Atentie! Informatiile din acest document pot cunoaste modificari periodic si in functie de noutatile legate de patologie.
Noua tulpina COVID-19 a coronavirusului ce a generat acest ultim val de imbolnaviri face partea din Familia Coronoviridae, virusuri zoonotice comune in randul animalelor, acesta tulpina avand particularitatea ca se poate raspandi si la oameni. Cu toate aceste insa, animalele de companie nu sunt considerate momentan surse de imbolnavire.
Printre simptomele frecvente ale infectiei cu noua tulpina de Coronavirus se numara:
- Febra inalta
- Tuse
- Dificultati de respiratie
- Nas infundat
- Rinoree (secretii nazale)
- Dureri in gat
- Dureri de cap
- Oboseala
Ca si in cazul gripei, evolutia clinica poate fi agravata de statusul imunitar al pacientului si anume: extreme de varsta, pacienti imunosupresati sau care sufera de afectiuni ce le afecteaza imunitatea.
Transmiterea infectiei se face:
- Pe cale aeriana (inhalarea microparticulelor infectante emise prin tuse, stranut sau poate chiar in timpul discutiei cu persoana infectata)
- Prin contact personal neprotejat cu o persoana infectata (atingere, strangere de mana)
- Prin contactul cu suprafetele contaminate, apoi atingerea nasului sau a gurii cu mainile murdare
- Prin sarut
Sunt considerate suspecte de infectia cu noul coronavirus:
- Pacient cu infectie respiratorie acuta (debut brusc a cel putin unuia dintre urmatoarele semne febra inalta - peste 38 gr C, tuse si dificultati respiratorii) fara o alta etiologie care sa explice tabloul clinic, care a calatorit in ultimele 14 zile intr-o tara/regiune cu transmitere comunitara
- Pacient cu infectie respiratorie acuta care s-a aflat in contact apropiat cu o persoana diagnosticata/suspecta de infectie cu COVID-19, in perioada de 14 zile inainte de debutul simptomelor
- Pacient cu pneumonie fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic
- Pacient cu infectie respiratorie acuta severa, care necesita spitalizare peste noapte si fara alta etiologie care sa explice tabloul clinic.
Carantina si izolarea la domiciliu
Potrivit reprezentantilor Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, vor intra in carantina institutionalizata, timp de 14 zile, toate persoanele care au calatorit in urmatoarele tari:
- Austria
- Belgia
- Elvetia
- Franta
- Germania
- Iran
- Italia
- Marea Britanie
- Olanda
- Spania
- SUA
- Turcia
De asemenea, intra in izolare la domiciliu pentru o perioada de 14 zile, toate persoanele care sosesc dintr-o calatorie internationala.
Testarea pentru infectia COVID-19
Testarea este necesara la persoanele:
- Cu febra de minimum 38 gr. C sau istoric de febra si tuse si dispnee, care necesita internare peste noapte si fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic
- Cu o boala respiratorie acuta cu orice grad de severitate care in intervalul de 14 zile inaintea debutului au avut contact fizic apropiat cu un caz confirmat cu infectie cu COVID-19 in timp ce pacientul este simptomatic sau care au avut istoric de calatorie in zone cu transmitere comunitara extinsa in intervalul de 14 zile anterioare debutului simptomelor.
Recoltarea probelor pentru testare se realizeaza doar in spitalul de boli infectioase desemnat de Ministerul Sanatatii (Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals”), unde sunt izolate si cazurile suspecte.
In data de 11 martie 2020, lista spitalelor in care se pot efectua teste de depistare a infectiei cu noul coronavirus a fost completata cu:
- Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals";
- Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes" - Bucuresti;
- Spitalul de Boli Infectioase Brasov;
- Spitalul Clinic Judetean Mures;
- Spitalul Clinic de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" Iasi;
- Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta;
- Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babes" Timisoara;
- Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie "Victor Babes" Craiova;
- Institutul National de Sanatate Publica
Persoanele cu simptome asemanatoare infectiei cu noul coronavirus, care au calatorit in ultimele 14 zile in zone cu focare de infectie trebuie sa se prezinte in spitale de boli infectioase desemnate de comisia Ministerului Sanatatii sa primeasca si sa acorde ingrijiri pacientilor cu supiciune / infectie probabila / confirmata cu COVID-19: INBI „Prof.Dr.Matei Bals” din Bucuresti, Spitalul Clinic de Boli infectioase si Tropicale „Victor Babes” din Bucuresti, Spitalul Clinic de Boli infectioase Cluj, Spitalul Clinic de Boli infectioase Constanta, Spitalul Clinic de Boli infectioase Iasi, Spitalul Clinic de Boli infectioase si Pneumoftiziologie Timisoara.
Cand o persoana devine simptomatica si se prezinta la medic (medici de medicina primara), obligatia acestuia, daca are suspiciune de caz, este sa izoleze imediat cazul suspect si ii aplice masca pe nas si gura si il trimita imediat, cu ambulanta, la cel mai apropiat spital de boli infectioase desemnat de comisia Ministerului Sanatatii sa primeasca si sa acorde ingrijiri pacientilor cu supiciune / infectie probabila / confirmata cu COVID-19 (vezi lista de mai sus).
Persoanele suspecte cu infectia cu noul coronavirus, care au calatorit in regiunile cu focare de infectie, sunt incurajate sa contacteze medicul de familie in primele 24 de ore de la debutul perioadei de izolare, pentru eliberarea concediului medical pentru perioada respectiva.
Contactul apropiat este definit drept contactul cu:
- Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
- Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
- Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex.in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
- Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
- Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex.sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
- Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrjire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie (Personalul medical care a purtat echipamentul de protectie standard - masca, manusi respectiv ochelari/ viziera pentru cei care efectueaza manevre generatoare de aerosoli - NU ESTE CONSIDERAT CONTACT APROPIAT);
- Persoana care a avut contact in avion cu un caz de COVID-19 si care a stat pe unul din cele 2 randuri in orice directie fata de caz: persoane care au calatorit impreuna cu un pacient sau care i-au acordat ingrijire in avion, membri ai echipajului care au servit in zona in care s-a aflat pacientul. Daca severitatea simptomelor sau deplasarea cazului in avion indica o expunere mai extinsa, vor fi considerati contacti apropiati toti pasagerii din zona respectiva din avion sau chiar toti pasagerii din avion.
Avand in vedere noile focare confirmate, cele mentionate mai sus se aplica si pentru transportul rutier (autocare/microbuze de persoane).
Masuri pentru persoanele care primesc colete din zonele afectate
In prezent, exista informatii limitate privind modalitatea de transmitere si rezistenta in mediu a noului coronavirus. Se presupune ca virusul se transmite predominant prin picaturi de secretii respiratorii (in timpul stranutului, tusei). S-a observat faptul ca acest virus necesita un contact strans pentru transmiterea interumana, dar nu este exclusa posibilitatea transmiterii si prin contact cu suprafete /obiecte care au fost contaminate cu secretii respiratorii provenite de la o persoana infectata. Totusi, avand in vedere rezistenta redusa a coronavirusurilor in mediu, ele fiind virusuri fragile, se presupune ca, si in cazul noului coronavirus, este foarte putin probabila transmiterea prin intermediul coletelor internationale (via avion sau pe cale navala), tinand cont de timpul lung de procesare si transport.
Posibilele complicatii ale infectiei cu noul coronavirus sunt:
- Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV)
- Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV);
- Pneumonia - aceasta nu raspunde la tratamentul standard cu antibiotice
- Nastere prematura, avort spontan, complicatii sau deces la nastere.
Ce trebuie sa faca persoanele care suspecteaza o infectie cu coronavirus?
INTOTDEUNA CAND EXISTA O PROBLEMA MEDICALA, TREBUIE SA NE ADRESAM MEDICULUI DE FAMILIE. Acesta are competenta de a face o evaluare corecta, in urma careia se va stabili conduita medicala adecvata.
Momentan, nu exista un tratament specific infectiei cu noul coronavirus, tratamentul recomandat fiind prin excelenta simptomatic. Din acest motiv, preventia este singura modalitate prin care ne putem apara de raspandirea noului coronavirus.
Masuri de preventie
Masurile de preventie impotriva infectiei cu noul coronavirus si cele care limiteaza raspandirea virusului trebuie adoptate de toata lumea, mai ales de persoanele bolnave, indiferent daca sunt diagnosticate cu acest subtip viral sau doar au manifestari clinice similare celor de mai sus. Aceste masuri protective sunt similare celor luate in caz de gripa, respectiv:
- Evitarea aglomeratiilor urbane
- Evitarea tusei si stranutului in palme, preferandu-se pliul cotului si daca nu este posibil igienizarea imediata a mainilor, fara a atinge suprafetele
- Folosirea unui servetel pentru stranut nu exclude spalarea mainilor dupa ce acesta a fost aruncat la gunoi
- Evitarea contactului cu persoane ce prezinta semne de infectie
- Evitarea iesirii in colectivitate a persoanelor care prezenta semne de boala
- Aerisirea corespunzatoare a spatiilor inchise (sali de asteptare, sali de clasa, transport in comun, sali de conferinte, saloane, etc)
- Evitarea calatoriilor in zonele afectate
- Ventilarea corespunzatoare la nivelul cladirilor de birouri ce au in structura open space sau spatii de lucru comune.
- Purtarea corecta a mastii de protectie pe intervale de timp scurte atunci cand exista riscul de contaminare
MASTILE DE PROTECTIE SUNT DE UNICA FOLOSINTA!
In cazul in care va aflati in situatia de a prezenta simptome respiratorii si/sau febra purtarea mastii trebuie sa respecte urmatoarele instrictiuni:
- Masca se aplica prin acoperirea cailor respiratorii, legata cu snururile de sus in partea superioara a capului, iar snururile de jos in dreptul zonei cervicale
- Marginea metalica inclusa in partea superioara trebuie fixata cat mai sus pe nas fara sa obstructioneze vederea
- Indepartarea mastii se face prin desfacerea snururilor si nu prin manipularea ei prin contactul cu partea din fata. Imediat ce acesta este indepartata trebuie efectuata igiena mainilor folosind apa si sapun.
- Mastile de protectie cu elastic in loc de snur vor fi indepartate folosind aceiasi tehnica.
- Purtarea mastilor este recomandata persoanelor cu simptome si celor care acorda asistenta medicala persoanelor bolnave.
Informatii suplimentare si actualizate zilnic pot fi gasite pe site-ul official al Institutului National de Sanatate Publica din Romania la adresa web http://www.cnscbt.ro/index.php/ncov.
Dr. Alexandra Constantin – Senior Doctor Care Specialist si Dr. Gabriel Gurguta – medic specialist boli infectioase
Surse:
www.ms.ro
www.cnscbt.ro
www.cdc.gov, Outbreak Notification
www.who.int, 2019 Novel Coronavirus
www.worldmeters.info (Novel Coronavirus situation reports
National Health Commission (NHC) of the People’s Republic of China Novel coronavirus - Australian Government Department of Health)
Informatii actualizate la 03.04.2020.