Torsiunea ovariana reprezinta rotatia ovarelor si a structurilor (ligamentelor) prin intermediul carora ovarul este legat de organele vecine. Pot fi implicate si trompele uterine.
Torsiunea ovariana reprezinta o urgenta medicala la femei.
Diagnosticul precoce si interventia chirurgicala de urgenta sunt necesare pentru a mentine functia ovarelor si a preveni complicatiile severe ale acestei conditii medicale.
Despre
Ovarul face parte din aparatul genital feminin, este un organ pereche, de dimensiunea si forma unei migdale, localizat de o parte si de alta a uterului. Ovarul are functie mixta, exocrina, producand ovulele, si endocrina, secretand hormonii sexuali feminini: estrogeni si progesteron.
Rotirea sau torsiunea ovariana, care poate fi completa sau doar partiala, se produce de obicei unilateral, la nivelul unui singur ovar si are ca si consecinta strangularea circulatiei sangelui la nivelul acestui organ. Simptomatologia este dominata de durerea intensa, severa, brusc instalata, in zona abdominala inferioara si varsaturi. In absenta interventiei terapeutice de urgenta, se poate produce necroza (moartea) ovarului si infectie in cavitatea abdominala (peritonita).
Torsiunea ovariana se poate produce la femeile de toate varstele, inclusiv la fetite, dar este mai frecventa femeile de varsta fertila.
Torsiunea ovariana reprezinta o urgenta medicala. Interventia chirurgicala este necesara pentru a detorsiona organul afectat sau pentru a-l indeparta. Daca circulatia sangelui este intrerupta un timp suficient de lung, ovarul torsionat nu va mai functiona, afectand fertilitatea femeii si cauzand si alte probleme de sanatate. Daca se intervine la timp, exista sansa ca ovarul sa fie salvat, iar femeia sa se recupereze complet.
Cauze
Torsiunea se produce atunci cand ovarul este instabil. Mobilitatea ovarului poate fi produsa de modificarile anatomice care afecteaza greutatea si marimea organului, alterand astfel pozitia sa anatomica, cu rotirea/torsiunea consecutiva.
Dezvoltarea unei mase ovariene (de ex. tumori benigne sau maligne, etc) sau cresterea in dimensiuni a ovarului, se pot solda cu torsionarea organului.
De asemenea, torsiunea ovariana se poate produce in caz de:
- sindrom de ovare polichistice
- un ligament ovarian lung
- ligatura trompelor uterine
- administrarea unor tratamente hormonale, cel mai frecvent pentru infertilitate, care stimuleaza ovarele
Si sarcina este asociata cu torsiunea ovariana, fiind responsabila de aproximativ 20% dintre cazurile de torsiune, cel mai probabil secundară măririi ovariene care apare în timpul ovulației în combinație cu laxitatea țesuturilor de susținere ale ovarului.
Tumorile ovariene, benigne si maligne, sunt implicate in producerea a peste jumatate din cazurile de torsiune ovariana.
Simptome
Torsiunea ovariana se manifesta prin:
- durere de ovare intensa, severa, brusc instalata la nivelul zonei abdominale inferioare
- crampe
- greata
- varsaturi
Aceste simptome se instaleaza de obicei brusc, fara niciun semnal de avertizare.
Dintre simptomele mentionate, durerea apare in toate cazurile de torsiune de ovare. Daca pacienta prezinta oricare dintre simptomele de mai jos, dar acestea nu sunt insotite de durere, inseamna ca nu sufera de torsiune de ovare.
! Persoanele care prezinta simptomele descrise mai sus, trebuie sa solicite asistenta medicala de urgenta.
Diagnostic
Diagnosticul de torsiune ovariana are la baza evaluarea simptomelor si examenul fizic al pacientei. Ecografia, de preferat ecografia transvaginala, poate confirma diagnosticul, dar sunt cazuri in care diagnosticul urmeaza interventiei chirurgicale.
Medicul va recomanda si efectuarea unor teste de sange si urina, astfel incat sa elimine alte cauze medicale, ca de exemplu:
- infectia de tract urinar
- abcesele ovariene
- sarcina ectopica
- apendicita
Complicatii
Complicatiile torsiunii ovariene includ urmatoarele:
- infectii
- peritonita
- sepsis
- aderente
- durere cronica
- infertilitate (rar)
Tratament
! Netratata la timp, torsiunea ovariana poate produce necroza (moartea ovarului), dar si complicatii severe, care pot pune in pericol viata femeii.
Tratamentul torsiunii ovariene consta intr-o interventie chirurgicala de urgenta, pentru a se preveni necroza ovarului. Interventia chirurgicala poate fi de tip laparoscopic sau clasic, deschis, in functie de stadiul bolii.
In cele mai multe cazuri, ovarul torsionat nu poate fi salvat. Daca nu va fi inlaturat, ovarul afectat de necroza se poate infecta, putand produce abcese sau peritonita.
In cazuri rare, cand interventia chirurgicala este realizata in stadiile incipiente ale torsiunii si ovarul nu are semne de necroza, medicul realizeaza detorsionarea ovarului si revenirea in pozitia anatomica normala.
Au fost raportate si cazuri de detorsionare spontana.
Prognostic
Cu un diagnostic precoce si un tratament adecvat, torsiunea ovariana are un prognostic excelent.
Cu toate acestea, majoritatea pacientelor cu torsiune ovariana sunt diagnosticate tarziu, avand ca rezultat aparitia necrozei la nivelul organului afectat. Rata de salvare a ovarului este sub 10% la pacientele adulte si de aproximativ 27% la fetite.
Desi pierderea unui singur ovar nu ar trebui sa se asocieze cu reducerea semnificativa a fertilitatii si nici nu au fost raportate decese datorate acestei situatii, diagnosticul precoce permite interventia laparoscopica conservativa si reducerea complicatiilor.
Surse:
https://emedicine.medscape.com
https://www.yalemedicine.org/conditions/ovarian-torsion/