Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Obezitatea in sarcina: intelege riscurile

Intelege care sunt riscurile obezitatii in sarcina si ce poti face pentru a avea o sarcina sanatoasa.

Obezitatea are un impact major asupra sanatatii tale si a copilului tau. Afla care ar putea fi posibilele complicatii, recomandarile pentru castigul in greutate si ce poti face pentru a avea o sarcina cat mai sanatoasa.

Cand se considera ca esti obez?

Obezitatea este definita ca un exces de grasime la nivelul corpului. De obicei, pentru a determina daca o persoana este obeza se foloseste un parametru – indicele de masa corporala care se bazeaza pe greutatea si inaltimea persoanei respective.

Indice de masa corporala (IMC)

Status greutate

IMC < 18.5

Subponderala

IMC 18.5-24.9

Greutate normala

IMC 25-29.9

Supraponderala

IMC >/= 30

Obezitate

Cum va afecta obezitatea sarcina?

Obezitatea in sarcina creste riscul de aparitie a anumitor complicatii in sarcina, cum ar fi:

  • Diabetul gestational. Femeile obeze au un risc crescut sa faca diabet de sarcina decat femeile cu greutate normala
  • Preeclampsia. Obezitatea creste riscul de aparitie dupa saptamana 20 de sarcina a hipertensiunii arteriale si a prezentei in exces de proteine in urina.
  • Infectii. Riscul de infectii de tract urinar este crescut. In plus, obezitatea creste riscul de infectii postpartum, indiferent daca copilul se naste pe cale vaginala sau prin cezariana.
  • Tromboza. Femeile care sunt obeze pe perioada sarcinii au un risc crescut de a face trombi (cheaguri de sange) la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare, o conditie serioasa care se poate complica cu tromboembolism pulmonar.
  • Sindrom de apnee obstructiva in somn. Este o afectiune in care in timpul somnului respiratia se opreste pe perioade lungi de timp.
  • Sarcina prelungita. Obezitatea creste riscul ca sarcina sa se prelungeasca dincolo de termenul de 42 de saptamani.
  • Probleme in timpul travaliului. Frecvent la femeile gravide obeze inducerea travaliului este mult mai frecventa. Obezitatea poate interfera cu folosirea anumitor metode pentru controlul durerii, cum ar fi anestezia epidurala.
  • Operatia cezariana. Obezitatea creste riscul de operatie cezariana electiva sau in urgenta. De asemenea, complicatiile operatiei cezariene sunt mai frecvente, cum ar fi intarzierea vindecarii plagii operatorii sau infectii la nivelul inciziei.
  • Pierderea sarcinii. Obezitatea are un risc crescut de avort sau nasterea unui copil mort.

Cum va afecta obezitatea copilul?

Obezitatea in sarcina cauzeaza probleme de sanatate serioase copilului:

  • Macrosomia. Femeile obeze au un risc semnificativ de a naste copii care sunt mai mari decat media (macrosomi) si care au o cantitate de grasime la nivelul corpului mai mare decat normal. Cercetarile au demonstrat, de asemenea, un risc crescut de obezitate in copilarie.
  • Conditii cronice. Obezitatea in sarcina creste riscul ca bebelusul sa sufere de boli de inima sau diabet ca adult.
  • Defecte congenitale. Exista un risc usor crescut de boli congenitale de inima sau defecte de tub neural.

Cate kilograme ar trebui sa iau in greutate pe perioada sarcinii?

Greutatea ta inainte de a ramane insarcinata si indicele de masa corporala, starea ta de sanatate si a copilului tau, toate joaca un rol in a determina cat de mult ar trebui sa castigi in greutate pe perioada sarcinii.

  • Sarcina unica. Cresterea in greutate recomandata este inte 11-16 kilograme

Greutatea inainte de sarcina

Cresterea in greutate recomandata

Subponderala (IMC < 18.5)

13-18 kg

Greutate normala (IMC 18.5-24.9)

11-16 kg

Supraponderala (IMC 25-29.9)

7-11 kg

Obezitate (IMC >/= 30)

5-9 kg

 

 

 

 

 

  • Sarcina gemelara. Cresterea in greutate recomandata este intre 17-25 kilograme

Greutatea inainte de sarcina

Cresterea in greutate recomandata

Greutate normala (IMC 18.5-24.9)

17-25 kg

Supraponderala (IMC 25-29.9)

14-23 kg

Obezitate (IMC >/= 30)

11-19 kg

Desi si in cazul femeilor supraponderale se recomanda o anumita crestere in greutate de-a lungul sarcinii, specialistii afirma ca femeile care sunt obeze pot lua in greutate chiar mai putin decat ceea ce se mentioneaza in aceste ghiduri, fara sa existe vreun risc pentru copil.

Mai degraba, decat sa castigi sau sa pierzi o anumita greutate in sarcina, medicul te va incuraja sa te concentrezi sa eviti cresterea in exces in greutate in timpul sarcinii. Tine cont ca daca vei lua chiar mai mult in greutate decat este recomandat si nu vei reusi sa pierzi aceasta greutate dupa nastere, kilogramele in plus vor reprezenta un risc pentru sanatatea ta.

Voi avea nevoie de ingrijire specializata in sarcina?

Daca esti obeza, medicul obstetrician va monitoriza cu atentie sarcina. De la caz la caz, medicul iti va recomanda urmatoarele teste sau investigatii:

  • Testarea timpurie pentru diabet gestational. In mod normal, screeningul pentru diabet zaharat se face intre saptamanile 24-28 de sarcina. Daca esti obeza si insarcinata, medicul iti va recomanda acest test mai devreme – frecvent chiar la prima consultatie. Daca testul de provocare la glucoza este normal, il vei repeta apoi intre saptamanile 24-28.  
  • Ecografie fetala efectuata mai tarziu in sarcina. In mod normal ecografia fetala este efectuata intre saptamanile 18-20 de sarcina. Din cauza ca tesutul adipos interfera cu penetrarea ultrasunetelor, la femeile obeze gravide pentru a se obtine mai multe detalii legate de dezvoltarea copilului,  ecografia este efectuata cateva saptamani mai tarziu, intre saptamanile 20-22 de sarcina.
  • Ecocardiografie fetala. Se efectueaza intre saptamanile 20-22 de sarcina pentru a confirma sau exclude o malformatie cardiaca.
  • Consultatii prenatale mai frecvente. Pe masura ce sarcina progreseaza, medicul iti va recomanda sa vii mai frecvent la control, pentru a monitoriza sanatatea copilului tau si a ta. De asemenea, se vor efectua regulat ecografii, pentru a evalua cresterea copilului si stabili un plan de nastere.

Ce pot face pentru a avea o sarcina cat mai sanatoasa?

Poti sa diminuezi impactul obezitatii asupra sarcinii si sa te asiguri ca atat tu, cat si copilul sunteti sanatosi:

  • Mergi la o consultatie preconceptionala. Daca esti obeza si intentionezi sa ramai gravida, fa o programare din timp la medicul obstetrician. Acesta iti va recomanda vitamine prenatale si te va trimite la un nutritionist care sa te poata ajuta sa faci schimbarile necesare in stilul tau de viata, astfel incat sa ajungi la o greutate cat mai sanatoasa inainte de a ramane insarcinata.
  • Programeaza consulturile periodice la medic. Vizitele prenatale ii vor permite medicului obstetrician sa monitorizeze sanatatea copilului tau si a ta. Spune-i medicului despre orice afectiune ai – cum ar fi diabet, hipertensiune arteriala sau apnee in somn – si discuta ce trebuie sa faci pentru a controla aceste boli.
  • Mananca sanatos. Impreuna cu medicul nutritionist stabileste si mentine o dieta sanatoasa si evita cresterea excesiva in greutate. Tine cont ca in sarcina ai nevoie de acid folic, calciu, fier si alte substante nutritive esentiale. Vitaminele prenatale vor suplini deficientele. Discuta cu medicul diabetolog daca ai nevoi speciale, cum ar fi dieta din diabet.
  • Fa sport. Discuta cu medicul care sunt modalitatile pentru a practica in siguranta o activitate fizica in sarcina.
  • Evita substantele periculoase. Daca fumezi, cere-i medicului sa te ajute sa renunti la fumat. Evita alcoolul sau consumul de droguri. Iniante de a incepe sau opri vreun tratament, cere-i acordul medicului tau.