De ce au nevoie copiii de vitamina D?
Copiii au nevoie de vitamina D pentru a construi oase puternice. Vitamina D ajuta, de asemenea, oasele sa se vindece dupa o leziune sau o interventie chirurgicala, fiind cel mai important mineral atunci cand apare o fractura si este necesara refacerea integrala a matricei osoase.
Perioada primei copilarii este una cu o velocitate foarte mare in ceea ce priveste cresterea in inaltime sau greutate a copiilor, de aceea necesarul de vitamina D este mare si este important inca din primele zile de viata. Deficitul de vitamina D poate conduce la boli serioase cum sunt rahitismul carential la copii sau osteomalacia la adulti.
Surse de vitamina D
Corpul uman produce vitamina D atunci cand pielea este expusa la soare. Totusi se obtine foarte greu suficienta vitamina D doar de la soare. Majoritatea copiilor si adultilor petrec mult timp in casa, la scoala si la serviciu, iar afara este important ca pielea sa fie protejata pentru a preveni melanomul si deteriorarea acesteia de la expunerea excesiva la soare. In plus, numai anumite lungimi de unda sunt cele care ajuta la transformarea vitaminei D inactive in vitamina D activa la nivelul pielii si acestea exista in mod particular in orele in care este recomandata evitarea expunerii directe la soare, adica intervalul orar 10.00 – 15.00. Prevenind astfel imbatranirea pielii si aparitia cancerului se obtine si o cantitate prea mica de vitamina D.
Foarte putine alimente au vitamina D in mod natural. Alimentele cu cea mai mare cantitate de vitamina D sunt pestele gras si uleiul de peste. Copiii nu consuma, insa, foarte mult aceste alimente si, de aceea, companiile alimentare adauga vitamina D in lapte, iaurt, formule pentru copii, suc, cereale etc. Adaugarea vitaminei D in alimente se numeste „fortifiere”. Este utila, dar poate sa nu fie suficienta, pentru ca in majoritatea situatiilor copiii nu consuma cantitatile recomandate.
Pentru a obtine suficienta vitamina D, copiii trebuie adesea sa ia multivitamine cu vitamina D sau un supliment de vitamina D. Majoritatea copiilor au nevoie de un supliment de vitamina D pentru a obtine doza necesara zilnica pentru o dezvoltare sanatoasa.
Necesarul de vitamina D la copii
Vitamina D se masoara in unitati internationale (UI). Sugarii mai mici de 1 an au nevoie de minim 400 UI de vitamina D pe zi. Formulele pentru sugari sunt imbogatite in vitamina D, dar concentratia este de aproximativ 400 UI pe litru, astfel incat doar din formula vitamina D este insuficienta. Sugarii alaptati primesc o cantitate si mai mica de vitamina D din laptele de mama si desi acesta are un raport calciu/fosfor care favorizeaza absorbtia, tot este insuficienta. Decizia corecta este aceea ca toti sugarii, indiferent de modul de alimentatie sa primeasca supliment de vitamina D zilnic, intre 600 si 1000 UI in fiecare zi.
Pot avea nevoie de mai multa vitamina D copiii care:
- au anumite probleme medicale (de exemplu, obezitate, boala celiaca, fibroza chistica, fracturi multiple sau dureri osoase)
- se vindeca dupa o interventie chirurgicala la nivelul oaselor (cum ar fi dupa operatia pentru scolioza)
- primesc medicamente (cum ar fi medicamentele anti-convulsivante) care blocheaza modul in care organismul utilizeaza vitamina D
Preventia rahitismului se realizeaza cu dozele mentionate mai sus de vitamina D. Nu este necesara dozarea serica prin analize de sange a concentratiei de vitamina D pentru a primi dozele preventive. Este bine, insa, ca odata pe an sa se masoare cantitatea de vitamina D din organism pentru a face ajustari privind dozajul, mai ales in cazul copiilor care trec printr-o perioada de crestere accelerata.
Doza de vitamina D trebuie respectata intocmai
Administrarea mai multor suplimente de vitamina D pe o perioada lunga de timp poate cauza acumularea de prea mult calciu in organism (hipercalcemie). Acest lucru poate slabi oasele si poate afecta rinichii si inima, ducand la depuneri ectopice de calciu, uneori cu urmari foarte grave (insuficienta renala sau chiar deces).
Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul, un element de baza pentru a avea oase puternice. Nu trebuie uitat, insa, ca cei mici pot obtine suficient calciu din alimentatie. Alimentele bogate in calciu includ laptele, branza si iaurtul. In plus, producatorii de alimente fortifica adesea alimente precum cerealele sau painea, deci, nu este nevoie practic de suplimentare cu calciu, pe langa vitamina D.