Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Bolnavii de cancer au nevoie de un plan de nutritie personalizat

Bolnavii de cancer au nevoie de un plan de nutritie personalizat

In toate recomandarile medicilor privind preventia cancerului, alimentatia ocupa un rol important. Totodata, si pentru pacientii oncologici, dieta este esentiala, de pilda, pentru a suporta mai usor chimioterapia. Pacientii cu cancer care sunt ingrijiti in Ponderas Academic Hospital beneficiaza de un plan persoanlizat de nutritie. Medicul nutritionist Dr. Ruxandra Plesea ne vorbeste despre importanta alimentatiei in ceea ce priveste riscul de aparitie a cancerului si despre masurile in dieta care se impun la pacientii oncologici pentru o mai buna gestionare a bolii.

De ce este important ca nutritionistul sa faca parte din echipa multidisciplinara de tratare a cancerului?

In tratamenul afectiunilor cronice, nutritia este mereu importanta deoarece pacientul este sfatuit sa adopte masuri ce-l pot ajuta sa aiba o mai buna rezistenta pe durata tratamentului precum si in ceea ce priveste preventia. In tratamentul cancerului, in mod specific, exista momente in care pacientii pot pierde foarte mult in greutate, lucru ce este corelat cu o mai proasta rata de supravietuire, de pilda. De asemenea, ca efect al tratamentului, dar si al bolii, se instaleaza anorexia si intoleranta pentru anumite alimente, asa ca nutritionistul recomanda interventii personalizate pentru a se mentine un aport satisfacator protein-caloric, dar si de micronutrienti. Malnutritia este asociata cu o mai proasta supravietuire, asadar acesta este un scop in planul de nutritie, sa se evite malnutritia.

La ce se poate astepta un pacient cu cancer din punctul de vedere al interventiei nutritionistului?

Un pacient care ajunge la noi beneficiaza de un plan personalizat de nutritie, in acord cu nevoile sale si cu etapa pe care o traverseaza. Planul de nutritie tine cont de tratamentul pe care il urmeaza pacientul in acel moment si este conceput pe baza recomandarilor intregii echipe de medici ce se ocupa de acel caz.

Cum se schimba dieta in cazul unui pacient diagnosticat cu cancer?

In prima faza, este recomandata o alimentatie echilibrata, variata, iar apoi dieta se adapteaza pentru a se contracara atat efectele bolii, cat si pe cele ale tratamentului. Se evita zaharul, dulciurile, sarea, alimentele care produc in acel moment constipatie sau diaree si cele care nu corespund altor afectiuni asociate de care sufera pacientul. Dieta este adaptata fiecarui pacient in parte.

Ce alimente ar putea interfera cu chimioterapia?

Este nerecomandat aportul in exces de antioxidanti, de suplimente nutritionale in afara de cele prescrise de medicul curant. Se contraindica alimentele cu indice glicemic crescut, excesul de zahar adaugat. Se balanseaza foarte bine aportul de proteine. Se contraindica grepfrutul, ceaiurile de sunatoare, gentiana, ginsengul, ginkgo biloba, precum si suplimentele ce contin aceste plante.

Poate ajuta alimentatia la reducerea efectelor neplacute ale chimioterapiei?

Sunt anumite indicatii ce pot ajuta pacientul: sa aiba mese la ore fixe, sa consume alimente uscate sau cu o anumita consistenta pe care el o tolereaza cel mai bine, sa aiba mesele la anumite intervale. Se elimina alimentele prea dulci, prea grase sau picante, ceapa prajita, sosurile grase, mancarea prajita sau afumata. Se mentine o anumita pozitie a corpului in timpul mesei, se mananca alimente aflate la temperatura camerei, se evita servirea mesei in incinte foarte incalzite sau cu un puternic miros de mancare, se evita tacamurile metalice. Din nou, personalizarea este foarte importanta in fiecare caz in parte.

Sunt alimente pe care bolnavii de cancer ar trebui sa le elimine complet?

Zaharul, alimentele procesate, mezelurile, excesul de carne rosie, margarina, alimentele din conservele de metal, cele preparate in teflon, cerealele rafinate, alimentele afumate sunt de evitat.

Exista un mit potrivit caruia zaharul „hraneste” cancerul. Cum il comentati?

Zaharul si alimentele cu indice glicemic mare, consumate in exces, „ajuta’’ fenomenele de inflamatie cronica, iar cancerul este o boala caracterizata de inflamatie cronica. In orice boala cu caracter inflamator este bine sa eliminam zaharul insa nu intotdeauna celulele canceroase se hranesc cu zahar, cu glucoza.

Pe internet circula multe informatii despre alimente „minune”, despre care se spune ca „distrug celulele canceroase”. Care sunt alimentele despre care cercetarile au arata ca ar putea avea efect protector contra acestei afectiuni?

Alimentele-minune au un rol foarte important in etapa de preventie, insa nu exista studii care sa ateste calitatile de panaceu ale unui aliment. Aceste alimente studiate sunt condimentele, fructele de padure, broccoli si rudele sale, ceaiul verde, alimentele bogate in antioxidati si cele bogate in grasimi de tip Omega-3, nucile, semintele.

Cat conteaza alimentatia in riscul de aparitie a cancerului? In ce masura ne poate ajuta dieta sa prevenim cancerul?

Controlul greutatii este foarte important in preventia bolii canceroase; s-a dovedit recent ca obezitatea este corelata cu cresterea riscului de aparitie pentru 13 tipuri de cancer. Dietele bogate in alimente cu indice glicemic mare, dietele foarte restrictive pe termen lung, dietele prea bogate in carne rosie, consumul de alcool, fumatul, dietele bogate in alimente procesate sunt asociate cu o mai mare rata de aparitie a bolii canceroase.

Sunt persoanele vegetariene mai putin expuse riscului de a face cancer?

Nu, nu din cauza dietei vegane si nu in toate tipurile de cancer. De obicei, vegetarienii  adopta un intreg stil de viata mai sanatos fata de omnivorii ce nu practica preventia si care consuma in exces carne rosie, alcool, dulciuri. Din acest punct de vedere, putem considera ca vegetarienii sunt mai protejati deoarece nu adopta un stil de viata cu multi factori de risc.

Ce inseamna alimentatia sanatoasa?

Alimentatia sanatoasa este variata, suficienta cantitativ (nici prea mult, nici prea putin), cu un bun raport al macronutrientilor (proteine, glucide, lipide) si nu in ultimul rand cu alimente de calitate, bogate in „informatie nutritionala’’. Pentru acest lucru, aportul de legume este foarte important. De cate ori ne departam foarte mult de aceste lucruri, ne situam in dezechilibru. De exemplu, urmam diete foarte bogate in proteine animale si sarace in legume si fructe sau diete vegetariente bogate in cereale rafinate, dar lipsite de surse de proteine vegetala, diete cu mult zahar, dulciuri si cereale rafinate, diete cu restrictie majora a grasimilor.

Pe langa alimentele protective pe care trebuie sa ni le asiguram, trebuie sa evitam si substantele care pot avea rol carcinogen dovedit si care ajung in alimentele procesate. Aceste substante survin in orice moment al trecerii alimentului prin lantul trofic, de la cultivare, recoltare, stocare, pana la modul de preparare.

Alimentatia sanatoasa mai tine cont si de nevoile fiecaruia, la nivel de individ, dar si la nivel de populatie, deoarece modul in care s-au hranit stramosii si locul in care ne ducem viata, sunt si ei factori importanti de care se tine cont in alcatuirea unei diete. Nu putem spune ca exista o dieta perfecta care sa se adapteze tuturor locuitorilor globului.