Coronavirusul nu numai ca nu s-a resemnat obedient in fata previziunilor si verdictelor politicienilor, dar a si provocat in maniera sa intempestiva o noua ofensiva de proportii la nivel global. Mai mult, a acaparat si cea mai aparata reduta a ultimilor ani, China.
De data aceasta, dispunand de arsenalul genetic mult mai rafinat, coronavirusul a profitat din plin de terenul imun aproape ingenuu a celor peste un miliard de chinezi, feriti de 3 ani incoace, prin masuri de testare si carantinare severa, de orice contact cu tulpinile COVID-19 si imunizati doar impotriva primei variante de SARS-CoV-2, disparuta de mult din circulatie.
Mai popular, virusul a intrat ca-n branza in China, facandu-si de cap cum nu mai reusise de mult timp si starnind ingrijorari uriase in privinta vastului “teren fertil” de 1,4 miliarde de indivizi, care ar putea duce la un alt nivel multiplicarea si diversificarea acestui virus imprevizibil si versatil.
Totusi, amenintarile pandemiei actuale par sa vina din cu totul alta directie, iar datele descoperite recent de cercetatori fac trimitere la 5 subvariante dominante ale Omicronului care isi disputa suprematia in prezent, intr-un peisaj complicat nu numai de redesteptarea focarelor de COVID dar si de confluenta cu alte epidemii respiratorii care si-au modificat ciclul de evolutie sezonier (tripla epidemie sau triplemia).
2023 - departe de a sarbatori incheierea pandemiei
Asistam, pentru a cata oara in ultimii 3 ani, la un nou asalt COVID-19 in care protagonistii sunt cei mai noi descendenti ai prolificei familiei Omicron care domina scena pandemiei COVID la nivel global, inca din noiembrie 2021.
Dotati cu o remarcabila capacitate de a se sustrage si de a insela mecanismele imune ale organismului, nou-venitii isi exerseaza abilitatile dobandite ca urmare a recentelor mutatii genetice cheie care par sa le amplifice potentialul de transmitere de la om, infectiozitatea, precum si rezistenta in fata anticorpilor neutralizanti produsi abundent in urma vaccinurilor inoculate in reprize succesive sau imunitatii de turma capatata ca urmare a infectarilor COVID recurente. Este oare cazul sa ne alertam, sunt aceste variante mult mai virulente, mai diferite de predecesoarele lor?
“Supa Varianta” – caracteristica noului val COVID care clocoteste mocnit
Desi subvarianta BA.5 Omicron este inca dominanta la nivel global, a aparut o gama diversa de sublinii Omicron care concureaza in asa-numita "supa varianta”. Cercetatorii au identificat „o supa” de peste 500 de noi subvariante predominante Omicron in ultimele luni, desi adesea a fost dificil de spus unde a aparut pentru prima data fiecare.
“Incubatorul” neasteptat COVID oferit de China recent, in urma abolirii tuturor masurilor de restrictie si renuntarii la controversata politica “zero COVID”, a dus, conform oficialilor, la identificarea unui registru de peste 150 de noi subvariante ale virusului.
O cercetare recenta a dezvaluit, cu toate acestea, ca patru subvariante Omicron ale coronavirusului vor fi cele mai frecvente tulpini care se vor transmite in populatie in aceasta iarna, castigand teren in fata lui BA5 si prefigurand spectrul aparitiei unor noi focare emergente in urmatoarele luni.
Care sunt cele 4 subvariante care vor domina pandemia la nivel mondial si de ce sunt ingrijoratoare?
Subvariantele BQ.1, BQ1.1, XBB si XBB.1 s-au dovedit cele mai rezistente la anticorpii neutralizanti, raporteaza cercetatorul Qian Wang, citat de publicatia medicala Medscape. Urmarea este ca protectia impotriva acestor variante este minima sau inexistenta, chiar daca ai avut deja COVID-19 sau esti vaccinat si stimulat de mai multe ori, inclusiv cu un vaccin bivalent.
Mai mult, aceste subvariante aflate in circulatie sunt in mare parte rezistente la tratamentele disponibile cu anticorpi monoclonali.
Potrivit Medscape, numarul medicamentelor disponibile pentru tratarea COVID-19 continua sa scada pe masura ce coronavirusul se transforma. FDA a declarat la inceputul lunii decembrie ca bebtelovimab, un medicament cu anticorpi monoclonali, nu mai este autorizat, deoarece nu este eficient impotriva actualelor tulpini primare de coronavirus de BQ.1 si BQ.1.1 care reprezentau, combinate, aproximativ 63% dintre toate cazurile din Statele Unite la inceputul lunii decembrie 2022, potrivit datelor CDC.
Bebtelovimab a fost ultimul tratament cu anticorpi monoclonali ramas din sase care au fost autorizate pentru utilizare de urgenta in timpul pandemiei, si aceasta deoarece mutatiile genetice ale secventelor de care se legau anticorpii au facut ineficienta fixarea acestora de particulele de virus din circulatie.
“Marea problema este ca anticorpii monoclonali se leaga de o bucata foarte mica a virusului. Pe masura ce virusul s-a schimbat, suntem acum in situatia in care le-am pierdut pe toate (domeniile de legare-n.a.) pentru ca nu se mai leaga de virus", a declarat pentru NBC News prof. univ. dr. Arturo Casadevall, profesor la Johns Hopkins School of Medicine.
Dr. David Ho, profesor de microbiologie si imunologie la Universitatea Columbia, a testat recent, in laboratorul sau, virusuri proiectate cu varfuri (proteinele spike) de tipul XBB si XBB.1, precum si BQ.1 si BQ 1.1 impotriva anticorpilor din sangele persoanelor care au fost infectate, care au fost vaccinate cu vaccinurile originale si noi, bivalente, si care au fost atat infectate, cat si vaccinate. Echipa sa a testat, de asemenea, 23 de tratamente cu anticorpi monoclonali impotriva acestor noi sublinii.
A descoperit ca hibridul XBB.1 era cel mai alunecos dintre toate. A fost de 63 de ori mai putin probabil sa fie neutralizat de anticorpii din sangele persoanelor infectate si vaccinate decat BA.2 si de 49 de ori mai putin probabil sa fie neutralizat in comparatie cu BA.4 si BA.5.
Dar, in ciuda raspandirii avantate, dovezile din unele tari, cum ar fi Singapore si Franta, arata ca cel putin doua dintre aceste variante nu s-au dovedit a fi atat de devastatoare pe cat era de asteptat, probabil din cauza numarului mare de persoane vaccinate sau care au supravietuit infectiilor anterioare, dar si provenientei subliniilor din varianta Omicron, mult mai blanda comparativ cu tulpinile anterioare ale coronavirusului care aveau un tropism ridicat pulmonar si sistemic.
Cum au aparut cele 4 subvariante Omicron dominante?
Subvariantele BQ.1 si BQ.1.1 au fost identificate pentru prima data in Nigeria la inceputul lunii iulie 2022 si apoi s-au extins dramatic in Europa si America de Nord, in timp ce XBB si XBB.1 au fost identificate pentru prima data in India la jumatatea lunii august si au devenit rapid predominante in India, Singapore si alte regiuni din Asia.
In ultima perioada o noua subvarianta castiga teren. Denumita XBB.1.5, pare sa se bucure de o ascensiune spectaculoasa ajungand in cateva saptamani sa provoace 40% din cazurile de Covid din SUA de la inceputul lui ianuarie 2023 si reusind sa starneasca temeri de noi valuri de imbolnavire pe masura ce se raspandeste in alte tari.
Subvariantele BQ.1 si BQ.1.1 au evoluat din Omicron BA.5 si cumulau la sfarsitul anului 2022, 67% din cazurile COVID din Franta, 35% din Regatul Unit, respectiv 60% din cazurile COVID din Statele Unite.
XBB si XBB.1 au rezultat dintr-o recombinare intre doua linii BA.2, denumite BJ.1 si BA.2.75, in timp ce noul combatant, aflat in crestere abrupta in Statele Unite si Europa, denumit XBB.1.5, provine din XBB.
Care sunt mutatiile cheie ale subvariantelor dominante - BQ1, BQ.1.1, XBB si XBB.1?
O serie de mutatiile genetice succesive, plasate in zone cheie, au sporit caracteristicile de adaptabilitate, transmisibilitate, infectiozitate si evaziune imuna ale coronavirusului, surprinzand in acelasi timp prin numarul, labilitatea si recurenta lor.
Proteina spike a subvariantei BQ.1 adaposteste mutatii suplimentare fata de cele gasite in tulpina parentala, BA.5, si anume K444T si N460K in timp ce BQ.1.1 are o mutatie R346T suplimentara.
In mod surprinzator, proteina spike a subvariantei XBB are 14 mutatii in plus fata de cele gasite in BA.2, inclusiv 5 in domeniul N-terminal (NTD) si 9 in domeniul de legare de receptori (RBD), pe cand XBB.1 are o mutatie G252V suplimentara.
XBB1.5 - subvarianta care starneste cele mai mari temeri privind “reinvierea” pandemiei
Ultimul jucator, XBB.1.5 pare de nestavilit, reprezinta peste 40% din toate infectiile cu Covid din SUA la ora actuala. Spitalizarile sunt in crestere in New York si exista ingrijorari ca XBB.1.5 ar putea risca sa provoace noi valuri de imbolnavire pe masura ce se extinde exploziv in alte tari.
Unele estimari sugereaza ca XBB.1.5 se raspandeste de peste doua ori mai repede decat varianta BQ.1.1, care este una dintre cele mai comune variante identificate in Europa si in Statele Unite; practic, in decurs de 4 saptamani a ajuns de la 4% la 41 % din numarul de cazuri COVID.
Desi expertii considerau ca noua amenintare Covid-19 ar putea proveni din cresterea continua a cazurilor in China, datele sugereaza ca XBB.1.5 ar fi aparut in Statele Unite. A fost detectat pentru prima data in New York si Connecticut la sfarsitul lunii octombrie, potrivit GISAID.
Trevor Bedford, profesor de biologie computationala la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle, a declarat ca XBB.1.5 are o rata de crestere similara cu cea a varului sau indepartat BA.5. Bedford considera ca numarul efectiv de reproducere – adica numarul de noi infectii care se preconizeaza a fi cauzate de fiecare persoana infectata – este de aproximativ 1,6 pentru XBB.1.5, cu aproximativ 40% mai mare decat urmatorul sau cel mai apropiat concurent.
Aceasta caracteristica a XBB1.5 pare sa se datoreze unei mutatii neobisnuite, cunoscuta sub numele de F486P, care nu numai ca ajuta virusul sa se propage mai rapid, ci favorizeaza si fixarea mai ferma a acestuia de receptorii ACE2 de la nivelul tractului respirator, ceea ce ii faciliteaza intrarea in interiorul celulelor. Mutatia modifica o parte a virusului Covid pe care multi anticorpi de la vaccinare sau o infectie anterioara o vizeaza, de aceea schimbarea compromite legarea si eficienta anticorpilor care neutralizeaza virusul si, in acelasi timp, ii amplifica subvariantei XBB1.5 gradul de infectiozitate comparativ, de exemplu, cu predecesorul sau, XBB.
Multiplicarea rapida a acestor subvariante si spectrul extins de mutatii spike amintesc de aparitia primei variante Omicron in 2021, care a starnit ingrijorari ca ar putea compromite si mai mult eficacitatea vaccinurilor si a anticorpilor monoclonali (mAb) impotriva COVID-19.
Aceste speculatii sunt insa fondate in contextul actual, in special pentru subliniile XBB si XBB.1. Studiul „Alarming antibody evasion properties of rising SARS-CoV-2 BQ and XBB subvariants” publicat in decembrie de revista Cell confirma capacitatea de evaziune imuna a acestor sublinii aflate in plina difuziune.
Studiul vine intr-un moment in care BQ.1 si BQ.1.1 reprezinta aproximativ 60% din variantele circulante, conform CDC, iar varianta XBB 1.5 a atins 30% din cazurile secventiate. In plus, spitalizarile au crescut cu 18% in ultimele 2 saptamani, iar decesele cauzate de COVID-19 au crescut cu 50% la nivel national, relateaza The New York Times, citand sursele oficiale.
Datele oficiale emise de CDC, sustin ca persoanele care au primit patru inoculari cu vaccinurile originale COVID-19, precum si rapelul bivalent au avut cu 57% mai putine sanse sa viziteze o clinica de ingrijire de urgenta sau o camera de urgenta, indiferent de varsta, dar autoritatile admit ca vaccinarile nu pot opri transmiterea infectarilor cu noile variante, care ar constitui conditia primordiala ca pandemia sa se opreasca si virusul sa nu mai ajunga la persoanele vulnerabile, expuse riscului complicatiilor.
Situatia in Europa
Potrivit ECDC (Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor) printre cele sapte tari cu un volum adecvat de secventiere sau genotipare pentru saptamanile 48–49 (28 noiembrie - 11 decembrie 2022), distributia estimata a variantelor de interes (VOC) a fost de:
- 52,0% (38–72% in cinci tari) pentru BQ.1,
- 31,1% (19–94% in sapte tari) pentru BA.5,
- 8,2% (3,7–18,9% din sapte tari) pentru BA.2.75,
- 6,5% (2,2–10,5% din cinci tari) tari) pentru XBB,
- 1,0% (0,3–1,9% din sapte tari) pentru BA.4 si
- 0,6% (0,3–8,0%, 688 detectii din sapte tari) pentru BA.2.
BQ.1 este responsabila de aproape jumatate din infectiile COVID-19 din Marea Britanie
De la sfarsitul lunii iunie 2022, cele mai multe infectii cu COVID-19 din Marea Britanie au fost varianta Omicron BA.5 sau subliniile sale. Una dintre aceste subfiliatii a BA.5, BQ.1, a crescut considerabil in ultimele saptamani.
In saptamana incheiata la 4 decembrie 2022, varianta Omicron BQ.1 a reprezentat 46,5% din toate infectiile secventiate. Alte variante BA.5 (si sub-linii, excluzand BQ.1) au reprezentat 29,6% din toate infectiile secventiate. BA.2.75 si sub-liniile sale au reprezentat 19,3% din infectiile secventiate in saptamana incheiata la 4 decembrie 2022.
Subvariantele Omicron BQ.1 (si BQ.1.1) sunt cele mai raspandite si in Tarile de Jos
Potrivit unui alt studiu recent, majoritatea variantelor de SARS-CoV-2 care circula in Tarile de Jos sunt in descendenta Omicron: subvariante BA.1 pana la BA.5. Dar mutatii apar si in cadrul acestor subvariante.
Mai multe subvariante ale BA.2, BA.4 si BA.5 circula in prezent in Tarile de Jos.
- Din BA.2, vedem subvariantele BA.2.75 si BA.2.12.1.
- Din BA.4, vedem subvarianta BA.4.6.
- Subvariantele BA.5 includ BF.7 si BQ.1 (precum si BQ.1.1).
- Tulpinile recombinante ale variantelor, cum ar fi XBB, combina caracteristicile altor variante.
Omicron BA.1 si BA.2 au fost initial dominante in Tarile de Jos, urmate de BA.5.
Din saptamana 48, BQ.1 (inclusiv BQ.1.1) a fost responsabil pentru cel mai mare numar de infectii. De asemenea, se remarca o crestere a BA.2.75 si XBB recombinant. In acest moment, nu exista indicii ca aceste subvariante ar fi mai susceptibile de a provoca boli severe in comparatie cu subvariantele Omicron anterioare.
Situatia exploziva din China
China pare butoiul de pulbere pentru pandemia actuala COVID, obligand intreaga planeta la o monitorizare atenta a evolutiei noului val indus de relaxarea brusca a masurilor restrictive puse in aplicare cu intransigenta, trei ani la rand.
Xu Wenbo, seful institutului de control al virusului de la Centrul Chinez pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, a declarat saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte de presa, ca peste 130 de sublinii Omicron au fost nou detectate in China in ultimele trei luni. Printre acestea s-au numarat XXB si BQ.1 si subliniile lor, care s-au raspandit in SUA si in parti ale Europei in ultimele luni, deoarece un conglomerat de subvariante a concurat pentru dominatie la nivel mondial.
Cu toate acestea, BA.5.2 si BF.7 raman principalele tulpini Omicron detectate in China, a spus Xu, adaugand ca diferitele sublinii ar putea circula impreuna.
El a mai adaugat ca spitalele din toata tara vor colecta probe de la pacienti si vor incarca informatiile de secventiere intr-o noua baza de date nationala, permitand autoritatilor sa monitorizeze posibile noi tulpini in timp real.
Subvarianta dominanta XBB1.5
Simptomatologia subvariantelor circulante dominant nu pare sa alarmeze expertii care afirma ca nu exista motive importante de ingrijorare.
Subvarianta XBB1.5, cea mai transmisibila, „nu pare sa provoace o boala mai grava, astfel incat credem ca este o situatie foarte diferita astazi decat a fost acum un an”, subliniaza oamenii de stiinta.
Expertii observa ca, desi tratamentele cu anticorpi nu vor functiona impotriva acestor noi sublinii, alte antivirale, cum ar fi Paxlovid si Remdesivir, ar trebui sa fie in continuare eficiente.
Testele rapide continua sa functioneze, la fel ca mastile, filtrarea sau ventilarea aerului din interior, evitarea aglomeratiei sau izolarea in caz de infectie respiratorie, asa ca, chiar daca virusul continua sa evolueze, exista inca modalitati bune de protectie fata de infectarea cu Covid-19.
Surse de informatie:
https://covid.cdc.gov/
https://www.france24.com
https://www.ecdc.europa.eu
https://www.ons.gov.uk
https://www.rivm.nl/en
https://www.cell.com/
https://edition.cnn.com/
https://gisaid.org/
https://www.medscape.com
https://www.nytimes.com
https://www.reuters.com
*Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.