Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tumora osoasa la mana dreapta operata spectaculos, cu pastrarea functiei membrului superior

articol_tumora2
Nu intotdeauna ceea ce pare fara rezolvare este cu adevarat imposibil. Primul pas al solutiei sta in existenta dorintei de a (te) face bine, apoi in cautarea si identificarea unei rezolvari, acolo unde pare sa nu existe.

„5 luni am mers din medic in medic, degeaba!”

„Dupa ce am umblat cinci luni de zile din spital in spital si din medic in medic si ajunsesem sa nu mai am nicio speranta, dupa diagnostice confuze ‒ mi s-a spus la un moment dat, brutal la telefon, ca am cancer si sunt plina de metastaze ‒ am ajuns la

Spitalul din Cluj si m-am trezit fata in fata cu o echipa de medici formata doar pentru mine. Nu mi-a venit sa cred ca asa ceva este posibil. Pe moment am fost intimidata, dar acum pot spune ca oamenii aceia sunt prietenii mei si, pur si simplu, ii iubesc. Ii iubesc nu doar pentru ca mi-au salvat mana, mana pe care acum pot sa o folosesc, ci pentru ca s-au purtat atat de frumos, de firesc, de normal si de omeneste cu mine. Primii pasi, dupa operatie i-am facut la bratul domnului doctor Benea… nu ma intreba doar cum ma simt, ma intreba si ce am mancat… Pe parcursul celor cinci luni de disperare, depresie si incertitudine, inainte sa ajung la Cluj, unul dintre medicii care m-au vazut  si care stiau bine cazul meu mi-a spus «Eu nu operez la comanda!». Imi este foarte greu sa gasesc cuvinte ca sa spun cat de groaznic m-am simtit, ce sentiment de disperare am avut”.

Aceasta este o parte din povestea cu final fericit a Elenei Paduraru, in varsta de 56 de ani, din Piatra Neamt. Dar la fel de bine ar putea fi o reteta a succesului in care s-au combinat performanta medicala exceptionala si increderea pacientului in profesionalismul unei echipe de medici chirurgi. Celelalte ingrediente au fost empatia medicilor si curajul in abordarea actului medical, la care se adauga, in mod esential, determinarea pacientului. Doar impreuna medic si pacient, avand incredere unul in altul, fac din actul medical in sine o terapie completa. Absenta unui singur ingredient din acesta formula face demersul nesigur si incert. Rolul medicului este esential, dar contributia pacientului, prin vointa, curaj si dorinta de a se face bine, este cea care adauga magie actului terapeutic, indiferent de forma sau complexitatea lui.

O interventie chirurgicala de 12 ore

Elena a fost operata la inceputul lui august 2021 în Spitalul Regina Maria Cluj, la mai bine de cinci luni de la diagnostic.

După o serie de investigatii (RMN si CT) si o biopsie osoasa realizate in centre medicale din Iasi, a fost confirmata o tumora osoasa de cubitus cu celule gigante de tipul osteoclastom.

Singura solutie terapeutica era indepartarea tumorii, dar interventia limitata doar la aceasta manevra chirurgicala de indepartare a zonei osoase afectate ar fi redus la zero functia mainii drepte.

„Mi s-a spus peste tot, la Iasi, Targu Mures si Bucuresti, pe unde am fost, ca nu au aparatura necesara pentru operatie si nici o echipa multidisciplinara care sa efectueze interventia chirurgicala complexa astfel incat sa-mi pastreze functia mainii.

Mi-au spus ca operatia este foarte complicata si ca trebuie sa-mi dau acordul pentru interventie, despre al carei rezultat nu pot sa-mi ofere niciun fel de garantii, plus ca vor fi necesare mai multe interventii”, spune Elena.  

Dupa ce a fost consultata si s-a analizat dosarul medical la Spitalul Regina Maria din Cluj s-a format echipa care a realizat interventia chirurgicala stabilindu-se si strategia interventiei: inlaturarea tumorii si inlocuirea segmentului osos indepartat cu un autotransplant osos vascularizat, pentru a pastra functiile normale ale mainii drepte.

Interventia a fost realizata de catre o echipa chirurgicala multidisciplinara, coordonata de catre conferentiar doctor Horea Benea, medic primar ortoped chirurg vascular, ortoped si profesor doctor Constantin Ciuce, medic primar chirurgie generala, medic primar chirurgie vasculara  cu sprijinul profesionistilor  ATI.

articol_tumora1

In timpul unei interventii chirurgicale care a durat 12 ore, s-a realizat indepartarea tumorii de la nivelul osului cubitus, s-a recoltat de la nivelul gambei pacientei, din osul peroneu, un fragment osos, impreuna cu vasele care il hranesc, de lungime egala cu defectul osos de la antebrat. Transferat la antebrat, peroneul a fost fixat inlocuind cubitusul extirpat, prin osteosinteza cu placa LC-DCP de titan cu noua suruburi, precum si distal cu o placa semitubulara titan cu patru suruburi, sub control Rx-TV. Au urmat suturile vasculare care sa permita osului transplantat sa redevina tesut “viu “. Artera care a hranit peroneul la gamba a fost cusuta, sub marire optica, la o artera a antebratului – artera cubitala - si s-a asigurat reintoarcerea sangelui din peroneul transplantat prin sutura venei peroniere la vena cefalica.

Tumori osoase cu celule gigant

Numite si osteoclastoame, tumorile osoase cu celule gigante sunt, in marea majoritate a cazurilor, benigne, dar pot avea si o evolutie agresiva si risc de metastazare, mai ales la nivel pulmonar. Desi sunt rareori letale, distrug osul si afecteaza grav, uneori iremediabil functia structurii afectate.

Majoritatea tumorilor osoase benigne sunt localizate spre capetele oaselor lungi, dar destul de des se extind si in corpul osului (unde este afectata metafiza osoasa). Localizarile cel mai des intalnite sunt in zona genunchiului, pe femurul distal, tibie si humerusul proximal, precum si pe radiusul distal. Alte locatii comune pot fi incheietura mainii, a soldului, in partea superioara a coapsei, la umar sau in partile inferioare ale spatelui, in zona conexiunii coloanei vertebrale cu pelvisul. In unele cazuri mai rare un pacient poate avea mai multe tumori cu celule gigante in oase diferite.

Majoritatea tumorilor de acest tip apar la pacientii cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, dar pot sa apara si la persoane peste 50 de ani. Sunt rare la copii si la persoanele de peste 65 de ani si au o frecventa mai mare la femei.

Tumorile cu celule gigante sunt de obicei benigne (necanceroase), dar pot creste rapid si distrug osul si articulatia proximala. In circa 10% dintre cazuri osteoclastoamele metastazeaza frecvent la nivelul plamanilor si manifesta o agresivitate ridicata.

Tratamentul osteoclastoamelor este in principal chirurgical, dar se poate folosi si radioterapia si chimioterapia in unele situatii.

Cauzele aparitiei acestora nu sunt pe deplin cunoscute, iar simptomul principal este durerea si diminuarea capacitatii de a utiliza membrul si/sau articulatia afectata. Durerea devine intensa pe masura ce boala se agraveaza si poate duce la fractura.

Este extraordinar sa poti sa faci bine

O echipa medicala care construieste constant pentru dezvoltarea performantei chirurgicale impinge limitele chirurgiei mai departe, iar asta aduce zile, luni si ani de viata de calitate unor oameni.

„Particularitatea cazului prezentat consta in faptul ca, prin inlaturarea tumorii osoase, de la nivelul antebratului, de catre echipa de ortopedie, s-a creat un defect osos de 8 cm, imposibil de inlocuit prin interpozitia unui os care nu primeste sange arterial si nu poate intoarce in circulatie, prin sangele venos, produsii rezultati din metabolismul propriu. Un fragment osos transplantat mai lung de 6 cm, daca nu i se asigura aportul de sange arterial si drenajul venos, se lizeaza in timp, cu consecinte dramatice pentru functionarea membrului superior, in cazul de fata. Din acest motiv, am readus la viata osul prelevat de la gamba si transplantat la antebrat, prin anastomoza (coaserea) vaselor care il hranesc la vasele antebratului prin tehnici de microchirurgie vasculara .

Orice deficienta tehnica in efectuarea anastomozelor vasculare, indiferent cat ar fi de mica, pune in pericol viata transplantului osos fiind urmata de pierderea structurii lui, prin aparitia de cheaguri de sange care oblitereaza (infunda) lumenul vascular si blocheaza circulatia sangvina. S-a lucrat pe os, dar tehnica este similara cu transplantul oricarui alt organ. De data aceasta nu a fost vorba despre un tesut vital, ci despre unul care insa influenteaza major calitatea vietii, ceea ce este extrem de important pentru pacient.

Intr-o interventie chirurgicala de o asemenea complexitate, ortopedica si vasculara, este necesara prezenta unor specialisti din mai multe domenii medicale. Echipa formata pentru acest caz, la fel ca si in alte cazuri complexe, situate la interferenta intre specialitati, a fost alcatuita din punct de vedere al abordarii terapeutice, in jurul unor valori comune ale actului medical, ideea principala fiind binele pe care putem sa-l facem ca sa indepartam raul.

Viata este unica, fiecare zi de viata conteaza, iar calitatea vietii dependenta in mare masura de starea de sanatate sau de recuperarea dupa boala este esentiala. A-ti ajuta pacientul sa treaca peste pragul suferintei, sa se reinsere familial si social este scopul profesiunii medicale”, a subliniat profesor doctor Constantin Ciuce, director medical al Spitalului Regina Maria din Cluj.

„M-am simtit speciala! Eu nu am vazut in viata mea un medic care se ridica in picioare cand ii intra pacientul in cabinet, si am intrat prin destule cabinete, la destui medici! Oameni atat de empatici, atat de prietenosi, atat de calzi… M-au facut sa ma simt speciala, sa am deplina incredere in ei. Mi-am spus că avand asa medici, cu asemenea aparatura, nu poate sa fie decat bine. Si asa a fost! A fost bine. Pot folosi mana normal. O menajez, evident, dar ma spal, ma imbrac, fac mancare, lucrez la calculator…”, ne-a spus Elena Paduraru.

Doctorul Ciuce a completat calm, dupa prezentarea complexitatii acestui caz; „Beneficiile sunt duble. Si ale pacientului, dar si ale echipei medicale. Castigul pacientului este evident. In ceea ce priveste echipa medicala, rasplata sa este data de satisfactia rezultatului obtinut, bazat pe indrazneala de a forta limitele chirurgiei clasice, pe colaborarea in echipa si pe increderea pe care pacientul i-o arata.
Increderea pacientului, esentiala in actul medical, se castiga nu numai pe profesionalismul medicului ci, cel mai frecvent, pe capacitatea acestuia de a sti sa ramana om pe tot parcursul actului medical”.

 

 

Text: Silvana Patrascanu, Senior Medical Editor
Consultant: Prof. Dr. Constantin Ciuce, medic primar chirurgie generala, medic primar chirurgie vasculara, director medical al Spitalului Regina Maria din Cluj.