Diareea calatorului este o problema neplacuta si destul de frecventa. Multe persoane care calatoresc spun ca sunt destul de atente si nu inteleg de ce totusi se imbolnavesc. Insa uneori este nevoie doar de cateva mici greseli de alimentatie – cum ar fi sa bei lapte sau sa mananci legume crude pentru a creste sansa de a face diaree.
Atunci cand vizitezi un loc in care clima, conditiile sociale si standardele sau practicile sanitare sunt diferite de cum erai obisnuit acasa, ai un risc crescut de a suferi de diareea calatorului. Zonele mai expuse sunt tarile din America Latina, Africa, Orientul Mijlociu, Asia si unele tari din Europa.
Diareea calatorului este o afectiune digestiva care frecvent determina scaune moi, apoase si crampe abdominale. Apare ca urmare a consumului de alimente sau apa contaminate. Din fericire, diareea calatorului nu este o boala serioasa, ci mai degraba neplacuta. Frecvent incepe abrupt in timpul calatoriei sau imediat dupa ce te-ai intors. In cele mai multe cazuri, simptomele se imbunatatesc intr-o zi sau doua fara tratament si se rezolva complet intr-o saptamana.
De ce apare diareea calatorului
Este posibil ca afectiunea sa apara ca urmare a stresului legat de calatorie sau schimbarii dietei. Insa aproape intotdeauna un agent infectios este cauza.
Vei face diareea calatorului ca urmare a ingestiei alimentelor sau apei contaminate cu organisme din materiile fecale. Aceste organisme infectioase – bacterii, virusuri si paraziti – vor patrunde in tractul tau digestiv si vor contracara mecanismele de aparare locale, cu aparitia scaunelor diareice si a durerilor abdominale. Persoanele care locuiesc in zonele respective nu se imbolnavesc deoarece organismul lor este obisnuit cu acesti agenti infectiosi.
Escherichia coli sau E. coli este numele bateriei care reprezinta cauza cea mai frecventa a diareei calatorului. Aceasta bacterie se ataseaza de mucoasa intestinului si elibereaza o toxina care produce scaunele diareice si crampele abdominale.
Rehidrateaza-te!
Probabil aspectul cel mai important pe care trebuie sa-l retii atunci cand ai diaree este nevoia de rehidratare. Corpul tau pierde cantitati mari de apa si in plus, de electroluti importanti, cum sunt sarea, zaharuri, potasiu si bicarbonat. Din acest motiv, diareea este o problema. Persoana se deshidrateaza si apare o tulburare a echilibrului electrolitic, care uneori poate necesita tratament intravenous. Semnele si simptomele deshidratarii sunt: gura uscata, senzatia intensa de sete, producerea unei cantitati reduse de urina de culoare galben-portocalie si o stare de moleseala extrema. Deshidratrea este in special periculoasa in cazul copiilor, adultilor in varsta sau persoanelor cu un sistem imun compromis.
O solutie de rehidratare orala este modalitatea cea mai buna pentru a inlocui pierderea de fluide. Aceste solutii contin apa si sare intr-o proportie specifica pentru a inlocui atat fluidele pierdute, cat si electrolitii. De asemenea, contin glucoza care creste absorbia la nivelul tractului digestiv. Poti gasi aceste saruri de rehidratare orala si sub forma unei pulberi care trebuie reconstituita cu apa fiarta sau apa imbuteliata, conform instructiunilor de pe pachet.
Daca nu gasesti aceste produse, iti poti prepara propia solutie de rehidratare orala amestecand:
- ½ lingurita de sare
- ½ lingurita de bicarbonat alimentar
- 4 linguri de zahar
- 1 litru de apa imbuteliata sau fiarta (3 minute)
Tu sau copilul tau veti bea aceasta solutie in cantitati mici de-a lungul zilei, atat timp cat deshidratarea persista. Pentru a preveni varsaturile se recomanda sa bei des cantitati mici.
Alte lichide pe care le poti consuma in siguranta sunt: sucurile de fructe imbuteliate, ceaiul slab si bauturile decofeinizate. Evita cafeaua si laptele care ar putea agrava simptomele si accentua pierderea de lichide.
Ce poti face ca sa stopezi scaunele diareice
Deoarece frecvent diareea calatorului se rezolva de la sine, te vei simti mai bine fara nici o alta interventie. Este important sa continui sa te rehidratezi. Totusi, atunci cand vrei sa eviti sa mergi atat de frecvent la toaleta (de exemplu, atunci cand calatoresti cu autocarul, ai intalniri de afaceri sau excursii efectuate pe jos, etc.) poti folosi un medicament care incetineste peristaltismul, mecanismul prin care alimentele sunt deplasate la nivelul intestinului. Medicamentul este loperamid (Imodium sau generice) si diminueaza scuanele diareice apoase. Este un medicament foarte eficient, care poate fi folosit in anumite cazuri.
Totusi, prezenta de sange in scaunul diareic inseamna ca stratul intern al intestinului a fost afectat. In acest caz va fi nevoie de antibiotice si nu se va mai folosi Imodium, deoarece este important ca bacteriile sa fie eliminate cat mai repede din intestin.
O dieta blanda care sa contina orez, toast sau paine veche, covrigei sarati, banane si mere coapte va ajuta la reducerea numarului de scaune diareice si a durerilor abdominale. Evita laptele si alte produse lactate, deoarece enzimele care digera lactoza au fost distruse cand a aparut diareea. Astfel, lactoza va ramane in intestine si va antrena si mai mult fluid din organism in intestin, producand si mai multa diaree. Dupa cateva zile, aceste enzime se vor reface si poti incepe sa manaci branza din nou. Odata ce diareea a disparut, iti poti relua dieta ta normala. Insa adauga cu precautie produsele lactate, bauturile cafeinizate si alimentele bogate in fibre.
Ar trebui sa iau antibiotic?
Este una din intrebarile importante. Un antibiotic este necesar in anumite circumstante, cum ar fi prezenta de sange sau mucus in scaun sau febra. Deoarece nu intotdeauna este posibil sa ai acces la ingrijire medicala, este bine sa discuti cu medicul tau acest aspect inainte de a pleca in calatorie pentru a-ti prescrie un antibiotic pe care sa-l iei daca vei avea diaree severa sau invaziva. Alternative sunt chinolonele (ciprofloxacina) sau biseptolul.
Cum pot preveni diareea calatorului?
Atunci cand calatoresti, foloseste regulile de bun simt. In mare parte, sunt acele sfaturi pe care ti le spunea mama atunci cand erai copil:
- Spala-te pe maini des si intotdeauna inainte sa mananci! Acest obicei firesc poate reduce diareea calatorului cu peste 50%. Atunci cand nu te poti spala pe maini foloseste o solutie de maini pe baza de alcool.
- Nu manca intr-un loc care arata murdar! Atunci cand calatoresti totul se reduce la managementul riscului. Presupui ca daca manaci in acel loc, exista o sansa mare de a te imbolnavi. Sa-ti asumi totusi riscul? Este o alegere individuala.
- Asigura-te ca alimentele sunt adecvat gatite si nu sunt in “sange” sau crude. Fii precaut atunci cand mananci fructe de mare sau scoici sau evita-le. Manaca alimente fierbinti, bine gatite (caldura omoara bacteriile). Insa nu manca alimente fierbinti care au stat afara un timp indelungat.
- Aminteste-ti regula 2 ore - 1 ora. Alimentele gatite lasate la temperatura camerei pentru mai mult de doua ore trebuie aruncate. Daca temperatura din mediu este mai mare de 32 grade C, alimentele lasate mai mult de 1 ora afara, trebuie aruncate.
- Mananca fructe si legume crude doar daca le poti decoji singur (ca de exemplu, banane, portocale sau avocado). Nu manca fructe care nu se pot decoji, cum ar fi strugurii sau capsunile. Nu manca legume verzi (salata, spanac, varza) deoarece sunt greu de spalat.
- Nu in ultimul rand, bea doar apa imbuteliata. Apa locala – de la chiuveta, fantana sau din rau - poate sa nu fie sanatoasa. Daca totusi trebuie sa consumi apa locala, fierbe-o 3 minute. Foloseste apa imbuteliata cand te speli pe dinti si tine gura inchisa cand esti la dus. Nu consuma gheata, deoarece apa poate proveni de la chiuveta. Alcoolul intr-o bautura nu te va proteja de apa sau gheata contaminata. Fructele si legumele care nu pot fi decojite trebuie spalate cu apa curata sau evitate, daca nu esti sigur de asta.
Surse: www.cdc.gov si www.mayoclinic.org (site-uri accesate 08.2014)