Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitei, sarbatorita anual la 28 iulie, reprezinta o buna oportunitate pentru a spori eforturile de implementare a primei strategii globale pentru combaterea hepatitelor virale, adoptata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in 2016. Strategia urmareste sa ajute statele membre sa atinga obiectivul final, si anume eliminarea hepatitei in urmatorii 13 ani. Concret, pana in 2020 obiectivul este de a oferi tratament la nivel global pentru aproximativ 8 milioane de pacienti cu hepatita B si C, iar pana in 2030 – de a reduce numarul infectiilor cu 90% si numarul deceselor cauzate de hepatite cu 65%.
De ce este importanta Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitei?
Hepatita virala este una dintre principalele cauze de deces la nivel global, fiind raspunzatoare de pierderea anuala a 1,34 milioane de vieti - la fel de multe ca decesele provocate de HIV/SIDA, tuberculoza sau malarie. Impreuna, virusul hepatitic B si virusul hepatitic C provoaca 80% din cazurile de cancer la ficat din lume.
Hepatita virala nu se intalneste intr-o singura zona si nici printre un anumit grup de persoane. Este o epidemie globala care poate afecta milioane de oameni, fara ca acestia sa fie constienti de acest lucru. In prezent, 90% dintre persoanele care traiesc cu hepatita B si 80% dintre cele cu hepatita C nu stiu ca au boala, putand infecta la randul lor alte persoane fara sa-si dea seama. Hepatitele cronice nu dor, iar semnele si simptomele apar cand persoana infectata dezvolta afectiuni hepatice serioase, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.
Eliminarea hepatitelor virale este posibila, avand in vedere disponibilitatea vaccinurilor si tratamentelor eficiente pentru hepatita B si tratamentul fara interferon care poate vindeca hepatita C. Este, insa, nevoie de un nivel mai mare de sensibilizare si intelegere a bolilor si riscurilor, dar si de acces facil la diagnostic si tratament mai ieftin.
“Eliminarea hepatitei” este tema aleasa in 2017 pentru campania de constientizare a hepatitelor. Sloganul este o invitatie adresata populatiei globului sa actioneze impotriva hepatitelor. Iar ariile de actiune sunt diverse, incepand cu un nivel mai mare de constientizare a pericolului generat de hepatite, cresterea ratei de depistare a infectiilor virale hepatitice pana la imbunatatirea interventiilor-cheie, inclusiv vaccinarea universala, administrarea in siguranta a injectiilor, realizarea transfuziilor de sange in conditii de siguranta si disponibilitatea tratamentului. Fiecare dintre aceste actiuni reprezinta un pas spre eliminarea hepatitelor.
#SHOWYOURFACE – campania din acest an pentru eliminarea hepatitelor
Fiecare dintre noi poate fi afectat de hepatitele virale. Statisticile OMS din 2015 arata ca, la nivel mondial, peste 325 de milioane de persoane traiau cu o forma de hepatita cronica. Boala nu afecteaza, insa, numai persoanele diagnosticate, ci si familiile si persoanele apropiate acestora. Astfel, cu totii trebuie si putem lupta impotriva infectiilor virale hepatitice.
Pentru a oferi o fata umana efortului de eliminare a hepatitelor virale, Alianta Mondiala pentru Hepatita a lansat anul acest campania #ShowYourFace - o actiune foto personalizata, care se concentreaza asupra fetelor umane individuale, pentru a evidentia faptul ca hepatita este relevanta pentru toata lumea, indiferent de nationalitate sau culoarea pielii. Fotografiile sunt insotite si de o serie de declaratii, care incep cu “Eu...” si al caror scop este de a atrage atentia asupra unei actiuni de combatere a hepatitelor:
• Eu..vorbesc deschis
• Eu..fac diferenta
• Eu..sunt mai mult decat un numar
• Eu..sunt informat
• Eu..detin controlul
• Eu..sunt inca aici
• Eu..ii protejez pe ceilalti
4 mesaje cheie de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitei 2017
1. Hepatita virala este o problema majora de sanatate globala si are nevoie de un raspuns urgent
La sfarsitul anului 2015, aproximativ 325 de milioane de oameni traiau cu hepatita cronica. La nivel global, aproximativ 257 de milioane de persoane traiau cu infectie cu virusul hepatitic B (VHB), iar 71 de milioane de oameni traiau cu infectie cu virusul hepatitic C (VHC).
In ceea ce priveste tara noastra, statisticile OMS arata ca aproximativ 2 milioane de romani au hepatita cronica B si C. Numarul lor ar putea fi chiar mai mare, avand in vedere ca un procent destul de mare (80-90%) dintre persoanele care traiesc cu hepatita nu stiu ca au boala.
2. Foarte putine persoane se testeaza si se trateaza, in special in tarile cu venituri mici si mijlocii
Pana la sfarsitul anului 2015, doar 9% dintre persoanele infectate cu VHB si 20% din persoanele infectate cu VHC au fost testate si diagnosticate. Dintre cei diagnosticati cu infectie VHB, 8% (sau 1,7 milioane de persoane) au inceput tratamentul, fata de 7% dintre cei diagnosticati cu infectie VHC (sau 1,1 milioane de persoane).
3. Hepatitele virale au provocat 1.34 milioane de decese in 2015 - comparabile cu decesele cauzate de TBC si in crestere fata de numarul deceselor cauzate de HIV. Expertii OMS avertizeaza ca mortalitatea asociata virusurilor hepatitice este in crestere.
4. Apar constant noi infectii hepatitice, in special cu virus C
Numarul copiilor sub cinci ani care traiesc cu infectie cronica cu VHB a fost redus la 1,3% in 2015 (de la 4,7% inainte de introducerea vaccinurilor). Vaccinul impotriva hepatitei B previne aproximativ 4,5 milioane de infectii pe an la copii. Din nefericire, in momentul de fata, vaccinul impotriva hepatitei B, atat pentru nou-nascuti, cat si pentru adulti, lipseste din unitatile sanitare si farmaciile din Romania. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, criza vaccinului impotriva hepatitei B va lua sfarsit abia in 2018. Pana atunci, fiecare roman interesat de vaccinarea copiilor sai este nevoit sa-si procure vaccinul din strainatate.
In ceea ce priveste hepatita C, la nivel mondial, apar in fiecare an cazuri noi, in mare parte din cauza consumului de droguri injectabile si din cauza administrarii tratamentelor injectabile in conditii nesigure. In anul 2015, au fost depistate 1,75 milioane de persoane infectate cu VHC.