Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19 si redeschiderea scolilor: cum ajutam copiii sa poarte corect masca

Mastile de protectie ajuta la limitarea raspandirii virusului COVID-19, insa acest lucru nu inseamna ca pot fi acceptate si purtate cu usurinta, in special de copii. Practica de a purta o masca pentru a reduce transmiterea germenilor are o istorie indelungata in unele tari, cum este Japonia, de exemplu, unde copiii sunt invatati de mici sa poarte masca. In Europa, insa, multi parinti si copii au inceput sa poarte masca recent, odata cu declansarea pandemiei actuale de coronavirus.

Regulile privind obligativitatea purtarii mastilor de protectie ca masura de limitare a raspandirii infectiei COVID-19 atat in randul adultilor, cat si copiilor difera de la stat la stat. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani sa poarte masca de protectie in spatiile inchise si aglomerate, iar copiilor cu varste peste 12 ani sa poarte masca in aceleasi conditii ca si adultii, in special atunci cand nu pot mentine distanta fizica de cel putin 1 metru fata de alte persoane si exista o transmisie pe scara larga in zona.  

In schimb, in Statele Unite ale Americii, Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) recomanda purtarea mastilor tuturor copiilor cu varste peste 2 ani. Expertii OMS sustin ca, pentru siguranta si interesul general al copilului, micutii cu varste mai mici de 6 ani nu ar trebui sa poarte masti. Pot exista si exceptii, de exemplu, daca copiii locuiesc sau stau in preajma unei persoane bolnave – in aceste conditii, copiii trebuie atent supravegheati.

Recomandarile OMS se bazeaza pe examinarea datelor existente despre boala si transmiterea COVID-19 la copii, dovezilor limitate disponibile cu privire la utilizarea mastilor de copii, dar si a altor factori, cum ar fi nevoile psihosociale ale copiilor si etapele de dezvoltare.

Copiii trebuie sa poarte masti special create pentru ei

Mastile concepute pentru adulti nu se potrivesc corect copiilor. Astfel, parintii sunt sfatuiti sa opteze pentru masti potrivite pentru dimensiunea fetei copilului, astfel incat acestea sa acopere gura, nasul si barbia si sa nu aiba spatii laterale sau sa blocheze vederea copilului. De asemenea, parintii trebuie sa se asigure ca cei mici pot respira confortabil cu masca atunci cand merg sau vorbesc.

1. Mastile textile

Copiii care, in general, au o stare buna de sanatate pot purta o masca textila, care permite controlul sursei de infectie, ceea ce inseamna ca impiedica transmiterea virusului catre alte persoane. Parintii trebuie sa se asigure ca masca textila are dimensiunea corecta si acopera suficient nasul, gura si barbia copilului. Reprezentantii OMS recomanda ca mastile textile sa fie realizate din trei straturi:

  • un strat interior de material absorbant precum bumbacul
  • un strat mijlociu de material netesut, cum ar fi polipropilena
  • un strat exterior de material non-absorbant, cum ar fi poliesterul sau amestecul de poliester

In ceea ce priveste modul de curatare al mastilor textile, trebuie urmate specificatiile producatorului. In general, acestea se pot spala folosind sapun sau detergent, in apa fierbinte (cel putin 60 de grade Celsius) cel putin o data pe zi. Dupa spalare, masca trebuie uscata complet si calcata inainte de a fi purtata din nou. De asemenea, expertii in sanatate publica recomanda ca fiecare masca sa fie pastrata intr-o punga curata.

2. Mastile chirurgicale

Mastile chirurgicale sunt recomandate copiilor cu diverse afectiuni de sanatate, cum ar fi fibroza chistica, cancerul sau alte boli imunosupresoare. Spre deosebire de masca textila, masca chirurgicala controleaza raspandirea virusului si protejeaza in acelasi timp persoana care o poarta, fiind recomandata persoanelor care au un risc mai mare de a se imbolnavi grav de COVID-19.

Copiii trebuie invatati sa poarte corect masca de protectie!

Copiii ar trebui sa urmeze aceleasi principii ca adultii privind purtarea mastilor. Acest lucru inseamna ca, inainte sa-si puna masca pe fata, trebuie invatati si incurajati sa se spele pe maini cu apa si sapun cel putin 20 de secunde sau sa-si dezinfecteze mainile cu o solutie pe baza de minimum 70% alcool.  De asemenea, parintii sunt incurajati sa le arate copiilor cum trebuie purtata corect masca, si anume:

  • Sa se asigure ca masca le acopera nascul, gura si barbia
  • Sa nu atinga partea din fata a mastii
  • Sa nu poarte masca sub barbie
  • Sa nu imparta masca de protecie cu alti copii
  • Sa depoziteze masca intr-o punga sau recipient

6 metode prin care parintii pot ajuta copiii sa accepte masca

Unii copii, in special copiii mici pot refuza sa poarte masca in ciuda tuturor explicatiilor si exemplelor oferite de parinti. Exista, insa, cateva modalitati creative si distractive prin care parintii isi pot ajuta copiii sa inteleaga de ce au nevoie sa poarte o masca:

  • Ajutati copiii sa se obisnuiasca cu mastile. Incurajati copiii sa foloseasca masca in casa, inainte de a fi nevoie sa poarte una in afara casei – unii pot avea nevoie de cateva zile pentru a se obisnui, in timp ce altii pot necesita cateva saptamani. Profitati de aceasta perioada de exercitiu pentru a-i invata pe cei mici cum sa-si puna si cum sa-si dea jos corect masca
  • Fiti empatici si sinceri cu privire la disconfortul asociat mastii. Folositi un limbaj adecvat varstei si fiti sensibili la nivelul de anxietate al copiilor. Recunoasteti ca mastile nu sunt foarte distractive pentru nimeni, dar explicati-le ca, purtand masti, putem ajuta la mentinerea in siguranta a oamenilor din jurul nostru, inclusiv a bunicilor, fratilor si prietenilor nostri. Purtarea unei masti arata ca ne pasa unul de celalalt.
  • Fiti consistenti. Purtarea cu succes a mastii presupune dezvoltarea unui nou obicei, astfel incat modelarea comportamentului corect si exercitiul sunt esentiale. Gasiti modalitati de a repeta importanta purtarii unei masti corect si incurajati-va familia sa-si aminteasca reciproc regulile de baza privind purtarea mastii. Copiii observa rapid inconsecventele, asa ca fiti atenti la exemplul pe care il dati si incurajati rudele si prietenii sa urmeze recomandarile privind purtarea mastilor.
  • Incurajati copiii sa-si decoreze masca. Acest lucru i-ar putea ajuta sa simta un sentiment de proprietate si control asupra situatiei. O atingere personala poate contribui la o acceptare mai lina si mai usoara a mastii. In functie de tipul de masca, copiii pot desena pe ea cu markere sau pot pune autocolante pe ea.
  • Faceti din purtarea mastii o joaca. Copiii se pot preface ca sunt medici sau asistenti medicali in timp ce poarta masca de protectie. Nu este exclus sa isi doreasca sa foloseasca un kit de medic si sa „ingrijeasca” un animal de plus sau o papusa.
  • Lasati cateva masti la indemana copiilor, in timp ce se joaca. Acest lucru le permite sa isi foloseasca imaginatia despre cum sa foloseasca mastile in timpul jocului.

Copiii nu trebuie sa poarte o masca atunci cand fac sport

Purtarea mastii de protectie in timpul activitatilor fizice, cum ar fi alergatul, sariturile sau jocul pe terenul de joaca, poate ingreuna respiratia. Prin urmare, este bine sa explicam copiilor ca atunci cand fac sport sua participa la diferite activitati sportive trebuie sa fie atenti sa mentina la cel putin 1 metru distanta de ceilalti.

Desi reprezinta o necesitate pe care cu totii o intelegem, purtarea mastii este un comportament nou, pe care multi adulti il resping sau il trateaza cu superficialitate. In cazul copiilor, este nevoie de si mai multa rabdare, atentionari continue si consecventa. De asemenea, este important sa le reamintim copiilor ca o masca trebuie intotdeauna combinata cu alte masuri de protectie, precum distantarea fizica si spalarea frecventa a mainilor) pentru a ne proteja.

Surse:
www.who.int
www.unicef.org
kidshealth.org
www.nbcnews.com