Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sensibilitate sau intoleranta la cofeina?

Cofeina este un stimulent popular care afecteaza sistemul nervos central. Este produsa in mod natural in peste 60 de plante, printre care amintim boabe de cacao si boabe de cafea, frunze de ceai si alte substante.

Modul in care o persoana reactioneaza dupa consumul de cofeina difera de la caz la caz. De exemplu, sunt persoane care pot sa bea un espresso triplu fara sa fie anxiosi sau hiper-energici, in timp ce altii sufera de insomnie dupa ce beau un pahar mic cu cola. De asemenea, gradul de sensibilitate la cafea poate sa fluctueze pe parcursul unei zile.

Exista 3 tipuri de sensibilitate la cofeina:

Sensibilitate normala la cofeina.

Majoritatea oamenilor au o sensibilitate normala la cofeina. Persoanele din aceasta categorie pot consuma pana la 400 de miligrame de cofeina zilnic (4 cesti de cafea, 10 doze de cola sau 2 bauturi energizante), fara a se confrunta cu efecte adverse.

Hiposensibilitate la cofeina.

Conform unui studiu din 2011, aproximativ 10% din populatie poarta o gena legata de consumul unei cantitati mai mare de cofeina. Aceste persoane metabolizeaza rapid cofeina si, prin urmare, pot consuma cantitati mari din aceasta substanta, inclusiv seara, fara a manifesta vreun efect secundar.

Hipersensibilitate la cofeina.

Persoanele cu hipersensibilitate sau intoleranta la cofeina metabolizeaza incet aceasta substanta si, prin urmare, nu pot tolera cantitati mici de cofeina, fara sa se confrunta cu efecte secundare negative, precum: anxietate, migrene, ritm cardiac crescut, etc.

Intoleranta la cofeina difera de alergia la cofeina!

Alergia la cofeina este rara, insa poate sa apara la anumite persoane. Simptomele in acest caz sunt asemanatoare cu cele asociate oricarei alte alergii alimentare: mancarime la nivelul cavitatii bucale (gura, buze, limba), inflamarea buzelor si a limbii, urticarie. Alergia la cofeina apara atunci cand sistemul imunitar percepe cofeina ca pe un instrus si trimite anticorpi pentru a o neutraliza.

In schimb, intoleranta la cofeina este determinata de o varietate de factori, cum ar fi genetica si capacitatea ficatului de a metaboliza cofeina.

Cauzele intolerantei la cofeina

Sensibilitatea la cofeina depinde de mai multi factori, cum ar fi sexul, varsta si greutatea, dar si de, asa cum am spus mai sus, materialul genetic si modul in care ficatul matabolizeaza cofeina. De asemenea, consumul numitor medicamente poate influenta modul in care organismul reactioneaza la cofeina. 

Genetica.

Conform unui studiu din 2012, publicat in PubMed, persoanele cu sensibilitate la cofeina au o reactie amplificata la aceasta substanta cauzata de o variatie a genei ADORA2A. Prin urmare, persoanele cu aceasta variatie genetica resimt mult mai intens  si pe perioada mai lungi de timp efectele cofeinei. 

Metabolizarea hepatica.

De asemenea, genetica poate juca un rol in modul in care ficatul metabolizeaza cofeina. Persoanele cu sensibilitate la cofeina produc mai putin o enzima hepatica numita CYP1A2. Aceasta enzima joaca un rol in modul in care ficatul metabolizeaza cofeina. Persoanele cu sensibilitate la cofeina proceseaza si elimina mai greu cofeina din organism, ceea ce face ca efectele cofeinei sa fie mai intense si sa dureze mai mult. 

Simptomele intolerantei la cofeina

Persoanele cu sensibilitate la cofeina se confrunta cu un nivel crescut de adrenalina – un hormon secretat de glandele suprarenale, care mentine organismul in stare de alerta. Desi iau cateva inghitituri dintr-o cafea obisnuita, aceste persoane dau impresia ca ar fi baut 5-6 cesti de espresso. Deoarece persoanele cu sensibilitate la cofeina metabolizeaza mai lent aceasta substanta, simptomele lor pot dura cateva ore:

  • Batai rapide ale inimii
  • Migrene
  • Nervozitate sau anxietate
  • Neliniste
  • Insomnie
  • Eruptii cutanate
  • Transpiratie excesiva
  • Ameteala
  • Oboseala
  • Dureri abdominale si crampe

Diagnosticul intolerantei la cofeina

Dupa realizarea examenului fizic si analizarea simptomelor manifestate, medicul gastroenterolog poate recomanda realizarea unui test cutanat pentru a exclude o posibila alergie la cofeina. De asemenea, medicul poate recomanda si realizarea unor teste genetice, pentru a determina daca exista o variatie in oricare dintre genele care afecteaza metabolizarea cofeinei.

Surse:
www.healthline.com
www.drtaniadempsey.com
www.yorktest.com
www.ncbi.nlm.nih.gov