Uneori cea mai bună modalitate de a-ți distrage atenția de la o situație dureroasă este să te concentrezi asupra unei activități care îți face plăcere, însă poți face acest lucru în fiecare zi, nu doar atunci când te simți copleșit. Exercițiile fizice sunt, de asemenea, foarte importante atât pentru starea generală de sănătate, cât și pentru că îți dau o stare de bine aproape instantanee deoarece acestea ajută creierul să secrete endorfine și dopamină, acele substanțe asociate cu fericirea.
Gândește-te la toate acele activități care îți aduceau bucurie la un moment dat și începe din nou să le faci. La fel de bine poți începe să faci lucruri pe care ți le-ai dorit, însă pe care le-ai tot amânat, sau activități noi și provocatoare care te vor scoate din zona de confort. O altă modalitate de a te simți bine și în siguranță este aceea de a fi în contact cu persoanele dragi: sună un prieten bun, petrece timp cu familia, găsește activități împreună cu cei dragi care să îți aducă bucurie.
Dacă alcoolul a devenit o problemă, răspunsurile la întrebările de mai jos vor confirma acest aspect. Dacă se raspunde cu "da" la una dintre acestea, probabil este nevoie de intervenția familiei sau a specialistului.
- Bei uneori mai mult decât ți-ai propus?
- Ai încercat să nu bei o perioadă și nu ai reușit?
- Ai avut pierderi de memorie după o beție?
- Ai început să ai probleme la școală, locul de muncă sau ai remarcat deteriorarea relațiilor cu prietenii de când ai început sa bei?
- Continui să bei deși ești conștient că acest obicei îți poate aduce numai probleme?
- Bei când te simți stresat?
- Bei singur?
- Ți-a crescut rezistența la alcool?
- Te simți neliniștit atunci când nu bei?