Testiculul necoborat (criptorhidismul) este testiculul care ramane in abdomen in loc sa coboare in scrot chiar inainte de nastere.
Despre
Testiculul necoborat este cea mai frecventa afectiune genitala la copil. In jur de 3% din baietii nascuti la termen se nasc cu testicul necoborat in scrot, procentul fiind mai mare(30%) in cazul celor veniti pe lume prematur sau cu greutate mica la nastere. Aceasta anomalie trebuie corectata pentru a preveni complicatiile la varsta adulta, printre acestea numarandu-se infertilitatea si cancerul testicular.
Testiculele, organe reproductive masculine, se formeaza in perioada intrauterina in abdomenul fatului, iar inainte de nastere, acestea incep sa coboare progresiv, traversand canalul inghinal. Astfel, la nastere, testiculele se afla in scrot. Daca unul sau ambele testicule nu sunt localizate in bursa scrotala, se pune diagnosticul de testicul necoborat sau criptorhidie. Aproximativ 90% din testiculele necoborate sunt situate la nivelul canalului inghinal si intr-un procent mai mic in afara acestuia (ectopic) sau intraabdominal.
Cauze
Criptorhidia apare din cauza unor anomalii produse in timpul dezvoltarii fetale. Implicate sunt cauze genetice si hormonale, fara a fi insa pe deplin cunoscute. Printre factorii de risc ai acestei malformatii, se numara:
- Nasterea prematura (in jur de 30% din baietii nascuti prematur sunt diagnosticati cu testicul necoborat)
- Antecedentele familiale de criptorhidie: de exemplu, un frate cu criptorhidie
- Greutatea mica la nastere
Complicatii
Pentru o buna dezvoltare a testiculului si pentru o productie normala de spermatozoizi, este necesara o temperatura sub 37 grade Celsius, cum este cea din interiorul bursei scrotale, aflata in afara corpului. Un testicul necoborat va produce o cantitate mult mai mica de hormoni testiculari si spermatozoizi, pentru ca va fi afectat de temperatura abdominala crescuta. De aceea, criptorhidia impune tratament.
In absenta terapiei, la varsta adulta pot aparea:
- Infertilitate
- Cancer testicular
- Productie scazuta de hormoni necesari dezvoltarii caracterelor sexuale masculine
Cand trebuiesa mergi la medic
Daca fiul tau a fost despistat cu criptorhidie, este nevoie sa mergi cu el la controale medicale periodice. In afara acestor controale, mergi cu copilul la medic daca te ingrijoreaza unele modificari pe care le observi la testiculele copilului.
Diagnostic
Testiculul necoborat in scrot se observa de obicei la prima examinare a nou-nascutului, de catre medic sau parinti. In acest caz, doctorul neonatolog va recomanda parintilor un consult in serviciul de chirurgie pediatrica unde, ulterior, medicul specialist va stabili pozitia ectopica a testiculului prin examenul clinic si ecografie abdominala, care poate fi completata de alte investigatii imagistice precum RMN-ul.
Daca la ecografie si examenul clinic nu se evidentiaza testiculul pe traiectul canalului inghinal si se suspicioneaza pozitionarea acestuia in cavitatea abdominala, se poate practica explorarea abdominala laparoscopica.
Tratament
In primele 9 luni de la nastere, 80% din testiculele necoborate se pot pozitiona singure in scrot. Daca acest lucru nu se intampla, este nevoie de interventie chirurgicala, care se va efectua intre 9 luni - 2 ani. Aceasta se realizeaza cu pacientul complet adormit (anestezie generala). Se face o incizie in pliul inghinal abdominal pentru explorare, iar prin bursa scrotala nou creata, se realizeaza coborarea si fixarea testiculului.
Durata interventiei chirurgicale este de aproximativ o ora, iar timpul de spitalizare este de 24 ore daca se opteaza pentru interventia chirurgicala clasica. In cazul interventiei chirurgicale laparoscopice, in general,copilul pleaca in aceeasi zi acasa.
Puncte cheie
- Testiculul necoborat sau criptorhidismul este testiculul care ramane in abdomen in loc sa coboare.
- In primele 9 luni, majoritatea testiculelor necoborate se repozitioneaza singure in scrot.
- Tratamentul chirurgical al criptorhidismului este necesar daca testiculele nu coboara in scrot.
Pasii urmatori
- Noteaza intrebarile pe care vrei sa le adresezi medicului
- Urmeaza indicatiile medicului.
- Noteaza diagnosticul si tratamentele pe care copilul trebuie sa le urmeze.
- Intreaba medicul daca boala copilului poate fi tratata si prin alte terapii.
- Afla de ce medicul recomanda un anume tratament.
- Noteaza data si ora urmatoarei programari.
- Afla daca poti lua legatura cu medicul si in afara orelor de program, in cazul in care vei avea nevoie.
Surse de informatie
- www.aboutkidshealth.ca
- www.magicmaman.com
- www.santeweb.ch
- www.emedicine.medscape.com
Consultant: Dr. Daniela Dobritoiu, medic specialist chirurgie pediatrica, Ponderas Academic Hospital