Mastectomia este o interventie chirurgicala prin care poti trata cancerul sau chiar preveni aparitia acestei afectiuni. Ultimii ani au adus o serie de progrese in tratamentul impotriva cancerului de san. Alaturi de chimioterapie, radioterapie, terapie hormonala si chirurgie conservatoare, se remarca tot mai des optiunea pentru mastectomie. Despre ce implica aceasta interventie, dar si despre posibilitatile de reconstructie a sanului, in randurile de mai jos:
Vezi AICI lista noastra de MEDICI.
Ce tipuri de mastectomie se recomanda
Mastectomia reprezinta operatiunea de inlaturare pe cale chirurgicala a unuia sau a ambilor sani. In cele mai multe cazuri, aceasta interventie se realizeaza pentru a trata cancerul de san. Exista, insa, si situatii in care femeile in cazurile carora se constata un risc major de a dezvolta cancer de san aleg sa faca operatia, la recomandarea medicului, pentru prevenirea bolii. In ciuda parerii general raspandite, exista si unii barbati care sunt nevoiti sa apeleze la aceasta procedura chirurgicala.
Particularitatile acestei proceduri medicale (ce tine de aria medicala a chirurgiei) fac ca mastectomia sa fie atat de competenta chirurgului, cat si a oncologului, radioterapeutului, kinetoterapeutului, nutritionistului sau psihologului. Importanta optiunilor terapeutice este mare, mai ales din punctul de vedere al efectului psihologic pe care il poate avea indepartarea sanului, organ simbol al feminitatii.
Daca tratamentul chirurgical conservator al sanului implica indepartarea tesutului canceros, fara a renunta total la san, mastectomia indeparteaza nu doar organul, ci si mamelonul, respectiv areola. Operatia este precedata de tehnica preoperatorie, prin care sunt marcati nodulii mamari nepalpabili, cu indicatie de interventie chirurgicala.
Mastectomie cu prezervare cutanata: aceasta implica indepartarea tesutului mamar, urmata de conservarea a cat mai mult din pielea ce acopera sanul, pentru reconstructie. Operatia nu este posibila daca tumora a afectat pielea din jur si depinde de decizia unei reconstructii mamare imediate.
Mastectomie cu prezervarea mamelonului: presupune indepartarea tesutului mamar, dar, simultan, pastrarea areolei si a mamelonului. Procedura este aleasa pentru alte tipuri de cancer, in afara celui inflamator, in situatiile in care tumora inca nu a afectat mamelonul si tesutul din jur.
Mastectomie simpla sau totala: se face prin indepartarea tesutului mamar, concomitent cu pastrarea ganglionilor axilari si a stratului muscular de sub san. Este utilizata in cazul carcinomului ductal sau in situatiile in care se doreste prevenirea aparitiei cancerului.
Mastectomie radicala modificata: aceasta procedura conserva muschiul pectoral si pielea, pentru a putea fi acoperita plaga rezultata in urma procedurii operatorii. Se utilizeaza tehnica Madden, pentru conservarea muschiului micul pectoral, perecum si tehnica Patey, pentru rezectia acestuia. Este o interventie recomandata pentru examinarea ganglionilor limfatici axilari.
Mastectomie radicala Halsted: in cadrul acestei proceduri, se indeparteaza atat sanul, cat si muschiul pectoral. Procedura este aleasa cand sunt afectati atat muschiul pectoral, cat si ganglionii axilari, iar tumora nu poate fi indepartata cu margini de siguranta.
Vezi categoria noastra de SPITALE.
Cum se face reconstructia mamara
Ulterior, pacienta are posibilitatea de a urma procedura de reconstructie de san, imediat sau la distanta. Aceasta are un impact pozitiv asupra increderii de sine si calitatii vietii. Operatia de simetrizare a sanilor va compensa diferentele dintre cele doua organe, pentru o imbunatatire radicala a imaginii fiecareia dintre femeile afectate de interventia chirurgicala.
Reconstructia imediata are rezultate mai bune decat cea la distanta, datorita posibilitatii de a pastra cea mai mare parte a pielii sanului. Realizata sub anestezie generala, reconstructia imediata se face prin incizie supraareolara extinsa lateral, pentru un efect cosmetic total. Cele trei modalitati prin care aceasta procedura poate fi abordata sunt:
- reconstructie cu implant si mesa chirurgicala: aceasta are un timp scurt de recuperare si nu implica alte incizii chirurgicale care sa necesite vindecare;
- reconstructie cu tesut propriu si cu pastrarea vascularizatiei sanului: rezultatul acesteia se simte mai natural decat un implant, iar tesutul nu va trebui inlocuit, pe viitor;
- reconstructie cu tesut propriu, cu reconstructia vascularizatiei: tesutul este integrat in organism cu rezultate cosmetice chiar mai bune decat in cazul pastrarii vascularizatiei sanului.
Ce contraindicatii dupa mastectomie cu reconstructie exista
Daca te intrebi in cat timp se vindeca o operatie la san, pacienta poate petrece in spital un interval de timp ce difera in functie de tipul de reconstructie ales. Astfel, in cazul mastectomiei cu reconstructie imediata, cu implant si mesa chirurgicala, recuperarea dureaza maximum doua nopti. O pacienta care a fost supusa unei interventii de reconstructie cu tesut propriu, cu sau fara pastrarea vascularizatiei sanului, va mai ramane internata pana la 5 zile.
Medicul va prescrie, pentru perioada postoperatorie, un tratament medicamentos ce va trebui urmat cu strictete. De asemenea, este contraindicat ca pacienta sa doarma pe partea cu sanul operat sau chiar pe burta. Este recomandata evitarea unei diete deficitare in proteine, pentru ca aceste elemente sunt foarte necesare in vindecarea celulelor.
Mastectomia este un tratament care implica o trauma fizica si un impact emotional aparte. Ultimele descoperiri din medicina, insa, ajuta ca aceasta interventie sa lase mai putine urme ca oricand, in viata de dupa mastectomie, datorita reconstructiei.