Cancerul a fost considerat in mod traditional o boala a persoanelor in varsta (varsta medie pentru un diagnostic de cancer este de 66 de ani), insa date recente sugereaza o crestere marcata incepand cu anii 1990 a incidentei cancerului in diferite organe in randul pacientilor mai tineri de 50 de ani. Cancerul aparut la persoane tinere, cu varsta intre 18 si 49 de ani, se numeste cancer cu debut precoce.
In randul adultilor tineri, aceste tipuri de cancer afecteaza o varietate de organe, ca de exemplu colonul si rectul, pancreasul, sanii si organele de reproducere (col uterin, ovare, prostata). In mod special, cancerele gastrointestinale sunt printre cele care cresc cel mai rapid la tineri si in special cancerul colorectal.
In Statele Unite ale Americii (SUA), tendintele in cancerul colorectal au fost deosebit de ingrijoratoare: proportia cazurilor de cancer de colon in randul persoanelor cu varsta sub 50 de ani a crescut de la 11% in anul 1995 la 20% in anul 2019 (aproape de doua ori), potrivit unui raport publicat de Societatea Americana de Cancer la inceputul anului 2024. De asemenea, cercetatorii au constatat ca si alte tipuri de cancer gastrointestinal sunt in crestere in randul acestei populatii.
In plu, cancerul de san cu debut precoce devine tot mai frecvent, incidenta sa crescand cu aproape 4% in randul femeilor din SUA in fiecare an, din 2016 pana in 2019. Mai mult, s-a constatat ca o proportie tot mai mare de adulti mai tineri diagnosticati cu cancer sunt in stadiu avansat.
Insa aceasta este o tendinta globala. Studiile arata o crestere constanta la nivel mondial a numarului de adulti tineri diagnosticati cu cancer incepand cu anul 1990, cu cele mai mari rate observate in tarile cu venituri mari, inclusiv SUA, Anglia si Europa de Vest.
De ce se imbolnavesc de cancer tinerii?
Trebuie facute mai multe cercetari pentru a determina cauza (cauzele) specifice pentru acest trend. Cercetatorii au explicat ca aceasta crestere ar putea fi partial asociata cu cresterea incidentei obezitatii, cu modificarile in dieta - in special consumul ridicat de alcool, alimente procesate, carne rosie si bauturi dulci, precum si cu privarea de somn si sedentarismul.
Cauzele cancerului la tineri sunt sunt mai complex de inteles comparativ cu cresterea deceselor prin cancer pulmonar din secolul al XX-lea, pentru care a existat un singur vinovat cheie: fumatul. Cercetatorii considera ca aceasta schimbare s-ar datora unei tendinte generale mai ample care poate fi rezumata prin faptul ca devenim „mai putin sanatosi”.
Expertii recomanda oamenilor sa acorde prioritate masurilor preventive. Incepand cu anul 2021, in Statele Unite ale Americii, asociatiile medicale au modificat varsta de la care se efectueaza testele de screening pentru cancer, astfel incat sa fie inclusi o parte din adultii mai tineri. In prezent, recomandarea pentru varsta la care oamenii ar trebui sa inceapa investigatiile screening pentru cancerul colorectal a fost scazuta de la 50 la 45 de ani. Anul trecut, in 2023, recomandarea de screening pentru cancerul de san a fost scazuta de la 50 la 40 ani pentru femeile cu un risc mediu
Studiile arata o crestere a numarului de cancer in randul tinerilor
In Statele Unite ale Americii, un raport al Societatii Americane de Cancer publicat la inceputul anului 2024 a mentionat ca in cazul persoanele sub 50 de ani (definitia pentru cancerul la tineri sau cancerul cu debut precoce), cancerul colorectal este acum principala cauza de deces prin cancer pentru barbati si a doua cauza de deces prin cancer pentru femei.
Aceasta constatare nu era in urma cu cateva decenii, cand mortalitatea prin cancer se datora in principal cancerului pulmonar, posibil deoarece fumatul a scazut ca popularitate in ultimii zeci de ani. Cauza cresterii cazurilor de cancer colorectal la adultii mai tineri ramane neexplicata, dar reflecta probabil schimbari in expunerile in stilul de viata care incep cu generatiile nascute in jurul anului 1950, spun autorii.
Si alte rapoarte si studii sustin ideea cresterii cancerului in randul generatiilor mai tinere. In ultima decada, intre anii 2010 si 2019, ratele cancerului cu debut precoce au crescut cu 0.74% in Statele Unite ale Americii, potrivit unui raport. Studiul a fost publicat in luna august 2023 in jurnalul medical JAMA Network Open. Studiul a evaluat o populatie de 562.145 de pacienti cu cancer cu debut precoce intre anii 2010 si 2019. Majoritatea pacientilor aveau varste cuprinse intre 40 si 49 de ani si erau femei.
Potrivit acestui raport, desi cancerul de san a avut cel mai mare numar de cazuri noi aparute, cancerele gastrointestinale - cancerul colorectal, cancerul de stomac, cancerul pancreatic, cancerul de apendice si cancerul de cai biliare cu debut precoce au avut nu numai cea mai mare crestere a cazurilor noi, ci si cea mai rapida crestere. Acest lucru indica impactul negativ pe care nutritia necorespunzatoare si utilizarea mai frecventa a antibioticelor il au asupra microbiomului intestinal.
„Aceste noi date, desi nu sunt neaparat surprinzatoare, sustin alte cercetari recente privind cresterea cancerelor gastrointestinale la populatiile mai tinere”, mentioneaza Dr. Jake Stein, MD, MPH, Profesor asistent de oncologie si cercetator la Universitatea Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii.
„Comunitatea medicala a remarcat de ceva timp cresterea cancerelor gastrointestinale si in special a cancerului colorectal la pacientii mai tineri, insa acest studiu ofera date clare care arata ca aceste tendinte sunt reale.” a declarat Dr. Stein.
De asemenea, in plus fata de cancerul gastrointestinal, la persoanele cu varsta < 50 ani s-a constatat o crestere a incidentei cancerelor aparatului urinar si al aparatului reproductiv feminin, cum ar fi cancerul de col uterin si cancerul ovarian.
Au fost gasite diferente si intre grupele de varsta. Persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 39 de ani au inregistrat cea mai mare crestere a ratelor de cancer cu debut precoce, in timp ce ratele de incidenta a cancerului au ramas stagnante pentru grupul de varsta 40-49 ani si au scazut pentru persoanele cu varsta peste 50 de ani.
Pacientii cu cancer sunt din ce in ce mai tineri
Riscul de cancer creste odata cu varsta, iar persoanele cel mai probabil sa fie diagnosticate cu cancer sunt adultii de peste 65 de ani (denumiti adulti in varsta). Dar aceasta tendinta incepe sa se schimbe - este una dintre concluziile raportului „Cancer Statistics 2024” recent publicat de Societatea Americana de Cancer.
Persoane cu varsta > 65 ani
Persoanele cu varsta peste 65 de ani (denumite adulti in varsta) reprezinta o proportie in crestere din populatia totala, insa numarul lor se micsoreaza in proportia de cazuri noi de cancer. In anul 1995, persoanele > 65 ani reprezentau 61% din cazurile de cancer, insa in perioada 2019-2020 procentul a scazut la 58%.
Persoane cu varsta 50-65 ani
In schimb, persoanele cu varste cuprinse intre 50-64 de ani (adulti de varsta mijlocie) sunt in crestere atat in populatia generala, cat si in randul pacientilor cu cancer. Aceasta schimbare a cazurilor de cancer la pacientii de varsta mijlocie reflecta atat scaderea abrupta a incidentei cancerului de prostata, cat si a cancerelor legate de fumat la barbatii in varsta, dar si cresterea incidentei cancerului la barbatii si femeile nascuti incepand cu anii 1950. Desi o parte din aceasta crestere se datoreaza probabil epidemiei de obezitate, se crede ca exista si alte cauze necunoscute.
Persoane cu varsta < 50 ani
Proportia persoanelor sub 50 de ani (adulti mai tineri) diagnosticati cu cancer a scazut de la 15% la 12% din cauza reprezentarii lor in scadere in populatia generala (de la 74% la 64%). Interesant, totusi, aceasta categorie de populatie este singura dintre cele trei grupe de varsta care are o crestere a incidentei generale a cancerului din 1995 pana in 2020.
Care este cauza aparitiei cancerului la tineri
Cercetatorii nu au o explicatie definitiva de ce in ultimele 3 decenii, incepand cu anii 1990, persoanele in floarea varstei par sa fie semnificativ mai vulnerabile la cancer decat cele din generatiile anterioare.
Cancerul este o boala complexa influentata de un amestec de factori de risc care tin de genetica, stil de viata si expunerea la noxele din mediu, asa ca este putin probabil sa existe o singura explicatie pentru aceste date.
Nu exista o cauza clara in spatele cresterii, dar cercetatorii sunt interesati de „efectul de cohorta de nastere” si de rolul potential al factorilor de mediu.
Efectul de „cohorta de nastere”
In Statele Unite ale Americii, cercetatorii au remarcat ca exista o schimbare generationala - pe care l-au denumit „efect de cohorta de nastere” - in cresterea cancerelor cu debut precoce.
In tarile dezvoltate, stilul de viata occidental s-a schimbat dramatic in anii 1950 si ’60, iar copiii nascuti de atunci incolo au fost expusi acestor schimbari de la o varsta frageda, ceea ce oamenii de stiinta numesc „efectul de cohorta de nastere” („birth cohort effect”) - in care fiecare generatie succesiva are un risc mai mare de a dezvolta cancer mai tarziu in viata.
„Din datele noastre, am observat ceva numit efectul de cohorta de nastere. Acest efect arata ca fiecare grup succesiv de oameni nascuti mai tarziu – de exemplu, un deceniu mai tarziu – au un risc mai mare de a dezvolta cancer mai tarziu in viata, probabil din cauza factorilor de risc la care au fost expusi la o varsta frageda. Am descoperit ca acest risc creste cu fiecare generatie. De exemplu, oamenii nascuti in anii ’60 au experimentat un risc mai mare de a face cancer inainte de a implini 50 de ani decat cei nascuti in anii ’50 si prezicem ca acest nivel de risc va continua sa creasca in generatiile succesive”, a mentionat epidemiolog Shuji Ogino, Profesor la Harvard Chan School si Harvard Medical School, Statele Unite ale Americii.
Dr. Kimmie Ng, Profesor asociat de medicina la Harvard Medical School si director fondator al Dana-Farber's Young-Onset Colorectal Cancer Center a mentionat ca se banuieste o modificare recenta a expunerii la mediu sau o combinatie de expuneri care contribuie la aceasta crestere. „Ipoteza principala este ca o anumita expunere la mediu, care nu este inca deplin identificata, afecteaza oamenii din perioada timpurie a vietii. Expunerea are loc probabil in uter sau in timpul copilariei. Acest lucru predispune apoi la cancer la o varsta mai frageda” - a mentionat Dr. Kimmie Hg.
Cancerul se dezvolta adesea de-a lungul deceniilor - oamenii pot gazdui tumori cu crestere lenta de ani de zile - asa ca in cazul celor diagnosticati la varsta de 20, 30 si 40 de ani, „unele dintre expunerile la factorii de risc s-ar fi putut intampla cand erau bebelusi sau chiar in uter”, a mentionat Prof. Shuji Ogino.
Factorii de mediu
Factorii de risc cunoscuti pentru cancer, cum ar fi obezitatea, dieta „occidentala” – in special consumul ridicat de alcool, alimente procesate, carne rosie si bauturi dulci, dar saraca in fructe si legume, fumatul, privarea de somn si lipsa exercitiilor fizice (sedentarismul) pot juca un rol in cancerul cu debut precoce, spun specialistii.
In mod surprinzator, cercetatorii au descoperit ca, desi durata somnului adultilor nu s-a schimbat drastic de-a lungul mai multor decenii, copiii dorm astazi mult mai putin decat in urma cu zeci de ani. Factorii de risc, cum ar fi alimentele foarte procesate, bauturile dulci, obezitatea, diabetul de tip 2, stilul de viata sedentar si consumul de alcool au crescut semnificativ incepand cu anii 1950.
Dieta si microbiomul intestinal
Faptul ca cele mai mari cresteri ale cancerului la tineri au avut loc in multe tipuri de cancer gastrointestinal - cancer colorectal, precum si cancer de stomac, pancreas, cai biliare - intareste argumentele pentru o legatura cu dieta. Cercetatorii studiaza, de asemenea, rolul microbiomului intestinal in dezvoltarea cancerului.
Tot, de la ceea ce mancam pana la medicamentele pe care le luam, poate afecta sanatatea microbiomului intestinal. Microbiomul intestinal se refera la genele care alcatuiesc un estimat de 10-100 de trilioane (trillion=unitate formata din 1000 de miliarde) de bacterii si alte microorganisme, care traiesc in tractul digestiv. Aceste microorganisme au numeroase roluri esentiale, ca de exemplu in imunitate, digestie, sinteza unor vitamine, printre altele.
Compozitia microbiomului depinde partial de gene, fiind influentata si de dieta, consumul de alcool, fumat, exercitii fizice si utilizarea antibioticelor. Alimentele bogate in fibre, putin procesate, sustin un microbiom sanatos si par sa reduca riscul de cancer. O dieta occidentala bogata in grasimi saturate, alimente procesate si zahar, dar saraca in fructe, legume, cereale integrale si fibre, are efectul opus. In timp ce antibioticele lucreaza din greu in lupta impotriva bacteriilor daunatoare care ne imbolnavesc, ele ucid si bacteriile „bune” din intestin care ajuta la digestie si la sustinerea sistemului imunitar.
„Alimentele pe care le mancam hranesc microorganismele din intestinul nostru”, a mentionat epidemiolog Tomotaka Ugai, autorul principal al studiului realizat de cercetatorii de la Brigham and Women's Hospital, Statele Unite ale Americii, privind cancerul precoce. „Dieta afecteaza direct compozitia microbiomului si, in cele din urma, aceste modificari pot influenta riscul si rezultatele bolii.”
Mai mult, „alte tipuri de cancer observate din ce in ce mai mult la persoanele tinere, cum ar fi cancerele de san, rinichi si endometru, precum si mielomul multiplu (un tip de cancer de sange), pot fi afectate atat de obezitate, cat si de starea microbiomului intestinal, chiar daca nu exista o legatura evidenta cu sistemul digestiv” - a mentionat Prof. Shuji Ogino, de la Harvard Medical School. „In plus, utilizarea antibioticelor si a medicamentelor, in general, poate afecta microbiomul unei persoane” - a completat specialistul.
O constatare inedita: cancerul digestiv cu debut precoce in Japonia vs. alte tari dezvoltate
Japonia nu inregistreaza aceeasi crestere a cazurilor de cancer cu debut precoce legate de sistemul digestiv. Japonia este una dintre singurele tari cu venituri mari in care majoritatea oamenilor nu mananca de obicei ceea ce este cunoscut ca o dieta in stil occidental, care este bogata in carne rosie si alimente procesate bogate in grasimi si zahar. In schimb, japonezii mananca mai mult peste, legume si leguminoase (cum ar fi fasolea si lintea).
Majoritatea copiilor din Japonia merg pe jos sau merg cu bicicleta la scoala, ceea ce ii ajuta sa faca mai multa miscare decat copiii din alte tari, care de obicei merg de acasa la scoala cu masina sau autobuzul.
Pe de alta parte, in Coreea de Sud care este similara din punct de vedere etnic si economic cu Japonia, stilurile de viata sud-coreene sunt mai apropiate de cele din SUA si vestul Europei. Cancerele cu debut precoce sunt in crestere brusca si in Coreea de Sud.
Cercetatorii considera ca studierea diferentelor dintre expunerile la factorii de risc din Japonia comparativ cu alte tari dezvoltate ar putea ajuta la aflarea mai multor informatii despre cum pot fi prevenite anumite tipuri de cancer cu debut precoce.
Schimbarea trendului privind varsta la care femeia devine mama
In special in tarile dezvoltate, femeile au mai putini copii in general si la varste mai inaintate (> 35 ani) sau aleg sa nu aiba deloc copii, ceea ce inseamna ca isi petrec o perioada mai scurta sau deloc din viata alaptand in comparatie cu generatiile anterioare. A avea o familie mai mare – care de obicei inseamna o perioada prelungita de alaptare – si a naste pentru prima data la o varsta frageda sunt factori cunoscuti pentru a conferi protectie impotriva cancerului de san.
Ce caracteristici are cancerul la tineri?
Specialistii au observat ca pentru multe tipuri de cancer la tineri, cum ar fi cancerul de san, colorectal, endometrial, mielom multiplu, pancreatic si de prostata - cancerele cu debut precoce au caracteristici clinice mai agresive.
De exemplu, in cazul cancerului de san, in timp ce femeile in varsta sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu tumori cu crestere lenta, pozitive pentru estrogen, femeile mai tinere au mai multe cancere de san triplu negativ si cu expresia receptororilor HER 2 (receptorul factorului de crestere epidermic uman), care sunt tipuri mai agresive de cancer de san. Asta inseamna un tratament mai agresiv si in consecinta, posibil reactii adverse semnificative.
La asta se poate adauga faptul ca de multe ori, la o persoana mai tanara aceste cancere ajung intr-un stadiu mai avansat inainte de a fi diagnosticate. Ceea ce poate reprezenta clar un „semnal de alarma” la un pacient cu varsta peste 60 de ani, poate fi ignorat la un pacient tanar, considerat aparent sanatos. De aceea, cercetatorii recomanda ca medicii sa fie in alerta pentru diagnosticul unui cancer chiar si la pacienti cu varsta intre 20-40 ani, recunoscand ca acest lucru nu mai poate fi considerat o perspectiva ciudata.
De asemenea, un diagnostic intarziat poate reflecta o lipsa de constientizare in randul adultilor tineri cu privire la simptomele care pot prezenta semne de alarma pentru un cancer.
In plus, unii oameni de stiinta spun ca au identificat diferente in structura moleculara a cancerelor la persoanele mai tinere, indicand nevoia potentiala de tratamente specifice care vizeaza acest grup.
Cum poate afecta cancerul cu debut precoce viata unui adult tanar?
In general, diagnosticul si tratamentul cancerului sunt o provocare pentru majoritatea oamenilor. Cu atat mai mult exista unele preocupari sporite si unice pentru un pacient in varsta de 20, 30 sau 40 de ani.
Planificarea familiala
Un aspect important este planificarea familiala, deoarece unele tipuri de cancer sau tratamente pot avea un impact asupra capacitatii de a ramane gravida sau de a produce sperma. Ca urmare, pacientii se pot confrunta cu decizia cu privire la congelarea ovulelor sau a embrionilor sau daca sa ia in considerare banca de sperma.
Menopauza precoce
Mai mult, femeile tinere pot fi ingrijorate de faptul ca tratamentul pentru cancer ar putea prezenta un risc de menopauza precoce. Chimioterapia poate induce menopauza sau, in unele cazuri, tratamentele hormonale fac parte dintr-un plan de tratament special conceput pentru a produce o menopauza precoce. Oricare ar fi cauza, menopauza precoce scurteaza fereastra de fertilitate a unei femei si poate avea alte efecte asupra bunastarii sale fizice si emotionale generale.
Imaginea corporala
Imaginea corporala este o alta provocare. O problema vizibila de gestionat este caderea parului, care poate fi un efect secundar al chimioterapiei. Mai mult, mastectomia, operatia prin care se indeparteaza intregul san, poate avea un impact asupra psihicului unei femei si feminitatii, cu consecinte asupra vietii personale si de cuplu. Astazi insa, tratamentul modern poate oferi realizarea interventiei de reconstructie mamara in acelasi timp cu mastectomia.
Probleme sexuale
Functia sexuala si alte tulburari de sanatate sexuala sunt, de asemenea, frecvente si pot varia de la modificari ale senzatiilor corporale (de exemplu, in cazul unei femei care a suferit operatia de mastectomie) pana la disfunctie erectila (de exemplu, dupa tratamentul cancerului de prostata). In plus, unii pacienti descriu un sentiment de pierdere si teama legat de dezvoltarea sau mentinerea relatiilor intime.
Riscuri pe termen lung
Nu in ultimul rand, cei care supravietuiesc cancerului aparut la varste mai tinere sunt expusi unui risc mai mare de afectiuni pe termen lung, cum ar fi bolile cardiovasculare si cancerele secundare, spun cercetatorii.
Care sunt solutiile pentru a preveni aparitia cancerului cu debut precoce
Fara interventii si masuri preventive, prognosticul nu este bun pentru generatiile viitoare. Deja populatia actuala de adulti tineri are un risc mai mare de cancer cu debut precoce decat persoanele de varsta mijlocie si generatia mai in varsta.
Este important ca atat medicii, cat si pacientii sa constientizeze mesajul acestor studii si rapoarte, si anume ca: „Nimeni nu este imun la cancer. Cancerul nu este exclusiv o boala a persoanelor in varsta”.
Nu orice persoana ar trebui sa inceapa depistarea cancerului la o varsta tanara, dar este important ca cei care prezinta un risc crescut din cauza antecedentelor familiale, geneticii, rasei sau altor factori, sa nu intarzie sa discute despre acest aspect cu medicul lor.
In ceea ce priveste cancerele gastrointestinale, si in special cancerul colorectal, Grupul operativ al serviciilor de preventie al Statelor Unite ale Americii a redus varsta recomandata pentru screening-ul cancerului colorectal de la 50 la 45 de ani incepand cu anul 2021, din cauza cresterii cazurilor in randul tinerilor. De asemenea, anul trecut, in 2023, recomandarea de screening pentru cancerul de san a fost scazuta de la 50 la 40 ani pentru femeile cu un risc mediu. Este posibil ca in anii urmatori, alte recomandari de screening sa fie ajustate in mod similar.
Pe langa faptul de a fi constient de posibilitatea de aparitie precoce a cancerului, fiecare persoana ar trebui sa faca tot ce e posibil pentru a-l preveni. Se cunoaste deja ca aproximativ 40% din toate tipurile de cancer care sunt diagnosticate pot fi potential prevenite prin modificari comportamentale.
Asta inseamna ca, ori de cate ori este posibil, oamenii ar trebui sa faca tot ce pot sa-si mentina o greutate sanatoasa, sa fie activi, sa renunte la fumat, sa limiteze consumul de alcool si sa manance o dieta bogata in fructe si legume si saraca in carne rosie sau procesata. Mai mult, parintii ar trebui sa se concentreze pe cultivarea obiceiurilor sanatoase la copiii lor devreme in viata, ca de exemplu, sa-i invete de mici sa manance sanatos.
Totusi, exista cazuri in care cancerul precoce apare la pacienti atenti la sanatatea lor, care manca sanatos si care fac miscare. Este important ca medicul sa fie suportiv si sa poata transmite ca nu este vina lor si ca nu trebuie sa se simta rusinati sau vinovati in nici un fel.
De asemenea, la fel de important este ca oamenii sa-si faca testele de screening pentru cancer, pentru a depista boala intr-un stadiu precoce, cand tratamentul are cele mai mari sanse de a avea efect.
Surse de informatie:
- www.health.com
- www.jamanetwork.com
- www.news.harvard.edu
- www.ft.com
- www.weforum.org
- www.news.harvard.edu
- www.cancer.org
- www.bmjoncology.bmj.com
- www.news.cancerresearchuk.org
- www.yalemedicine.org