Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vara asta, alege o alimentatie sanatoasa!

Vara asta, alege o alimentatie sanatoasa!

Vara este perioada perfecta pentru a-ti reinnoi rezolutia de a manca mai multe alimente sanatoase. Combinate in preparate simple, gustuoase si cu putine calorii, alimentele specifice aceastei perioade te ajuta sa fii in forma si sa te hidratezi corect.

Top 10 alimente pe care trebuie sa le consumi vara

Vara vine cu o multime de aventuri, de la excursii, nopti pierdute si multe zile insorite care necesita si consuma multa energie. Organismul tau trebuie sa fie pregatit si ajutat sa faca fata acestor provocari, iar urmatoarele alimente, pe langa faptul ca adauga gust si savoare dietei tale, iti furnizeaza si energia de care ai nevoie:

Rosii
Rosiile sunt o sursa buna de licopen, un antioxidant care protejeaza celulele si scade colesterolul. Le poti consuma cu branza, in salate, in diferite sosuri sau sub forma de suc. Nutritionistii recomanda sa consumi rosii in fiecare zi de vara.

Dovlecei
Dovleceii cresc rapid in lunile calde. Din moment ce contin 94% apa, dovleceii sunt o solutie sanatoasa, saraca in calorii si cu un continut bogat in nutrienti pentru zilele de vara. De asemenea, sunt o sursa buna de potasiu si vitamina C, scad valorile tensiunii arteriale, protejeaza celulele si stimuleaza sistemul imunitar. Puteti sa-i consumati in salate, pe gratar sau tocati marunt si facuti chiftele.

Castraveti
La fel ca si dovleceii, castravetii contin 95% apa si sunt saraci in calorii. Sunt o sursa buna de fitonutrienti - substante care protejeaza organismul impotriva bolilor, dar si de flavonoide, lignani si triterpene, care au beneficii antioxidante, anti-inflamatorii si anti-cancer.

Cirese
Ciresele sunt un adevarat deliciu, o gustare savuroasa si usoara pentru zilele toride de vara. Acestea contin doi antioxidanti puternici care lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima: quercetina si antocianina. Ciresele mai contin, in mod natural, melatonina sau hormonul tineretii, care te ajuta sa ai un somn linistit.

Pepene
Pepenele este 92% apa si te ajuta sa-ti mentii greutatea, deoarece consumul de alimente care hidrateaza te ajuta sa mananci mai putin si sa te simti mai bine. Este un ajutor de nadejde si in scaderea tensiunii arteriale crescute.

Capsuni
O ceasca de capsuni are mai multa vitamina C decat o portocala si mai multe fibre decat o felie de paine. Si doar 45 de calorii. Capsunile sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti, cum ar fi quercetina – un anti-inflamator natural.

Piersici, caise, nectarine si prune
Aceste fructe zemoase au compusi care pot lupta cu sindromul metabolic, un grup de factori care cresc riscul de diabet, infarct de miocard si accident vascular cerebral. De asemenea, cu un continut bogat de betacaroten, vitamina E si vitamina C, ofera protectie pielii si mucoaselor si stimuleaza imunitatea.

Vinete
Vinetele sunt bogate in fibre si antioxidanti, ajuta la reducerea colesterolului si protejeaza organismul impotriva bolilor de inima. In plus, sunt sarace in calorii, daca sunt consumate pe gratar sau la cuptor, nu prajite sau amestecate cu mult ulei.

Fructe de padure
Nu e de mirare ca fructele de padure, afinele si murele au gust de vara. Ajuta la pastrarea functiei cognitive si pot chiar preveni pierderea de memorie. In plus, reduc stresul, sunt bogate in substante nutritive si au un continut scazut in calorii. Consuma-le cu incredere proaspete, in piureuri, salate sau smootie-uri.

Citrice
Lamaile, portocalele si lamaile verzi sunt bogate in vitamina C, stimuleaza sistemul imunitar si au efect anti-inflamator. Exista studii in curs de desfasurare care, potrivit specialistilor de la Cleveland Clinic, arata ca citricele ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic la femei. Adauga-le in apa, consuma-le ca atare, in salate sau stoarce-le peste carnea de pui, porc sau peste. Specialistii de la Cleveland Clinic recomanda o gustare indrazneata: iaurt cu lamai verzi. Poti incerca si tu!

Alimente care mentin sanatatea pielii

Aspectul si culoarea pielii sunt influentate de starea de sanatate, gradul de nutritie si hidratare, dar si de fenomenul de imbatranire, expunerea la soare, functionarea corecta a sistemului imunitar si starea psiho-emotionala.

Cum alimentatia joaca un rol major in mentinerea sanatatii pielii, asigura-te ca dieta nu duce lipsa de:

  • Rosii – contin licopen si betacaroten, care au efect antioxidant si de protectie solara
  • Peste gras - acizii grasi esentiali omega-3 scad inflamatia si amelioreaza hidratarea pielii
  • Ficat – bogat in vitamina A, cu rol de regenerare cutanata
  • Morcov - betacarotenul si vitamina C au efect antioxidant si de protectie solara
  • Citrice - vitamina C are rol antioxidant, previne ridurile si mentine integritatea colagenului
  • Seminte de floarea soarelui – contin zinc, vitamina E si acizii grasii omega-6 care mentin hidratarea pielii
  • Seminte de in - vitamina E si acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si mentin hidratarea
  • Avocado - grasimile nesaturate si vitamina E din avocado protejeaza structura pielii
  • Curcan - aminoacidul lisina blocheaza dezvoltarea virusurilor si este util in arsuri, eczeme si herpes
  • Carne rosie – are un continut bogat in proteine, zinc si fier, care permit regenerarea cutanata, reduc inflamatia si grabesc cicatrizarea.

Pietele – sursa de alimente sanatoase

O solutie la indemana pentru a te asigura ca tu si familia ta consumati alimente proaspete, in special fructe si legume de sezon, este sa mergi la piata. Aici gasesti aproape toate tipurile de legume si fructe de care organismul tau are nevoie.

"Cand mergi la o piata a agricultorilor, ai acces la tot felul de fructe si legume pe care nu le gasesti in magazinele alimentare de la coltul strazii. Prin urmare, poti incerca sa diversifici dieta familiei tale cu alimente pe care nu le-ar manca in mod normal", sustine April Bowling, doctorand la Scoala de Sanatate Publica “T. H. Chan” din cadrul Universitatii Harvard.

Pietele de fermieri ofera mai mult decat o selectie unica de produse proaspete. Sunt un mediu care promoveaza cumparaturile inteligente si stimuleaza integrarea in propria comunitate. "La piata esti inconjurat de alte persoane care fac alegeri sanatoase privind alimentatia, dar si de agricultori care au cultivat acele alimente", sustine April Bowling.

6 motive pentru care e bine sa mergi la piata in timpul verii:

Prospetime
Produsele proaspat-culese sunt mai aromate si mai bogate in nutrienti.

Varietate
Poti cumpara fructe sau legume pe care nu le gasesti in supermarket-uri.

Informatii
Poti afla foarte multe despre alimentele cumparate de la agricultori. In unele situatii, ei iti pot oferi inclusiv sugestii privind prepararea lor.

Mostre
La piata, aproape de fiecare data iti sunt oferite mici monstre din produse, pentru a te convinge de gustul si calitatea lor. Se intampla in cazul cireselor, tartelor, branzeturilor etc.

Mai putine ispite
La piata nu gasesti standuri pline cu alimente procesate, bomboane si gustari nesanatoase, deci vei avea de infruntat mai putine “ispite nesanatoase”.

Durabilitate
Consumand produse crescute la nivel local sau regional nu este benefic numai pentru sanatatea ta, ci si pentru comunitatea din care faci parte, pentru ca astfel sprijini agricultura locala sau regionala.

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Surse:
“Sanatatea are gust” – dr. Mihaela Bilic, editura Curtea Veche, 2011
www.health.harvard.edu
www.clevelandclinic.org