Tehnicile chirurgicale avansate in chirurgia sanului sunt aplicate in mod curent in Ponderas Academic Hospital si sunt folosite atat in diagnosticul, cat si tratamentul tumorilor de san. Scopul acestor tehnici este de a obtine un diagnostic rapid si complet, urmat de un tratament chirurgical corect. Necesita echipament tehnologic avansat si sunt efectuate in echipa mixta chirurg oncolog – chirurg plastician – medic imagist cu atestat in senologie.
Chirurgia oncoplastica si reconstructiva a sanului
Sub aceasta denumire sunt cuprinse tehnicile chirurgicale in care se practica mastectomii (partiale sau totale) urmate de reconstructia sanului operat, in aceeasi sedinta operatorie sau tardiv, dupa completarea tratamentului oncologic. Este o tehnica chirurgicala care compenseaza efectul mutilant al tratamentului chirurgical de exereza in cancerul de san, redand volumul si forma anatomica sanului operat. Pentru reconstructia sanului se folosesc proteze sau tesuturile pacientei (muschiul latissimus dorsi sau muschiul drept abdominal)
Tehnica ganglionului santinela axilar
Tehnica chirurgicala in care injectarea peritumorala de substante radioactive sau colorante permite identificarea si excizia ganglionului santinela - ganglionul limfatic cel mai probabil de a fi afectat de diseminarea neoplazica. Este o tehnica chirurgicala aplicata in stadiile initiale ale cancerului de san si permite (in cazurile selectate) evitarea limfadenectomiei axilare - procedura chirurgicala ce are ca scop indepartarea tuturor ganglionilor din axila si care este insotia de morbiditate importanta. Injectarea substantei radioactive se poate face in aceeasi zi sau cu 24 de ore inaintea interventiei chirurgicale; injectarea colorantului se face la inceputul interventiei.
Marcarea preoperatorie a tumorilor de san
Este o tehnica ce se aplica tumorilor de san fara echivalent palpatoriu (in general leziuni mici). Marcarea se face preoperator, in aceeasi zi in care pacienta este operata, sub ghidaj ecografic sau mamografic. Marcarea se face folosind colorant sau fir metalic. Excizia tumorii se poate face sub control ecografic intraoperator si se verifica prin ecografie sau mamografie intraoperatorie piesa de rezectie.
Examenul histopatologic extemporaneu
Reprezinta examenul histologic (la microscop) al piesei operatorii (tumora de san) si are atat rol de diagnostic rapid, cat si de stabilire a indicatiei de exereza (stabileste ce tip de tehnica chirurgicala trebuie aplicata, adaptat la diagnosticul histopatologic obtinut rapid). Tehnica necesita 30 minute si are avantajul ca poate stabili intraoperator daca leziunea este benigna sau maligna (cancer). In plus, confirma daca leziunea a fost excizata in totalitate. Examenul extemporaneu este urmat intotdeauna de examen histopatologic la parafina si imunohistochimie, investigatii care vor stabili diagnosticul final.