Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Alăptarea este specială. Informează-te!

Bebe

Alăptarea este o modalitate unică pentru a-i oferi bebeluşului tău hrana perfectă pentru a creşte şi dezvolta sănătos. Organizația Mondiala a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de şase luni şi începerea diversificării alimentaţiei după această vârstă, continuând în paralel şi alăptarea până la doi ani.

Laptele de mamă este un miracol, atât pentru copilul tău, cât şi pentru tine!

Pentru bebeluşul tău, laptele de mamă este o hrană naturală perfectă care îl ajută sa crească şi să se dezvolte în primul an de viaţă

  • este un aliment total, conţinând toţi nutrienţii şi apa de care are nevoie copilul pentru primele şase luni de viaţă
  • conţine anticorpi care protejează bebeluşul împotriva alergiilor şi infecţiilor (răceli, diaree, etc.)
  • ajută la dezvoltarea optimă a creierului
  • este uşor de digerat, întotdeauna proaspăt, steril şi la temperatura optimă
  • alăptarea favorizează realizarea unei legături speciale între tine şi micuţul tău

Alăptarea este benefică şi pentru tine

  • nu necesită pregătire,  eşti mereu gata să alăptezi
  • te ajută să pierzi din greutatea acumulată în timpul sarcinii
  • facilitează uterul să revină mai repede la dimensiunea normală
  • ajută la prevenirea  apariției cancerului de sân şi ovarian şi ajută la întărirea oaselor în viitor (previne osteoporoza)

OMS  şi UNICEF recomandă:

  • să iniţiezi alăptarea chiar din prima oră după naşterea micuţului tău
  • pentru primele şase luni, alăptarea să fie exclusivă: bebeluşul va primi doar lapte matern, fără alte alimente sau lichide, incluzând apa
  • hrănește-l la sân ori de cate ori iţi cere, în timpul zilei sau nopţii

Deşi alăptarea este un act natural, este, de asemenea, un comportament care se învaţă. Odată începută, alăptarea devine uşoară şi, de cele mai multe ori, o experiență plăcută atât pentru tine cât şi pentru bebeluş. Cu toate acestea, în primele zile trebuie ca atât mama, cât şi copilul să înveţe ce au de făcut. Astfel, trebuie să exersaţi şi, dacă este necesar, să cereţi sfatul moaşei sau al medicului.

Între 1-7 august 2011, în 170 de ţări se sărbătoreşte “Săptămâna Mondială a Alăptării”.  Ne alăturăm şi noi activităţilor UNICEF, Alianţei pentru Acţiune în Alăptare (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA), OMS şi altor parteneri neguvernamentali în acest demers.  Echipa de medici specialişti obstetricieni, neonatologi, pediatri şi moaşe din cadrul Reţelei  private de sănătate REGINA MARIA sprijină mamele în alegerea acestora de a alăpta.

Dacă vrei să afli mai multe chiar de când eşti însărcinată, înscrie-te la “Întâlnirea cu mămicile” ,  un curs interactiv în care vei afla informaţii şi vei putea pune întrebări despre sarcină, tipurile de naştere şi perioada imediat următoare naşterii. Vei putea, de asemenea, vizita Maternitatea REGINA MARIA si Banca Centrală de Celule Stem.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Surse informaţii:
http://www.who.int, site accesat iulie 2011