995 si de atunci numarul de cazuri a scazut dramatic in SUA. Hepatita A este o boala contagioasa a ficatului si este transmisa prin contact persoana-persoana sau prin mancare ori apa contaminate. Vaccinarea impotriva hepatitei A este o modalitate eficienta de a-ti feri copilul de hepatita A si de a-l mentine sanatos!

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda copiilor 2 doze de vaccin impotriva hepatitei A pentru cea mai buna imunizare. Prima doza – la 12-23 luni si a doua doza – la distanta de 6 luni de ultima doza.

#4. Hepatita B

Stiai ca la nivel mondial peste 780 000 de persoane mor anual din cauza complicatiilor hepatitei B? Hepatita B se transmite prin sange sau alte fluide corporale. Boala este in mod special periculoasa pentru nou-nascuti, deoarece virusul hepatitei B poate fi transmis de la mama infectata la fat in timpul nasterii. In jur de 9 din 10 nou-nascuti care se infecteaza cu virusul de la mama devin infectati cronic, de aceea nou-nascutii ar trebui sa primeasca prima doza de vaccin impotriva hepatitei B imediat dupa nastere. Toate femeile insarcinate ar trebui testate si toti nou-nascutii ar trebui vaccinati.

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda in cazul copiilor 3 doze de vaccin hepatitic B pentru cea mai buna protectie. In general, copilul va avea nevoie de cate 1 doza la fiecare dintre urmatoarele varste: imediat dupa nastere, la 1-2 luni si la 6 luni.

#3. Gripa

Gripa este o afectiune respiratorie provocata de virusul gripal care provoaca infectie la nivelul nasului, gatului si plamanilor. Gripa afecteaza diferit persoanele, in functie de sistemul imun al fiecaruia, varsta si stare generala de sanatate. Stiai ca gripa poate fi periculoasa pentru copiii de toate varstele? Simptomele gripei la copii includ tuse, febra, dureri, oboseala, varsaturi si diaree. Fara a mentiona ca, in fiecare an in SUA, copii altfel sanatosi sunt spitalizati si mor din cauza complicatiilor gripei. De fapt, CDC estimeaza ca din 2010, spitalizarile din cauza gripei in randul copiilor sub 5 ani au variat de la 6000 la 26000 in SUA.

Este importat de stiut ca este mai probabil ca un copil  sub 6 luni sa fie internat din cauza gripei, fiind prea mic pentru a fi vaccinat impotriva gripei. Cea mai buna metoda de imunizare a nou-nascutilor impotriva gripei este ca mama sa efectueze vaccinul gripal in timpul sarcinii; au nevoie de vaccinare si ingrijitorii si persoanele care au contact apropiat cu nou-nascutul. Orice persoana peste 6 luni ar trebui sa se vaccineze in fiecare an cu vaccinul gripal pentru a se proteja pe sine si pe cei dragi.

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda in cazul copiilor sa fie vaccinati imoptriva gripei in fiecare an incepand cu 6 luni. Copiii sub 9 ani care sunt vaccinati pentru prima data au nevoie de 2 doze de vaccin gripal, efectuate la distanta de cel putin 28 de zile.

#2. Tetanos

Tetanosul provoacacontractura musculara dureroasa si trismus (incapacitatea de a deschide gura), care pot fi letale. Parintii obisnuiau sa avertizeze copiii sa nu se zgarie sau sa se taie in obicte metalice, de teama acestei boli. In prezent, vaccinul antitetanic face parte din vaccinul numit DTPa, care ofera imunitate impotriva tetanosului, difteriei si tusei convulsive (pertussis).

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda copiilor 5 doze de DTPa pentru cea mai buna imunizare. Copilul tau va avea nevoie de 1 doza la fiecare dintre urmatoarele varste: 2 luni, 4 luni, 6 luni, 15-18 luni si 4-6 ani.

#1. Poliomielita

Poliomielita este o boala infectoasa potential letala provocata de virusul polio. Virusul se transmite de la o persoana la alta si poate invada creierul si maduva spinarii, provocand paralizia. Polio a fost eliminat din Statele Unite prin vaccinare si utilizarea continua a vaccinului polio continua sa  mentina SUA fara poliomielita. Poliomielita reprezinta insa o amenintare pentru alte tari. Vaccinarea nou-nascutilor si copiilor este cea mai buna modalitate de preventie a revenirii poliomielitei. Asigura-te ca ai copilul vaccinat impotriva virusului polio.

Cand se vaccineaza: Medicii recomanda copiilor 4 doze de vaccin poliomielitic inactivat  pentru cea mai buna imunizare. Copilul tau va avea nevoie de cate 1 doza la fiecare dintre aceste varste: 2 luni, 4 luni, 6-18 luni si 4-6 ani.

Surse de informatie:

www.cdc.gov