Timpanoplastia constă în transplantul membranei timpanice, cu sau fără reconstrucţia osişoarelor. Noul timpan (transplantul) este o grefă care se recoltează în timpul operaţiei chiar de la pacient (fie învelişul muşchiului temporal, fie învelişul cartilajului tragal - din faţa urechii).
Operaţia durează 45-90 minute şi constă în refacerea timpanului care este amplasat pe sub resturile vechiului timpan.
Atunci când se reface doar membrana timpanică, operaţia este denumită miringoplastie.
Odată recoltat intraoperator, noul timpan este prelucrat (îndepărtarea resturilor musculare, uscare, dimensionare) după care este amplasat în poziţia finală pe sub resturile vechiului timpan.
Atunci când este necesar, se efectuează şi osiculoplastia (sau columelizarea) care constă în refacerea unei legături între faţa profundă a noului timpan şi urechea internă cu ajutorul osişoarelor proprii şi/sau utilizarea unor implante osiculare. Acestea au rolul de a transmite vibraţiile sonore preluate de noul timpan către lichidele urechii interne. De-abia în acest moment pacientul îşi redobândeşte auzul!
Anestezia variază în funcţie de întinderea suprafeţei timpanice care trebuie refacută, şi de preferinţă pacientului.
Poate fi:
- Anestezie locală
- Anestezie generală (prin intubaţie oro-traheală)
Externarea din spital are loc după 1-2 zile, iar pansamentul care susţine şi hrăneşte timpanul este extras după 7-14 zile.