Astazi celebram, alaturi de Organizatia Natiunilor Unite si de toti cei care practica acesta metoda, “Ziua Internationala Yoga”. Yoga reprezinta o practica spirituala, mentala si fizica straveche, cu origini in India. Termenul “yoga” provine din limba sanscrita si inseamna “a se alatura”, simbolizand unitatea dintre corp si constiinta. In prezent, yoga este practicata in intreaga lume sub diverse forme si continua sa creasca in popularitate.
In 2015, prima sarbatoare
Adunarea Generala a ONU a adoptat la 11 decembrie 2014, prin aprobarea unanima a celor 175 de state membre, rezolutia 69/131, prin care ziua de 21 iunie a fost declarata Ziua Internationala Yoga, cu scopul de a creste nivelul de constientizare la nivel mondial asupra numeroaselor beneficii induse de practicarea yoga. Propunerea a fost inaintata de premierul indian Narendra Modi in cadrul unui discurs sustinut in fata membrilor Adunarii Generale a ONU, prilej cu care a declarat: “Yoga reprezinta un dar nepretuit pentru sanatatea noastra si pentru starea de bine. Yoga reprezinta unitatea minte si corp, precum si unitatea dintre gand si actiune. Yoga nu inseamna doar exercitiu fizic, ci o modalitate de a descoperi sentimentul de unitate cu sinele, cu lumea si cu natura”. Textul Rezolutiei mentioneaza “importanta luarii de decizii sanatoase si de a urma modele de stil de viata care promoveaza sanatatea asupra indivizilor si a populatiilor in a”. In acest sens, Organizatia Mondiala a Sanatatii a solicitat statelor membre sa isi ajute cetatenii sa reduca sedentarismul, care se afla intre primele zece cauze principale de deces la nivel mondial si este unul dintre primii patru factori de risc pentru boli netransmisibile precum afectiunile cardiovasculare, cancerul si diabetul.
De ce pe 21 iunie?
Data aleasa nu este intamplatoare – in aceasta zi Soarele incepe sa se deplaseze dinspre nord catre sud fata de Pamant. Pe 21 iunie, astrul solar ajunge in dreptul emisferei nordice si dupa aceasta zi incepe sa se deplaseze catre emisfera sudica. Din perspectiva filosofiei yoga, aceasta este o perioada a transformarilor, fiind potrivita pentru schimbare.
Yoga, mai mult decat o activitate fizica
Potrivit B. K. S. Iyengar, fondatorul stilului modern de yoga, considerat unul dintre cei mai buni profesori de yoga din lume si autor a numeroase carti despre practica si filosofia yoga, “yoga cultiva modalitati prin care putem sa ne mentinem o atitudine echilibrata in viata de zi cu zi si ne imbunatateste abilitatile de a ne gestiona actiunile”.
Surse de informatie:
Afla mai multe despre:
Yoga, metoda perfecta pentru detoxifiere