Afla, in cele ce urmeaza, de ce apare mai exact umflarea picioarelor in sarcina, de ce, in multe cazuri, aceasta continua si dupa nastere, ce simptome se pot asocia si care sunt principalele tratamente si sfaturi pentru ameliorarea senzatiei neplacute generate.
Umflarea picioarelor in sarcina - cauze
Picioarele umflate in sarcina sunt un fenomen destul de des intalnit si, de cele mai multe ori, unul inofensiv din punctul de vedere al riscului fata de starea de sanatate a mamei. Totusi, este important de stiut de ce apare acest fenomen si ce se poate face pentru a diminua amploarea lui.
Umflarea picioarelor, in sine, reprezinta acumularea de apa in exces, fapt ce poate surveni ca urmare a mai multor factori interni sau externi.
Aceasta acumulare poarta numele de edem si apare in urma cresterii fluxului de sange in zona decliva (a picioarelor) si extravazarii apei din capilare in spatiul interstitial (in afara vasului de sange).
Acumularea apei si formarea edemelor la nivelul picioarelor apare, de cele mai multe ori, din unul sau mai multe din urmatoarele motive:
- Fluxul de sange crescut - fluxul sangvin creste in timpul sarcinii pentru a putea asigura necesarul mamei si copilului si, intrucat picioarele sunt situate inferior si forta gravitationala nu contribuie semnificativ la reintoarcerea sangelui, acesta se acumuleaza in special la nivelul picioarelor si apa incepe sa paraseasca vasul;
- Presiunea asupra venelor - pe masura ce sarcina avanseaza si copilul creste, dimensiunile uterului cresc la randul lor si pot comprima structurile vecine; un exemplu de structuri comprimate de uterul gestant il reprezinta venele care asigura intoarcerea sangelui de la membrele inferioare; sangele, astfel, se intoarce mai greu la inima si stagneaza in zonele declive (picioare);
- Impactul hormonal - hormonii din sarcina sunt responsabili pentru majoritatea modificarilor survenite in aceasta perioada; in cazul vaselor de sange, mai precis al venelor, peretele acestora este sensibilizat de catre hormonii din sarcina si, astfel, venele nu isi indeplinesc rolul de intoarcere a sangelui la fel de eficient, favorizand stagnarea sangelui in zonele declive.
Desi acesti factori pot conduce la edeme si in alte zone ale corpului (ex: edeme maini sarcina sau maini umflate in sarcina), zona de electie este cea a picioarelor, data fiind orientarea fortei gravitationale.
Umflarea picioarelor dupa nastere - cauze
In general, edemul picioarelor produs in timpul sarcinii poate persista si dupa momentul nasterii, fara a avea o semnificatie patologica. Acest lucru se intampla atat la nasterea naturala, pe cale vaginala, cat si la nasterea prin cezariana.
Astfel, umflarea picioarelor dupa nastere nu este un eveniment nou propriu-zis, ci este evenimentul initial, experimentat in timpul sarcinii, ce se poate continua si dupa nastere.
Aplicarea metodelor de reducere a edemelor de la nivelul picioarelor poate fi utila si in cazul umflarii picioarelor dupa nastere.
Cand devine umflarea picioarelor o problema
De cele mai multe ori, umflarea picioarelor in sarcina este un fenomen larg raspandit, fiziologic si care nu ridica un semnal de alarma, in special daca acumularea de apa nu se produce in cantitati foarte mari.
Totusi, este important de retinut ca, in mod obisnuit, edemele pot reprezenta un semn incipient al unor afectiuni potential serioase. Astfel, este necesara identificarea etiologiei edemelor, pentru a putea exclude alte patologii sau pentru a le depista in stadiu incipient.
In general, modificarea caracteristicilor edemelor, precum cresterea brusca in dimensiuni sau lipsa unei solutii pentru ameliorarea lor sunt semne cheie ce orienteaza pacienta catre adresarea cat mai rapida la medic.
Cea mai importanta si des intalnita patologie in sarcina ce poate fi semnalata de catre edemele picioarelor este preeclampsia. Intrucat o astfel de afectiune este daunatoare atat pentru mama, cat si pentru copil, identificarea si tratarea ei sunt pasi cheie catre restabilirea starii de sanatate si siguranta a sarcinii.
O alta patologie mai putin intalnita, dar posibila, este tromboza venoasa profunda. Aceasta are potential de agravare, astfel ca tratamentul trebuie instituit precoce.
Tratament si sfaturi picioare umflate in sarcina
Instituirea unui tratament pentru a reduce amploarea edemelor de la nivelul picioarelor este adesea necesara doar in cazul unor patologii precum preeclampsia sau tromboza venoasa profunda.
In situatiile in care picioarele umflate apar ca urmare a unui decurs normal al sarcinii, exista mai multe metode ce pot ajuta la reducerea senzatiei neplacute generate de edeme.
Ajustarea dietei
O dieta bogata in sare si saraca in potasiu poate favoriza retentia suplimentara de apa. Astfel, se recomanda evitarea alimentelor cu un continut ridicat de sare si adaugarea in schimb a celor cu un continut ridicat de potasiu (ex: banane, cartofi dulci, spanac, somon, linte, iaurt, sfecla).
Mentinerea unei stari de hidratare corespunzatoare
Hidratarea corecta nu este utila numai pentru obtinerea unui nivel corespunzator de apa in organism, ci si pentru ajustarea distribuirii acesteia in spatiile organismului (in vas sau interstitial).
Mersul zilnic
Contractia musculara de la nivelul membrelor inferioare favorizeaza intoarcerea sangelui impotriva fortei gravitationale. Prin urmare, chiar si simpla plimbare este extrem de eficienta in cresterea intoarcerii sangelui si previne stagnarea lui la nivelul picioarelor.
Mentinerea picioarelor intr-o pozitie superioara
La fel de importanta precum mersul este si relaxarea. Este de preferat ca, in timpul relaxarii, picioarele sa adopte o pozitie mai ridicata decat planul corpului, pentru a favoriza circulatia sangelui catre inima sub influenta fortei gravitationale.
Adaptarea vestimentatiei si alegerea incaltamintei comode
Pentru a evita neplacerile si potentialele dureri asociate picioarelor umflate (simptome picioare umflate in sarcina), vestimentatia si incaltarile pot juca un rol important. Incaltamintea ar trebui sa fie comoda si sa nu genereze disconfort, iar vestimentatia sa nu fie una stramta.
In scop terapeutic, exista sosete compresive special concepute pentru a stimula intoarcerea venoasa.
Acestea nu trebuie nicidecum inlocuite cu articole vestimentare stramte, intrucat acestea pot agrava simptomatologia.
Masajul picioarelor
Fie ca este vorba despre un masaj autoadministrat, unul practicat de partener, o cunostinta sau unul profesional, masajul contribuie la favorizarea intoarcerii venoase prin reducerea stagnarii sangelui.
Pentru a obtine efectul maxim dorit, este de preferat ca masajul sa fie realizat de catre o persoana calificata in domeniu.
Practicarea unor exercitii fizice moderate
Alaturi de plimbare si masaj, exercitiile fizice efectuate intr-o maniera lejera sau moderata determina contractia musculaturii membrelor inferioare si, astfel, stimuleaza intoarcerea venoasa. Aceste exercitii pot fi efectuate acasa sau pot fi recomandate si monitorizate de catre o persoana specializata, pentru obtinerea efectului dorit.
Toate aceste metode sunt valabile si pentru perioada postpartum, intrucat umflarea picioarelor se poate mentine pe o durata indelungata.
In concluzie, prezenta picioarelor umflate in timpul sarcinii reprezinta un fenomen des intalnit si, de cele mai multe ori, inofensiv. In cazul modificarii aspectului edemelor, este important de identificat etiologia acestora, pentru a putea exclude alte patologii nedorite, cu potential de agravare. Pentru a putea ameliora simptomatologia si neplacerea generate de umflarea picioarelor, ajustarea stilului de viata in perioada respectiva este cea mai eficienta metoda.
Bibliografie:
Picioare umflate in sarcina https://www.healthline.com/health/pregnancy/swollen-feet-during-pregnancy#causes
Edeme sarcina https://www.pregnancybirthbaby.org.au/swelling-during-pregnancy
Edeme postpartum https://www.medicalnewstoday.com/articles/322504#ten-for-postpartum-swelling
Umflarea picioarelor, gleznelor si degetelor https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/swollen-ankles-feet-and-fingers/
Umflarea gleznelor https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/swelling-during-pregnancy/faq-20058467#:~:text=Although%20mild%20foot%20and%20ankle,pressure%20is%20higher%20than%20normal.