Cazul lui Filiz, pacienta noastra operata in cadrul Centrului de Excelenta in Ortopedie din Ponderas Academic Hospital, este o dovada a beneficiilor aduse de artroscopia de sold.
O interventie prea rar efectuata in Romania
Articulatiile cele mai afectate de uzura fiziologica sau patologica, dupa cele ale genunchiului, sunt cele ale soldului. Coxartroza este forma cea mai grava a degradarii articulatiei coxofemurale si se ajunge la aceasta situatie prin distrugerea progresiva a cartilajului. Suferinta articulara a soldului poate fi ameliorata prin medicatie sau vindecata prin interventii chirurgicale specifice.
„Din pacate, foarte multi pacienti nu pot beneficia de artroscopia de sold minim invaziva, deoarece se practica foarte rar in Romania. Desi procedura are beneficii extraordinare si aduce calitate vietii, elimina durerile si ofera mobilitate, ea se realizeaza la scara redusa in comparatie cu tarile occidentale din Europa. In plus, si asta este foarte important, intarzie sau chiar previne aparitia coxartrozei si, implicit, necesitatea unor interventii chirurgicale mai ample de protezare a articulatiei (artroplastia de sold)”, a explicat doctorul care efectueaza interventii artroscopice la nivelul genunchiului, umarului, soldului si gleznei la Ponderas Academic Hospital alaturi de echipa Centrului de Excelenta in Ortopedie.
„Artroscopia de sold este solutia terapeutica cea mai eficienta atunci cand exista o patologie intraarticulara care limiteaza functia si mobilitatea soldului, asociata cu durere si uneori blocaj articular. Este utila atunci cand tratamentul conservator clasic (recuperare medicala, medicatie antiinflamatorie, analgezice, infiltratii) nu mai functioneaza”, completeaza medicul.
Referindu-se la numeroasele avantaje ale artroscopiei acesta a adaugat: „Interventia minim invaziva rezolva o multitudine de patologii cu incizii minime, fara a deschide articulatia si a luxa soldul. Pe langa vindecarea suferintelor, artroscopia are un risc foarte redus de complicatii, durerea post interventie este redusa, iar recuperarea rapida”.
„Abia asteptam operatia!”
La 47 de de ani durerile articulare severe nu ar trebui sa faca parte din cotidian, mai ales daca aceasta suferinta devine cronica si afecteaza sever ritmul obisnuit al vietii. Chiar daca afectiunile articulare progreseaza lent, medicamentele au un efect limitat, reducand doar simptomele, fara sa intervina asupra cauzei. Protezarea soldului nu este nici ea o optiune pentru pacientii tineri cu afectiuni articulare. Singura solutie care elimina durerile, reface articulatia, previne agravarea procesului degenerativ si reda mobilitatea si libertatea de miscare este artroscopia de sold.
„Suferinta soldului a inceput sa fie cu adevarat o problema pentru mine in urma cu doi ani. Durerea ceda la analgezice si antiinflamatoare, aveam zile mai bune si mai putin bune, dar lucrurile s-au agravat repede in decurs de doar patru luni. Durerile erau foarte intense, mai ales noaptea. Imi stricau efectiv viata, si ziua, si noaptea, iar calmantele nu mai functionau”, ne povesteste Filiz.
Pentru ca suferinta ii afecta viata privata si pe cea profesionala, pentru Filiz, fiind cadru medical si o persoana activa, pentru care mersul pe jos, miscarea si activitatile fizice faceau parte din normal, a fost clar ca trebuie sa faca ceva. In urma investigatiilor s-a stabilit ca articulatia sufera de impingement femuro-acetabular. Aceasta afectiune a articulatiei soldului apare ca urmare a unei displazii sau a unei forme anormale a oaselor articulatiei coxo-femurale. Pentru ca oasele soldului (colul femural si acetabul) nu se mai potrivesc perfect intre ele, pot sa apara tensiuni care erodeaza si determina reducerea mobilitatii, pozitii intens dureroase si, in final, durere continua. Aceasta disfunctie duce la o ruptura labrala (labrumul este un inel de cartilaj care mentine stabilitatea articulatiei soldului) si la o deteriorare suplimentara si permanenta a articulatiei.
„In urma investigatiilor mi s-a recomandat o interventie chirurgicala prin care sa fie rezolvata leziunea de labrum si refacuta anatomia capului femural deformat care imi distrugea cartilajul si provoca coxartoza.
Desi era evident ca interventia imi este necesara si poate rezolva suferinta prin care treceam, am constatat ca practic nu avea cine sa o realizeze. Luasem in calcul solutia unei interventii in strainatate, cand am aflat ca in Spitalul Ponderas se realizeaza frecvent, minim invaziv, astfel de proceduri chirurgicale. Evident ca m-am dus la meduc si, dupa consult, tot ce pot sa spun este ca abia asteptam ziua operatiei”, povesteste pacienta.
Artroscopia de sold
„Printr-o interventie chirurgicala minim invaziva, cu 3-4 micro-incizii milimetrice la nivelul soldului afectat, se introduc instrumentele chirurgicale si camera de 4 mm. Imaginea obtinuta este marita, proiectata pe un monitor, astfel incat poti vizualiza tot compartimentul articular. Se pot rezolva astfel o gama larga de leziuni intra-articulare, de la remodelarea capului femural sau a cupei acetabulare, pana la fixarea de labrum cu ancore si extragerea de resturi de cartilaj sau corpi liberi articulari. Artroscopia permite inclusiv prelevare de tesuturi sau lichid pentru examen microscopic sau anatomopatologic si lavaj articular. In functie de fiecare caz in parte, interventia artroscopica rezolva afectiunea articulara”, explica doctorul.
In cazul despre care vorbim, terapia conservatoare pentru protejarea articulatiei nu mai functiona, iar interventia chirurgicala pe articulatie era singura alternativa pentru a putea elimina durerile cronicizate din zona inghinala si a reda mobilitatea articulatiei. Tratamentul conservator (calmante, antiinflamatoare si odihna, concomitent cu tonifierea musculaturii pentru a oferi suport articulatiei), nu functioneaza niciodata pe termen lung.
„Artroscopia de sold se face in blocul operator si implica spitalizare pe sectia de ortopedie. Interventia poate dura, in functie de complexitate, intre 60 si 120 de minute. Operatia se poate face cu anestezie generala sau locala. Ceea ce este bine de stiut este ca pacientul este pozitionat pe o masa speciala, care exercita o forta de tractiune asupra membrului inferior corespunzator, ceea ce permite medicului sa intervina asupra leziunilor din articulație”, explica medicul.
Rabdare si incredere
„Operatia mea a decurs fara cusur, iar terapia fizica care a urmat a condus la recuperare completa! A trecut deja un an de la interventie si, luand in calcul felul in care ma simt si ma misc, sunt convinsa ca rezultatul evaluarii medicale va fi unul foarte bun. Sunt fericita ca am luat decizia de a ma opera la Ponderas Academic Hospital si ca medicul meu a fost domnul doctor Catalin Prescura. Mi-a inspirat din prima clipa incredere deplina, am putut comunica deschis, mi-a explicat tot ce am avut nevoie sa stiu si toate acestea la un loc m-au facut sa ma simt confortabil de la prima intalnire pana la externare, dupa operatie”, povesteste pacienta.
Interventia artroscopica a corectat impingementul femuro-acetabular si ruptura labrala. Labrumul se poate rupe in urma unor accidente sau a unor sporturi care impun o rotatie a soldului, precum golful, fotbalul, hocheiul si baletul sunt sporturi cu un risc crescut. Si persoanele care alearga pot avea o afectare a acestei articulatii. In circa trei sferturi dintre cazuri nu se poate identifica o cauza precisa care duce la labrum acetabular rupt. Mai mult, leziunile se agraveaza in timp, in conditiile in care regenerarea naturala, chiar sustinuta de medicatie si kinetoterapie este extrem de redusa si deseori imposibil de obtinut.
Rupturile labrale ale soldului sunt mai frecvente la femei, dar si la persoanele care au anomalii sau asimetrii ale structurii soldului.
„Am fost intampinata de o ambianta placuta, de o echipa medicala care m-a impresionat prin profesionalism, eficienta, dedicare si amabilitate. Nu am avut emotii. Am fost linistita, am avut deplina incredere in doctorul meu, asa ca pur si simplu am asteptat cu nerabdare ziua interventiei chirurgicale.
Stiam, pentru ca am fost prevenita si mi s-a explicat, ca va urma o perioada de recuperare, care ar putea sa fie dificila. Mi s-a spus ca dupa operatie trebuie sa am rabdare si incredere. Nu m-au speriat limitarile fizice, stiam ca sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg si, pentru ca lucrez in domeniul medical la randul meu, am inteles foarte bine ca refacerea nu se produce peste noapte. Organismul avea nevoie de putin timp. Asa ca am trecut prin aceasta perioada din viata mea cu incredere si calm pentru ca viitorul meu sa fie mai bun. Nu doar medicii si asistentele de la Ponderas au fost alaturi de mine, ci si familia, prietenii si colegii. Multumesc pentru sprijinul acordat, pentru profesionalismul si increderea pe care o inspira domnul doctor Prescura si pentru empatia dovedita pentru mine, ca pacient!”, a spus Filiz.
Perioada de recuperare dupa artroscopie depinde de diagnostic si de amplitudinea interventiei. In medie este de 6-12 saptamani, dar daca procedura este mai complicata si reconstructia articulatiei mai ampla, va dura mai mult, pana la 6-9 luni. In cazul pacientei noastre, recuperarea a fost mai lunga, a durat cateva luni, dar a fost completa.
„La refacerea mea a contribuit mult maniera reconfortanta si increderea pe care am avut-o in domnul doctor. M-a ajutat sa trec cu bine peste perioada postoperatorie, iar acum ma simt foarte bine”, si-a incheiat marturisirea pacienta.
Simptomele afectiunilor articulatiei soldului
Artroza este una dintre cele mai frecvente cauze de durere la nivelul soldului si este o tulburare progresiva, ceea ce inseamna ca incepe treptat si se agraveaza cu timpul. Termenul de artroza inseamna, literal, degradarea degenerativa a cartilajului articular.
Exista diferite tipuri de artroza, tratamentele conservatoare fiind, in linii mari asemanatoare, iar cele chirurgicale specifice fiecarei patologii in parte. Cauzele sunt:
- probleme structurale cu articulatia soldului;
- degenerarea fiziologica provocata de inaintarea in varsta;
- obezitatea sau un indice de masa corporala care trece de 30;
- leziuni anterioare ale soldului.
Suferintele articulatiilor pot sa apara si la persoane fara factori de risc.
Indiferent de tipul de artroza, simptomele sunt:
- durere in articulatia soldului, care poate include durere in zona inghinala, coapsa exterioara sau fese;
- durerea este de obicei mai accentuata dimineata si se diminueaza odata cu activitatea;
- dificultati de mers sau mers schiopatat;
- durerea se agraveaza dupa activitati intense sau prelungite;
- rigiditate.
In cazul rupturii de labrum acetabular simptomele sunt variate, de la disconfort usor la dureri ascutite in zona inghinala, care se pot extinde in partea superioara a piciorului si spre fese. Durerea poate aparea brusc sau se poate dezvolta treptat. Rotirea piciorului poate fi in mod special dureroasa. Rupturile labrale acetabulare provoaca o senzatie de „click” a piciorului in priza soldului sau se poate resimti o senzatie de picior blocat.
Tratamentul nechirurgical include medicamente antiinflamatoare, terapie fizica sau programe de exercitii fizice pentru a imbunatati flexibilitatea, a construi forta si a mentine tonusul muscular. Inotul, in special, este un exercitiu excelent pentru cei care sufera de artroza. Modificarile stilului de viata pot ajuta la reducerea simptomelor artrozei de sold (mentinerea unei greutati sanatoase, managementul adecvat al durerii, minimizarea stresului asupra soldului, activitate fizica adecvata).
Tratamentul chirurgical poate vindeca sau ameliora substantial simptomele, reduce durerea si imbunatateste calitatea vietii si a capacitatii de a efectua activitati de zi cu zi cu mai putine sau chiar fara restrictii.
Autor: Silvana Patrascanu, Senior Medical Editor