Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Efectele pozitive pe termen scurt ale stresului

Efectele pozitive pe termen scurt ale stresului

Dupa cum au observat multe persoane, reactia la stres poate fi extrem de utila in momentele in care resimtim un pericol fizic. Infuzia de epinefrina (adrenalina) permite oamenilor sa aiba reusite herculeene. Dovezi nenumarate sunt oferite in acest sens de primii sositi la fata locului, de pompieri si de cetatenii obisnuiti care au actionat cu rapiditate pentru a-i ajuta pe ceilalti pe masura ce uraganul Sandy a devastat Coasta de est, bombele au explodat la Maratonul din Boston sau tornade si focuri salbatice au devastat parti ale continentului american.

Reactia la stres este adecvata si esentiala in astfel de situatii coplesitoare. Atunci cand este declansata in mod corespunzator, reactia la stres ne ajuta sa ne ridicam la nivelul multor provocari. Aceste provocari pot fi reprezentate de forte externe, precum un incendiu sau un cutremur sau de amenintari interne, precum echilibrul precar al sistemului tau circulator care este pe marginea unei prabusiri mortale.

De-a lungul anilor, au fost adresate si s-a raspuns la multe intrebari care au intrigat. Medicul Hans Selye, a carui activitate a ajutat la formularea teoriei moderne a stresului, a avansat ideea ca factorii de stres psiho-sociali, precum un termen de lucru presant sau o cearta aprinsa in familie, declanseaza aceeasi reactie psihologica ca o amenintare fizica. Selye a explorat legatura dintre stresul pe termen scurt care stimuleaza oamenii sa isi mobilizeze resursele pentru depasirea obstacolelor (stresul „bun”) si stresul continuu, care ne uzeaza capacitatea de a ne adapta si a face fata (stresul “rau” sau nelinistea).

Doi cercetatori de la Harvard, Robert M. Yerkes şi John D. Dodson, au demonstrat in mod asemanator ca un puseu de stres nu este in mod necesar daunator. Acesta poate ajuta in privinta sarcinilor neherculeene, precum finalizarea unui proiect dificil sau gestionarea unui program incarcat. Acestia au observat ca pe masura ce stresul sau anxietatea cresc la fel se intampla si cu performanta si eficienta, pana la un anumit punct. Insa, dupa ce acest punct optim a fost atins, stresul suplimentar si anxietatea au condus la un declin considerabil al performantelor.

Punctul de intoarcere pare sa difere de la persoana la persoana, intrucat, in timp ce reactia la stres este inerenta la oameni si la alte animale, evenimentele si perceptiile o fac sa varieze mult. Ceea ce tu percepi drept o situatie amenintatoare, vecinul tau poate sa o desconsidere cu usurinta sau sa se bucure de ea.

Oamenii de stiinta au abordat intrebarea cu privire la motivele pentru care unele persoane par mai putin vulnerabile la stres sau chiar par sa beneficieze de pe urma sa. Cercetarile au identificat caracteristici comune persoanelor rezistente la stres. Exercitiul si suportul social s-au dovedit esentiale. La fel si controlul, provocarea si angajamentul. Persoanele rezistente la stres par a avea un simt al controlului sau o capacitate de a influenta evenimentele. Acestea accepta provocarea in situatii pe care altii le-ar putea considera stresante si se descriu drept persoane angajate fata de ucrurile importante. Cercetarile au aratat ca persoanele cu aceste caracteristici sunt afectate de mai putine boli si este mai putin probabil sa absenteze de la serviciu.