Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tantrumurile copilului, o provocare pentru parinti

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Tantrumul este o manifestare obisnuita a majoritatii copiilor cu varste intre 1 si 3 ani. Apare in masura relativ egala si la fete si la baieti si se manifesta prin: plans, tipete, urlete, aruncat pe jos, lovituri sau auto-lovituri. Reprezinta o manifestare obisnuita a copiilor si este in fapt manifestarea frustrarii sau supararii acestora, pe care nu o pot exprima verbal.

Tantrumurile apar atunci cand cei mici sunt foarte obositi, suparati, frustrati, le e fie foarte foame, fie somn, fie nu obtin exact ceea ce isi doresc.
Toleranta la frustrare este un aspect pe care copiii il invata in timp. In al doilea an de viata supararile sunt foarte frecvente, pentru ca este crescuta capacitatea celor mici de a intelege, in timp ce limbajul ramane in urma. Pe masura ce va aparea si dezvoltarea acestuia, copiii vor putea verbaliza motivele nemultumirilor si tantrumurile vor fi mai rare. 

Cum putem evita tantrumurile?

Acordati copilului multa atentie cand are o stare buna, laudati-l si incurajati-l. Ajutati copilul sa invete lucruri noi si nu uitati sa ii spuneti lucruri frumoase!

Incercati sa oferiti alternative si sa lasati impresia ca cel mic are posibilitatea de a alege. Folositi intrebari cu raspuns multiplu: „vrei sa te speli acum pe dinti sau dupa ce te imbraci” in loc de clasicul „mergi si spala-te pe dinti”, care frecvent conduce la refuz si crize de opozitie.

Pastrati la distanta obiectele periculoase pentru a evita posibilele conflicte legate de accidente. Distrageti atentia copilului atunci cand se focuseaza pe ceva ce nu poate obtine, incercand lucruri noi si activitati noi pentru a o uita pe cea interzisa, care ii provoaca frustrare. 

Si copiii au limite si parintii trebuie sa le recunoasa. Daca un copil este mult prea obosit, renuntati la a mai planifica o iesire atunci, la a continua joaca sau dimpotriva lectiile. Nu mergeti la cumparaturi daca urmeaza ora de somn, veti avea un copil foarte irascibil, care se va auzi in tot magazinul. 

Ce putem face in timpul unui tantrum?

Parintii trebuie sa ramana cat de calmi pot, frustrarea si furia adultilor doar vor determina o situatie si mai complicata. Pentru a putea calma un copil, trebuie intotdeauna sa existe adulti care sa detina controlul situatiei. In functie de cauza furiei copilului, e nevoie fie sa i se distraga atentia, fie doar sa fie strans in brate, fie sa fie scos din mediul in care se afla sau pur si simplu sa primeasca mancare sau sa fie culcat. 

Daca un tantrum se intampla doar ca sa atraga atentia parintilor, cea mai buna modalitate de a fi gestionat este sa fie ignorat. Dar intotdeauna sarcina din cauza careia apare revolta trebuie terminata, dupa ce manifestarile de furie au trecut. 

Prescolarii si scolarii obisnuiesc sa atraga atentia pentru a obtine ce doresc, dar e de preferat sa nu se intample acest lucru, pentru ca nu va duce decat la perpetuarea comportamentului gresit. Furia nu trebuie niciodata rasplatita cedand, in acest mod doar va valida copilului o manifestare eronata.  

Cand trebuie sa cerem ajutor medicului?

Tantrumurile sunt de cele mai multe ori manifestari din sfera normalului. Cand acestea se repeta si copilul se accidenteaza singur sau se pune in pericol, este datoria adultilor sa intervina si sa elimine pericolele din jur.

Daca tantrumurile devin din ce in ce mai dese, copilul loveste pe altcineva sau se loveste frecvent, este ideal sa mergeti impreuna cu el la un medic pediatru sau psihiatru. Daca adultul este cel care pierde controlul si cedeaza in fata copilului, cel care simte furie si reactioneaza nefiresc, atunci poate este momentul ca adultul sa fie consiliat. 

In prea putine cazuri tantrumurile ascund in spate o boala organica: intarziere de limbaj, afectarea auzului sau o problema oftalmologica. Daca acestea sunt din ce in ce mai frecvente si nu se raresc cu varsta, un consult medical devine necesar si de ajutor. 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.