Daca si inainte faceai sport regulat, nu este nevoie sa te concentrezi pe valoarea frecventei cardiace pe care o atingi in timpul practicarii activitatii fizice pe perioada sarcinii.
In urma cu cativa ani, se recomanda ca frecventa cardiaca in sarcina sa nu depaseasca 140 batai pe minut in timpul exercitiului fizic. Totusi, in prezent, nu mai exista recomandarea de a limita activitatea fizica pana la atingerea unei anumite frecvente cardiace. Specialistii recomanda cel putin 150 minute de activitate aerobica de intensitate moderata pe saptamana – de preferat practicata in mai multe zile, fara vreo limita specifica privind pulsul.
Totusi, este bine sa tii cont de anumite precautii atunci cand faci sport pe perioada sarcinii:
- Discuta cu medicul obstetrician. Inainte de a incepe un program de sport cere acordul medicului tau obstetrician. Sportul este benefic pentru cele mai multe femei insarcinate, insa in cazul sarcinilor cu risc inalt sau a riscului de nastere prematura, exercitiile trebuie sa fie atent monitorizate de catre medic pentru a se asigura ca nu exista vreun un risc pentru tine sau copilul tau.
- Stabileste-ti singura ritmul. In timpul efortului fizic, sangele este redirectionat de la nivelul organelor interne (inclusiv uter) catre muschi, plamani si inima. Asigura-te ca intensitatea exercitiului iti permite sa poti purta o conversatie in timp ce faci acea activitate fizica. Daca nu poti vorbi normal, probabil ca exercitiul este prea intens, existand un risc de sangerare vaginala, contractii uterine sau alte complicatii.