Mai precis, simptomele debuteaza la mai putin de o ora dupa consumul unor alimente bogate in proteine sau fermentate, posibil reincalzite sau ramase de la masa anterioara (de tipul peste, vin rosu, lactate, mezeluri, branzeturi sau citrice, intre altele) care contin cantitati crescute de histamina.
Histamina este prezenta in majoritatea alimentelor, in cantitati diferite si este formata prin actiunea unor bacterii care dispun de enzima decarboxilaza asupra unui aminoacid esential, histidina.
Se estimeaza ca aproximativ 2-4% din populatie ar avea o conditie legata de cresterea nivelului de histamina din organism, din cauze independente de alergii sau mastocitoza, care tin mai degraba de dieta bogata in alimente cu continut ridicat de histamina in combinatie cu deficitul unei enzime denumite diaminoxidaza (sau pe scurt DAO). DAO este principala enzima care intervine in degradarea histaminei de provenienta exogena, alimentara.
Intoleranta la histamina – un tablou clinic imprevizibil si debusolant pentru clinicieni
Intre sindroamele si bolile asociate deficitului de DAO se numara: migrene si alte dureri de cap vasculare, tulburari gastrointestinale, sindromul colonului iritabil (IBS) si sindromul varsaturilor ciclice, pielea atopica, pielea uscata, psoriazis, tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD), fibromialgie, oboseala cronica, palpitatii, dureri musculare generalizate si efectele consumului acut de alcool (mahmureala si cefaleea de dupa ingestia de alcool).
Cand declansatorul pentru aceste patologii este acumularea histaminica provocata de o activitate deficitara de DAO, pacientul prezinta cel putin doua sau trei dintre aceste manifestari.
Enzima DAO se gaseste, in principal, in celulele intestinului subtire, dar si in rinichi si placenta, si descompune histamina ingerata odata cu alimentele si bauturile alcoolice.
Capacitatea de metabolizare si eliminare a histaminei este diferita la fiecare individ si poate depinde de multi factori. La persoanele cu activitate normala DAO, histamina din dieta este rapid degradata, in timp ce persoanele cu activitate redusa DAO vor acumula un exces de histamina serica provenita prin absorbtie de la nivel intestinal, ceea ce va duce la probabilitatea aparitiei unor efecte adverse severe.
Pentru diagnosticarea diverselor patologii si sindroame asociate intolerantei la histamina si cauzate de deficitul de DAO , medicul are la dispozitie mai multe optiuni, principalele fiind testarea genetica moleculara a activitatii diaminooxidazei (DAO) (AOC1-V) si/sau un test de sange pentru masurarea concentratiei si nivelului de activitate al enzimei DAO in plasma.
Deficienta DAO poate fi primara (genetica) si secundara (determinata de afectiuni inflamatorii intestinale, rezectia chirurgicala sau iradierea intestinului subtire, de factori farmacologici, consumul de alcool sau de otravire cu metale grele).
Testarea genetica a diaminoxidazei (DAO)
In mod clar, genetica este unul dintre factorii principali care cauzeaza deficienta DAO. Mai multi membri ai aceleiasi familii pot avea aceasta deficienta si pot suferi de patologii cronice multiple care pana de curand erau considerate „ereditare”.
Enzima DAO este codificata de gena AOC1/ABP1. Nivelurile de expresie ale DAO pot prezenta variatii interindividuale mari si aceasta deoarece gena care codifica proteina DAO/ABP1 (AOC1) poate prezenta numeroase variante de tip SNP (polimorfisme uninucleotidice), dintre care unele sunt asociate cu niveluri reduse de activitate DAO.
SNP inseamna ca la nivelul secventei ADN a genei AOC1 pot exista variatii ale unei singure litere (numita nucleotida in limbaj genetic), iar acest lucru este frecvent intalnit intre indivizi.
Modificarea numita polimorfism uninucleotidic sau SNP poate determina sinteza unei cantitati insuficiente sau unei forme deficiente de enzima DAO sau producerea unor variante complet inactive de DAO.
In total, conform datelor de la Centrul National pentru Informatii despre Biotehnologie (NCBI), exista 85 de variante de tipul polimorfisme uninucleotidice (SNP) localizate si identificate in gena umana a enzimei DAO (AOC1).
Dintre toate polimorfismele gasite in secventa genei AOC1/ABP1, responsabila de codificarea enzimei DAO, acestea patru sunt printre cele mai frecvente care produc activitate enzimatica DAO scazuta:
- # c.47C>T (rs10156191)
- # c.995C>T (rs1049742)
- # c.1990C>G (rs1049793)
- # c.-691G>T (rs2052129)
Testul genetic pentru determinarea variantelor genetice deficitare ale enzimei DAO se efectueaza pe baza unei simple probe de saliva.
Este nedureros, neinvaziv, prezinta o acuratete foarte ridicata si se realizeaza o singura data in viata, permitand determinarea exacta a cauzei genetice a deficientei DAO, dar si implicit diferentierea intre deficienta DAO primara (genetica) si cea secundara (dobandita, in general reversibila). Testarea genetica pentru DAO ajuta nu doar la identificarea cauzei si tipului deficientei DAO, ci ajuta si la stabilirea unui plan de tratament complet si eficient.
De asemenea, confirma probabilitatea existentei unor variante de gene asociate cu deficitul de DAO in familie, datorita naturii sale ereditare.
In final, raportul testului eliberat in maxim 15 zile lucratoare, specifica variantele detectate la pacient, precum si interpretarea fenotipica a reducerii activitatii DAO pe baza rezultatelor.
Daca optezi pentru testul genetic pentru deficienta DAO, nu trebuie sa tii vreun regim alimentar special si trebuie sa ai o igiena bucala normala. Se recomanda sa nu mananci si sa nu te speli pe dinti cu cel mult o ora inainte de recoltare.
Testarea genetica pentru deficienta DAO este disponibila exclusiv in laboratoarele REGINA MARIA.
Testarea concentratiei si a nivelului de activitate serica a enzimei DAO
Intoleranta la histamina poate fi suspectata initial pe baza unui istoric medical, dar, in prima faza medicul poate recomanda si o serie de teste de laborator care sa orienteze diagnosticul, cum ar fi dozarea histaminei in sange asociata cu dozarea DAO in sange.
Determinarea concentratiei serice a diaminooxidazei (DAO) este irelevanta daca nu este combinata cu determinarea activitatii serice a diaminooxidazei, ambele investigatii fiind markeri utili in diagnosticul diferential al intolerantei la histamina si a simptomelor asociate cu alte afectiuni.
Testarea DAO din sange este indicata la pacienti cu suspiciune clinica de intoleranta la histamina (prezenta a ≥ 2 simptome tipice cu raspuns favorabil la dieta fara alimente cu continut ridicat in histamina) dupa excluderea altor afectiuni gastrontestinale, a mastocitozei sistemice (rezultat negativ pentru triptaza) si a alergiilor alimentare (teste cutanate si IgE specifice negative).
Determinarea concentratiei DAO in ser
In mod normal, nivelul plasmatic DAO uman variaza intre 15 si 50 U/ml, dar in timpul sarcinii nivelul DAO este crescut de pana la 500 de ori. Din acest motiv, testul nu se efectueaza la gravide.
Un nivel al enzimei DAO intre 3 - 10 U/ml reflecta o concentratie DAO redusa in sange, asociata cu o probabilitatea medie de Intoleranta la histamina (HIT), insa studiile arata ca acest test nu este fidel si specific, nefiind corelat mereu cu simptomatologia HIT.
Determinarea activitatii enzimatice serice a DAO
Investigarea activitatii enzimatice a DAO se face prin evaluarea capacitatii ei de descompunere a histaminei aflata pe un substrat marcat. Dupa actiunea enzimei DAO asupra substratului cu care a fost incubata, se obtine un produs marcat, extras selectiv.
Produsul extras este cuantificat cu un contor beta, astfel semnalul fiind direct proportional cu activitatea enzimei DAO din proba. Identificarea activitatii DAO reduse, ca factor intrinsec care declanseaza simptomatologia HIT, permite un tratament preventiv eficient al bolii, cu o imbunatatire a calitatii vietii pacientului.
Rezultatele indica o activitate enzimatica DAO redusa atunci cand valorile HDU/ml (unitati de histamina degradata/mililitru de sange) sunt intre 80-40 HDU/ml, sau foarte scazute cand sunt sub 40 HDU/ml.
Determinarea activitatii DAO in ser este un instrument de diagnostic util, impreuna cu istoricul detaliat, pentru a diferentia intre alergia alimentara si intoleranta la histamina.
In plus, aplicarea dietei fara histamina sau administrarea de suplimente DAO inainte de mese face ca majoritatea simptomelor legate de histamina sa dispara si valorile pentru activitatea DAO in ser sa creasca.
Testarea serica a enzimei DAO are si limite multiple: nu depisteaza cauza dezechilibrului si nu arata de ce activitatea enzimatica este deficitara. De aceea, pentru precizarea cauzei se efectueaza testari suplimentare, cea mai importanta evaluare fiind cea genetica pentru precizarea cauzei primare sau secundare a afectiunii si identificarea componentei genetice intalnita frecvent in aceasta tulburare.