Exista o varietate de afectiuni care pot aparea la nivelul glandei hipofize: tumori, inflamatii, infectii, traumatisme. Exemple de boli hipofizare sunt: adenomul hipofizar, prolactinomul, acromegalia si insuficienta hipofizara post-partum.
Dr. Alina Burlacu, medic primar endocrinolog care consulta in Policlinica Floreasca si Policlinica Perla, evidentiaza rolul important al glandei hipofizare si caracteristicile de baza ale principalelor afectiuni hipofizare la adulti si copii.
Ce este glanda hipofiza?
Hipofiza este o glanda endocrina care conduce activitatea intregului sistem hormonal.
De dimensiunea unui bob de mazare, hipofiza se formeaza in primele saptamani de viata si devine activa in primele luni. Se dezvolta din planseul cavitatii bucale si este asezata la baza creierului intr-o casuta osoasa numita saua turceasca, in contact cu vase de sange importante si nervi care deservesc muschii oculari si muschii fetei.
Hipofiza este denumita glanda „coordonatoare” pentru ca produce hormoni tropi care regleaza functia altor glande din corp - tiroida, suprarenale, ovare, testiculi, etc. Reactionand la modul in care functioneaza aceste glande printr-un mecansim de feedback sau de reglaj fin, hipofiza isi ajusteaza activitatea crescand sau scazand concentratiile hormonilor tropi.
In plus, hipofiza produce doi hormoni: hormonul de crestere GH care intervine in cresterea si dezvoltarea globala a organelor si per ansamblu al intregului organism si prolactina, cunoscuta mai ales in declansarea secretiei lactate la mame, dupa ce nasc.
La randul ei, hipofiza asculta de hipotalamus care este creierul sistemului neuroendocrin, trimitand informatii catre acesta pentru feedback hormonal.
Afectiuni glanda hipofiza
Exista o varietate de afectiuni care pot aparea la nivelul glandei hipofize: tumori, inflamatii, infectii, traumatisme. Exemple de boli hipofizare sunt: boala Cushing, acromegalia, prolactinom, insuficienta hipofizara post-partum Sheehan.
Insuficienta hipofizara post-partum Sheehan
Dintre afectiunile hipofizare, cea mai dramatica este insuficienta hipofizara post-partum. Apare dupa nastere din cauza unei sangerari masive, cand hipofiza sufera un infarct si iese din circulatie, reducand la zero toti hormonii tropi, prabusindu-se astfel tot edificiul hormonal.
Adenom hipofizar
Cele mai frecvente afectiuni ale hipofizei sunt adenoamele hipofizare. Acestea sunt formatiuni benigne (nu cancer) produse prin inmultirea necontrolata a unor celule din hipofiza.
Semnele si simptome
Adenoamele hipofizare pot da semne de compresie pe structurile din jurul casutei hipofizei, cum ar fi dureri de cap, vedere dubla, greata, alte modificari oculare sau neurologice.
In functie de compozitia celulara a acestor adenoamelor hipofizare si de hormonii secretati, apar diverse manifestari hormonale:
- Adenom hipofizar care secreta in exces prolactina - prolactinom. Se manifesta prin secretie lactata in afara unei sarcini sau impotenta si marirea sanilor la barbati
- Adenom hipofizar care secreta in exces hormon de crestere GH. Apare gigantismul cu cresterea excesiva in inaltime la copii sau a extremitatilor, urechilor si a aspectului global la adulti
- Incidentaloame - de multe ori adenoamele hipofizare nu secreta nici un hormon si se descopera incidental (intamplator) cu ocazia efectuarii un examen CT sau RMN de cap pentru o alta indicatie medicala
Diagnostic
Diagnosticul se face prin combinarea consultului clinic, al analizelor de laborator si al investigatiilor imagistice - cea mai fina fiind examinarea RMN hipofizara.
Laboratoarele actuale detin metode performante de dozare a hormonilor tropi si a hormonilor secretati de fiecare glanda in parte.
In clinicile de endocrinologie se fac testari speciale de stimulare sau inhibare a secretiilor hormonale, sub stricta supraveghere si internare obligatorie.
Tratament
Tratamentul este specific fiecarei afectiuni:
- In cazul unui prolactinom se administreaza medicamente care blocheaza productia de prolactina si care scad in timp si dimensiunile adenomului
- In cazul unui adenom care secreta hormon de crestere GH se se aplica o teraie combinata - injectii lunare de blocare a secretiei, radioterapie si/sau tratament chirurgical
Urmarire endocrinologica toata viata
Pacientii cu astfel de probleme hipofizare trebuie sa fie monitorizati endocrinologic toata viata, unii trebuind sa ia tratament de mentiere toata viata pentru glanda suprarenala sau tiroida. Daca hipofiza nu mai functioneaza deloc, se administreaza tratament toata viata cu hormonii glandelor tinta - tiroidieni, ai glandelor suprarenale, hormoni sexuali, hormon antidiuretic.
Abordare speciala a copiilor cu afectiuni hipofizare
O abordare speciala este a copiilor care prezinta suferinta a hipofizei. Aceasta poate fi cauzata de:
- Mutatii la nivelul genelor care controleaza dezvoltarea hipofizei sau secretiile de hormoni tropi
- Tumori care afecteza creierul
- Tratamentului pentru aceste tumori
- Acesti copii nu cresc si au deficit atat de hormon de crestere GH, cat si al altor hormoni tropi, dezvoltand o insuficienta pluritropa hipofizara. Tratamentul se face toata viata cu hormonii glandelor tinta, respectiv hormoni tiroidieni, corticoizi, sexuali si hormon antidiuretic.