Camera implantabila (Implanted Vascular Access Device – port-cath) este un dispozitiv montat integral sub piele in partea dreapta a pieptului. Scopul este inlesnirea accesului la venele pacientului. Aceasta este atasata de un cateter (un tub subtire si flexibil) care este tras dintr-o vena mare situata in dreapta inimii si denumita vena cava superioara. Prin intermediul acestui cateter sunt administrate fluide intravenoase, transfuzii de sange, tratament chimioterapeutic si alte medicamente. Este, de asemenea, folosit pentru a recolta probe de sange, accesul la vasele de sange fiind usor de realizat. Riscul de infectii este scazut, iar durata de utilizare este indelungata: camera implantabila poate fi mentinuta cateva saptamani sau luni, evitandu-se intepaturile repetate si durerea asociata acestora. Un alt avantaj este absenta toxicitatii. De asemenea, un alt beneficiu major este ca dispozitivul nu are contraindicatii in efectuarea unor investigatii imagistice precum CT, RMN sau PET. Camera implantabila poate fi indepartata dupa inchierea sedintelor de chimioterapie printr-o simpla incizie realizata sub anestezie locala.
De ce este necesara la pacientii oncologici?
Pentru ca proceduri precum tratamentul cu citostatice, perfuziile intravenoase sau anumite tratamente injectabile cu antibiotice sa fie cat mai confortabile pentru pacient, medicul oncolog va recomanda implantarea acestui dispozitiv special care permite administrarea repetata si pe o perioada lunga de timp a citostaticelor, medicamente iritante pentru piele, tesuturi si vene. Introducerea frecventa si repetata a unui astfel de medicament puternic intr-o vena mica poate irita vasul, avand ca rezultat distrugerea si sclerozarea venei sau scurgerea medicamentului pe langa vas, cu deterioarea tesuturilor invecinate.
Montarea camerei este efectuata in Spitalul Puls Targu Mures de catre medici cu experienta in practicarea unor astfel de proceduri. Interventia se efectueaza in sala de operatie, sub anestezie locala sau sedare usoara. Interventia chirurgicala dureaza mai putin de o ora si vei putea pleca acasa in aceeasi zi. Portul poate fi folosit inca din a doua zi dupa montare.
Avantaje pe scurt
- Acces usor si rapid la vena fara durerea provocata de obicei de ace
- Longevitate in folosirea dispozitivului (luni sau ani)
- Reducerea riscului de infectie
- Intretinere facila la domiciliu
- Aspect estetic (nu se observa sub piele)
Surse de informatie
www.cancer.gov
nurse.org
Consultant: Dr. Rares Georgescu