De cele mai multe ori, copilul mic amana mersul la toaleta, fie pentru ca nu ii place sa ii fie intrerupta rutina (se joaca si nu vor sa piarda timp), fie ca exista anxietate legata de mersul la baie.
Copilul poate evita sa mearga la toaleta din diverse motive
Teama
Uneori este doar teama de ceva nou (mai ales cand este abia la inceputul perioadei de tranzitie de la scutec la olita). Copiilor le place rutina, iar olita sau toaleta nu sunt acceptate atat de usor pentru ca sunt lucruri noi care le perturba activitatea obisnuita. De asemenea, se poate speria cu usurinta de sunetul pe care il face toaleta, apa trasa sau modul in care dispar unele lucruri dupa ce se trage apa. De aceea, explicatiile si prezenta celor dragi, in special a parintilor, sunt absolut necesare pe parcursul procesului de renuntare la scutec. Transferata aceasta responsabilitate catre personalul de la cresa sau gradinita, ar putea accentua anxietatea copilului, fapt care poate genera micile accidente nocturne sau diurne.
Durerea
Exista cazuri in care defecatia este dureroasa, cauza cea mai probabila fiind constipatia. Combaterea constipatiei se face cu asigurarea necesarului zilnic de fibre in alimentatia copilului, hidratare corecta si, atunci cand aceste masuri esueaza, tratament medical luat la recomandarea medicului de familie sau medicului pediatru. Intarzierea rezolvarii constipatiei conduce la un cerc vicios, cu evitarea defecatiei si aparitia consecutiva a durerii, cu instalarea unui obicei nesanatos si greu de eliminat din rutina copilului.
Lipsa de confort
Atunci cand este departe de casa (la gradinita, scoala sau in vizita) copilul poate refuza mersul la toaleta pentru ca nu se simte confortabil sa foloseasca toaleta in alte spatii. De multe ori, copiii sunt pusi sa stea in pozitii nefiresti, care nu favorizeaza in niciun fel defecatia sau sunt prea des atentionati asupra igienei, cum ar fi sa nu atinga vasul de toaleta etc. Uneori, ceilalti copii nu le respecta intimitatea si acesta este un aspect care trebuie luat in calcul si discutat cu cel mic, pentru a gasi cele mai bune solutii. Olita portabila poate rezolva multe dintre aceste situatii in cazul unui copil mic, iar pentru cei mai mari exista solutii igienice pentru acoperit vasul de toaleta si creat un mediu mai confortabil. Acasa este important ca vasul de toaleta sa aiba reductor, iar sub picioarele copilului sa fie asezat un scaunel pentru a avea un sprijin si a favoriza relaxarea intestinala.
Cum ajuti copilul sa accepte mai usor mersul la olita sau la toaleta?
Comunicarea cu cei mici este esentialala in procesul de renuntare la scutec. Li se poate explica cum functioneaza o toaleta, pentru a anticipa teama de necunoscut. Vorbind deschis si explicandu-i, copilul va intelege ca:
- „nu iese niciun monstru din wc”
- „hartia se duce intr-o zona speciala pentru hartii folosite”
- „nu este nimic periculos”
- „nu va fi absorbit in toaleta”
De asemenea, parintii mai pot aseza olita intr-o zona mai prietenoasa a casei in care cel mic sa se simta confortabil sau pot aduce jucarii in baie.
Nu trebuie, insa, incurajat statul indelungat pe toaleta, scopul trebuie clar precizat, nu se foloseste toaleta nici pentru citit, nici pentru jucat, doar mediul poate fi transformat intr-unul mai putin auster prin prezenta jucariilor. Cu toate acestea, la inceputul procesului de renuntat la scutec, parintii ii pot citi copilului carti scurte pentru a-l ajuta sa se relaxeze. Atunci cand timpul petrecut pe olita sau pe vasul de toaleta depaseste 10 minute, parintii trebuie sa stie ca sansele ca cel mic sa reuseasca sa foloseasca toaleta sunt destul de mici. In aceste cazuri, procesul trebuie abandonat, iar copilul incurajat sa incerce mai tarziu.