Trombocitopenia imuna, cunoscuta si sub denumirea de Purpura trombocitopenica idiopatica, reprezinta o anomalie la nivel sanguin care implica scaderea numarului de trombocite (sau plachete sanguine, implicate in procesul de coagulare al sangelui), care poate determina manifestari hemoragice (sangerari)- fie la nivelul pielii (cutanat) - echimoze (vanatai), petesii (pete rosii-violacee), fie la nivelul mucoaselor- epistaxis (sangerare nazala), gingivoragii (sangerare din gingii), la nivelul tubului digestiv, tractului urinar.
Despre
Copiii pot sa dezvolte PTI dupa infectie virala si de obicei se recupereaza complet fara tratament. La adulti, boala este frecvent pe termen lung, in functie de numarul trombocitelor stabilindu-se necesitatea tratamentului. Astfel, daca trombocitopenia este usoara (trombocite peste 100.000/ul) sau medie ( trombocite intre 50.000-100.000/ul), nu este necesara initierea tratamentului, doar urmarire prin efectuarea hemoleucogramei. In cazul in care trombocitele scad sub valoarea de 50.000/ul se impune initierea tratamentului de specialitate- tratament imunosupresor, splenectomie, agonisti de trombopoetina.
Simptome
Trombocitopenia imuna poate fi asimptomatica. Cand semnele si simptomele apar, acestea pot fi:
- Invinetire cu usurinta sau invinetire excesiva
- Sangerare superficiala a pielii care apare sub forma unor pete rosiatice-mov (petechiae) care arata ca o eruptie, de obicei in partea de jos a membrelor inferioare
- Sangerare la nivelul gingiilor sau nasului
- Sange in urina sau scaun
- Mentre abundente neobisnuite
Cand sa mergi la medic
Fa o programare la un consult in cazul in care tu sau copilul dezvoltati semnele de alarma care te ingrijoreaza. Sangerarea care nu se opreste este o urgenta medicala. Cere ajutor medical imediat daca tu sau copilul experimentati sangerare care nu poate fi controlata prin tehnicile de prim-ajutor, precum aplicarea presiunii pe zona afectata.
Cauze
Trombicitopenia imuna se produce de obicei cand sistemul imun ataca in mod gresit si distruge trombocitele – celulele care contribuie la coagularea sangelui. La adulti, aceasta poate fi declansata de infectia cu HIV, hepatita sau H. pylori — bacteria care determina ulcerul gastric. La adulti, cauzele pot fi si afectiunile reumatologice, autoimune, pe langa cele infectioase. La majoritatea copiilor cu ITP, boala apare in urma unei infectii virale, precum oreion sau gripa.
Factori de risc
ITP este mai frecventa in randul femeilor tinere. Riscul pare sa fie mai mare la persoanele care au boli precum artrita reumatoida, lupus sau sindromul antifosfolipidic.
Complicatii
O complicatie rara a trombocitopeniei imune este hemoragia cerebrala, care poate fi fatala.
Daca esti insarcinata si nivelul trombocitelor este foarte scazut sau ai hemoragii, ai au risc mai mare de hemoragie masiva in timpul nasterii. Medicul iti poate prescrie tratament pentru a mentine un nivel stabil al trombocitelor, luand in considerare si efectele acestui tratament asupra fatului.
Consultant: Dr. Carmen Seles, medic specialist hematolog
Surse de informatie:
www.mayoclinic.org