Diareea este un simptom frecvent intalnit, care creeaza disconfort semnificativ si care afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice. Insa, aceasta poate fi ameliorata cu ajutorul medicamentelor antidiareice, precum clorhidratul de loperamida. Un efect maximal al acestui medicament este vizibil doar daca este administrat corespunzator si corect.
Ce este clorhidratul de loperamida?
Clorhidratul de loperamida este o substanta medicamentoasa ce face parte din categoria inhibitorilor peristaltismului si care este utilizat in tratarea diareei. Astfel, principala actiune a acestuia consta in diminuarea peristaltismului (miscarile intestinale).
In urma interactiunii clorhidratului de loperamida cu receptorii de la nivelul intestinului gros, apare o reducere a activitatii musculare, ceea ce determina cresterea timpului de tranzit intestinal. Apa este absorbita la nivelul colonului, ceea ce duce la cresterea consistentei materiilor fecale.
Recomandari. Pentru ce este bun clorhidratul de loperamida?
Principala recomandare a clorhidratului de loperamida este in diaree acuta.
Acest medicament amelioreaza simptomatologia diareei, prin reducerea miscarilor peristaltice si prin reducerea volumului scaunului, ca urmare a absorbtiei apei la nivelul colonului.
Alte indicatii ale clorhidratului de loperamida sunt reprezentate de:
- ileostoma (deoarece reduce volumul materiilor fecale);
- diareea calatorului;
- sindromul colonului iritabil.
Clorhidratul de loperamida este eficient pentru tratarea simptomatologiei afectiunilor digestive, dar nu trateaza si cauza acestora. Astfel, in cazul unui pacient cu diaree infectioasa, administrarea acestui medicament va reduce numarul scaunelor, dar infectia va persista in lipsa unui tratament adecvat.
Efectul clorhidratului de loperamida se manifesta in aproximativ o ora de la administrare.
Clorhidratul de loperamida - mod de administrare
Administrarea clorhidratului de loperamida se face intotdeauna corespunzator indicatiilor medicului. Stabilirea dozei adecvate se face in functie de urmatoarele criterii:
- varsta;
- greutate;
- afectiunea diagnosticata;
- severitatea simptomelor;
- istoricul medical;
- alergiile cunoscute.
Administrarea clorhidratului de loperamida se face conform indicatiilor medicului, respectand sfaturile acestuia. Daca este omisa o doza, nu se administreaza o doza dubla, ci se continua conform schemei.
Este important de mentionat ca pe parcursul diareei se pierde o cantitate mare de lichide. Ca urmare, in unele cazuri, poate aparea deshidratarea.
Aceasta poate fi insotita de complicatii severe, mai ales la copii.
Simptomele specifice deshidratarii sunt reprezentate de:
- senzatia de sete;
- scaderea cantitatii de urina;
- slabiciune musculara;
- sincopa (lesin);
- crampe musculare.
Pentru a preveni deshidratarea este indicat a consuma o cantitate crescuta de lichide, precum apa sau ceai. De asemenea, pierderile de electroliti pot fi corectate cu ajutorul sarurilor minerale, care se dizolva in apa.
Administrarea clorhidratului de loperamida la copiii sub 12 ani se face doar la recomandarea medicului pediatru. Daca medicul considera ca nu exista riscuri, acest medicament se introduce in schema terapeutica, conform indicatiilor.
Clorhidratul de loperamida se gaseste sub forma de capsule sau solutie orala. Alegerea formei farmaceutice se face impreuna cu medicul, in functie de preferintele de administrare.
Reactii adverse clorhidrat de loperamida
Clorhidratul de loperamida este un medicament care da rar efecte adverse. Insa, daca apar, acestea pot include:
- constipatie;
- meteorism (balonare);
- stare de ameteala;
- fatigabilitate (stare de oboseala accentuata);
- stare de greata;
- varsaturi;
- cefalee (durere de cap).
Administrarea pe durate lungi de timp a clorhidratului de loperamida poate determina tulburari ale ritmului cardiac, precum aritmiile. De aceea, este important ca medicamentul sa fie administrat doar pentru perioada indicata de medic. Daca simptomele persista sau se agraveaza, este esential a consulta medicul pentru investigatii suplimentare.
Este important de mentionat ca alcoolul poate accentua efectele adverse ale clorhidratului de loperamida. Astfel, este indicat a evita bauturile alcoolice pe durata tratamentului.
Ca urmare a faptului ca medicamentul poate determina oboseala si stari de ameteala, este indicat a evita condusul sau utilizarea utilajelor mari.
Pot exista si reactii de hipersensibilitate sau alergii la clorhidratul de loperamida sau la excipientii medicamentului. Acestea se pot manifesta prin:
- eruptii cutanate eritematoase (rosiatice);
- prurit;
- edem (umflarea tesuturilor);
- dispnee (dificultate la respiratie).
Daca sunt observate simptome specifice reactiilor de hipersensibilitate sau efecte adverse, este necesar a intrerupe imediat tratamentul. Este util a consulta medicul pentru evaluarea schemei terapeutice si inlocuirea medicamentului cu alta substanta activa.
In cazurile severe, se poate instala socul anafilactic. Acesta reprezinta o urgenta medicala, care necesita tratament in cateva minute.
Caracteristicile socului anafilactic sunt reprezentate de:
- constrictia cailor respiratorii cu dificultati la respiratie;
- wheezing (respiratie suieratoare);
- edem lingual (umflarea limbii);
- tahicardie;
- puls slab;
- hipotensiune (scaderea tensiunii arteriale);
- sincopa.
Interactiunea clorhidratului de loperamida cu alte medicamente
Unele medicamente administrate simultan cu clorhidratul de loperamida pot altera efectul acestuia. Acestea pot actiona prin diferite mecanisme, precum:
- diminuarea absorbtiei;
- reducerea eliminarii;
- amplificarea efectelor adverse;
- incetinirea efectului terapeutic.
Cele mai frecvente interactiuni medicamentoase ale clorhidratului de loperamida sunt date de medicamente precum:
- ritonavir - indicat in tratamentul infectiei HIV;
- itraconazol - antifungic;
- chinidina - utila in tratamentul malariei sau al aritmiilor cardiace;
- gemfibrozil - hipolipemiant;
- desmopresina - administrata in diabetul insipid;
- metformin - hipoglicemiant;
- medicamente antihipertensive.
Contraindicatii clorhidrat de loperamida
Clorhidratul de loperamida poate fi contraindicat in urmatoarele situatii:
- diaree severa;
- diaree aparuta in urma administrarii antibioticelor;
- colita ulcerativa;
- constipatie;
- HIV (infectie cu virusul imunodeficientei umane).
Alte cazuri in care clorhidratul de loperamida este administrat cu precautie, doar la indicatia medicului, sunt reprezentate de:
- afectiuni hepatice;
- scaun sanguinolent;
- megacolon;
- infectie cu Salmonella, Shigella;
- crampe abdominale;
- durere abdominala intensa;
- febra;
- scadere ponderala;
- diminuarea apetitului;
- disurie (disconfort la urinare);
- istoric de calatorie in tari endemice pentru anumite infectii gastrointestinale.
Clorhidratul de loperamida in sarcina
Clorhidratul de loperamida nu este unul dintre medicamentele de prima intentie administrate in sarcina. In prezent, nu sunt suficiente studii care sa demonstreze siguranta acestui medicament asupra fatului si a mamei. Cu toate acestea, pot exista situatii cand medicul recomanda acest medicament. Astfel, se considera ca beneficiile aduse de substanta activa sunt mai mari decat riscurile.
Administrarea clorhidratului de loperamida este destul de sigura in perioada alaptarii. Cercetarile realizate au evidentiat ca substanta activa nu ajunge in lapte. Astfel, nu are un impact asupra bebelusului. Insa, daca pe durata administrarii tratamentului se observa modificari ale starii generale a celui mic, se intrerupe administrarea clorhidratului de loperamida si se consulta cat mai repede medicul.
Depozitarea medicamentelor
Pastrarea clorhidratului de lopermida in conditii adecvate este foarte importanta pentru mentinerea proprietatilor acestuia. Asadar, este indicat a depozita medicamentele in locuri:
- racoroase;
- intunecate;
- ferite de lumina directa a soarelui;
- fara umiditate;
- ferite de inghet.
Clorhidratul de loperamida este un medicament utilizat pentru tratarea diareei. Acesta actioneaza asupra musculaturii intestinului gros, determinand o scadere a contractiilor intestinului. In acest mod, diareea este ameliorata. Efectul medicamentului apare intr-o ora de la administrare.
Pentru un efect optim, este indicat a fi respectata doza recomandata de medic si indicatiile acestuia.
Bibliografie:
www.webmd.com, https://www.webmd.com/drugs/2/drug-4789-4025/loperamide-oral/loperamide-oral/details, accesat la data 07.08.2023;
www.drugs.com, https://www.drugs.com/loperamide.html, accesat la data 07.08.2023;
www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/medicines/loperamide/, accesat la data 07.08.2023;
www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/loperamide-oral-route/proper-use/drg-20064573, accesat la data 07.08.2023.