Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19 si scoala online: impactul ecranelor digitale asupra vederii

Pandemia de coronavirus schimba modul in care invata copiii, favorizand cresterea timpului petrecut de cei mici, dar si de adolescenti, in fata ecranelor. Pe langa timpul alocat cursurilor online, multi parinti nevoiti sa lucreze de acasa tind sa relaxeze regulile privind timpul liber alocat jocurilor video, desenelor sau telefonului mobil, in incercarea de a-i mentine pe copii ocupati. In plus, copiii petrec tot mai putin timp jucandu-se in aer liber.

Mai mult timp in fata ecranelor, fie pentru scoala, fie pentru distractie si conexiune, poate dauna vederii copiilor, conducand la oboseala ochilor, dureri de cap si dificultati de concentrare. Utilizarea in exces a ecranelor ii poate expune pe copii unui risc mai mare de a dezvolta diferite probleme oculare seriose.

Printre efectele adverse la care sunt expusi copiii care utilizeaza frecvent ecranele amintesc reducerea comunicarii cu cei din jur, slaba dezvoltare a vocabularului, a aptitudinilor motorii, simptome de tip ADHD, contactul vizual redus, scaderea atentiei, lipsa creativitatii, anxietate, depresie, cresterea in greutate, lipsa somnului, expunerea la informatii daunatoare, dureri de spate, performanta scazuta la scoala, dar si o serie de probleme oftalmologice cauzate de lumina albastra”, explica dr. Irina Barca, medic specialist oftalmolog in cadrul Centrului de Oftalmologie din Policlinica Primaverii.

Efectele utilizarii excesive a ecranelor asupra vederii copiilor

Privirea fixa la un ecran pentru perioade indelungate, fara pauzele recomandate, poate provoca urmatoarele probleme de vedere:

  • Oboseala ochilor. Muschii din jurul ochiului pot obosi din cauza utilizarii continue. De asemenea, pot aparea dificultati de concentrare si dureri de cap centrate in jurul tamplei si ochilor.
  • Vedere incetosata. Privirea fixa pentru o perioada mai lunga de timp poate provoca spasmul ocular sau spasmul de acomodare, ceea ce inseamna ca vederea copilului devine incetosata atunci cand acesta isi muta privirea de la ecran.
  • Sindromul de ochi uscat. Studiile arata ca atat adultii, cat si copiii clipesc semnificativ mai rar atunci cand se concentreaza pe un ecran digital, ceea ce duce la senzatia de ochii uscati si iritati.
  • Astenopie. Este un efect temporar foarte frecvent al utilizarii excesive a ecranului, raspandit atat la copii, cat si la adulti. Astenopia este cauzata de o multitudine de factori, inclusiv un dezechilibru al muschilor extraoculari, insuficienta acomodativa, eroare de refractie necorectata si iluminarea necorespunzatoare. Distanta de privire contribuie, de asemenea, in mod semnificativ la dezvoltarea astenopiei.
  • Probleme cauzate de lumina albastra. Majoritatea aparatelor electronice folosesc iluminarea de fundal pentru ecranele de afisare, care emite raze de lumina albastra ultravioleta. Lumina albastra emisa de ecrane este relativ mai slaba decat razele de lumina albastra emise de soare, care pot deteriora retina. Cu toate acestea, lumina albastra de la ecrane poate perturba ritmurile circadiene ale copiilor si poate duce la dereglari ale somnului.

Cantitatea de lumina albastra emisa de ecrane reprezinta doar o fractiune din cantitatea emisa de catre soare, insa durata petrecuta in fata gadget-urilor si distanta de privire cauzeaza patologiile specifice luminii albastre. Printre problemele legate de expunerea la lumina albastra se numara sindromul ochiului uscat, oboseala oculara, vederea incetosata, cresterea riscului de progresie a miopiei, aparitia unor modificari in retina asemanatoare cu degenerescenta maculara (o patologie care poate duce la orbire) si instalarea mai rapida a cataractei”, explica dr. Irina Barca.

Cat timp pot petrece copiii in fata dispozitivelor digitale?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda copiilor sub 5 ani sa petreaca o ora sau mai putin pe zi pe dispozitivele digitale, iar copiii sub 1 ani sa nu fie deloc expusi dispozitivelor digitale. Aceleasi recomandari vin si din partea Academiei Americane de Oftalmologie, dar si a medicilor oftalmologi care consulta zilnic copii.

Concret, parintii sunt incurajati sa tina cont de efectele adverse pe care le are expunerea indelungata a copiilor la ecrane si sa limiteze pe cat posibil timpul petrecut in fata televizorului, tabletelor sau telefoanelor, conform indicatiilor de mai jos:

  • Nu se recomanda utilizarea dispozitivelor de tip tableta/ telefon/laptop copiilor cu varste sub 18 luni
  • Pentru copiii cu varste cuprinse intre 18-24 luni este recomandat privitul la televizor sub o ora/zi, cu mentiunea ca acesta sa fie indreptat catre programe dedicate copiilor (de tip desene)
  • Copiii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani pot folosi dispozitivele timp de o ora/ zi, pentru vizionarea programelor educative care stimuleaza dezvoltarea vizuala si emotionala
  • Copiii peste 6 ani pot avea putin mai multa libertate in ceea ce priveste expunerea la ecrane, insa medicii nu recomanda mai mult de 2-3 ore/ zi pentru copiii de gimnaziu.

Sfaturi utile pentru parinti, pentru a proteja vederea copiilor

In aceasta perioada in care expunerea copiilor la ecrane este aproape imposibil de evitat inclusiv pentru parintii ai caror copii frecventeaza in mod obisnuit gradinita, deci cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani, este extrem de important ca parintii sa stabileasca reguli clare privind utilizarea ecranelor pentru a putea preveni efectele negative asupra vederii celor mici. Concret, parintii pot gestiona cu atentie timpul petrecut de copii in fata ecranelor pentru a sprijini si sustine utilizarea educationala, limitand in acelasi timp vizionarea desenelor animate sau activitatile online recreative, cum sunt jocurile video.

Atat timp cat copilul va petrece orele dedicate activitatilor scolare online, nu se recomanda ca acesta sa petreaca in timpul saptamanii si timp personal in fata tabletei, telefonului sau calculatorului. Copilului trebuie sa i se explice ca orele se desfasoara online, pe dispozitive, pentru siguranta sa si a familiei si nu pentru ca acest lucru este benefic pentru ochii sai sau pentru dezvoltarea sa fizica si emotionala”, ne-a explicat dr. Irina Barca, adaugand ca fiecare ora petrecuta in fata unui dispozitiv trebuie sa fie insotita de o pauza de 10 minute de privit la distanta, astfel incat ochii sa se poata relaxa.

Atat copiii, cat si adultii sunt adesea incurajati sa urmeze o regula simpla, dar eficienta atunci cand folosesc timp indelungat ecranele – regula 20-20-20. Aceasta regula presupune ca la fiecare 20 minute de privit ecanul, copilul sa priveasca timp 20 de secunde la o distanta de 6 metri (20 feet, in engleza, n. red).

De-a lungul timpului, stabilirea unor reguli clare, impunerea limitelor de timp pe ecran specifice fiecarei grupe de varsta si stilul de comunicare al parintilor au fost asociate cu mai putin timp petrecut in fata ecranelor in randul copiilor. Exemplul personal al parintilor influenteaza, de asemenea, timpul pe care copiii il petrec privind la televizor.

De asemenea, efectele adverse ale expunerii indelungate la ecrane asupra vederii si comportamentului copilului pot fi reduse prin organizarea activitatilor copilului astfel incat acesta sa petreaca cat mai mult timp in natura, prin folosirea ochelarilor de protectie cu sau fara dioptrii, prin instalarea unor aplicatii  care sa limiteze timpul si continutul la care copilul are acces.

Nu trebuie neglijat nici controlul periodic la medicul oftalmolog. Multe probleme oftalmologice apar la o varsta frageda si pot fi observate abia la varsta scolara, cand pot cauza pierderi vizuale, probleme de dezvoltare si dizabilitati de invatare. Tocmai de aceea, expertii recomanda realizarea controalelor medicale periodice si a testelor de screening oftalmologic pana la varsta de 3, maximum 4 ani.

Consultant: dr. Irina Barca, medic specialist Oftalmologie

Surse:
www.reviewofophthalmology.com
www.nytimes.com
www.healthychildren.org
www.theconversation.com