Ce sunt steroizii
Steroizii sunt substante chimice secretate de:
- cortexul suprarenal;
- testicule;
- ovare;
- placenta (in timpul sarcinii).
Acestia au structura chimica derivata din colesterol. Sinteza si secretia hormonilor steroizi este reglata de:
- glanda pituitara (hipofiza);
- hipotalamus;
- sistemul renina-angiotensina.
Tipuri de steroizi
Cortexul glandei suprarenale produce hormoni glucocorticoizi si mineralocorticoizi.
Reprezentantul clasei de glucocorticoizi este cortizolul. Principalul compus din clasa mineralocorticoizilor este aldosteronul. Hormonii sexosteroizi sunt reprezentati de androgeni si estrogeni.
De asemenea, medicamentele folosite au in compozitia lor corticosteroizi. Acestia sunt compusi sintetici care prezinta o structura asemanatoare steroizilor. De asemenea, corticosteroizii prezinta proprietati antiinflamatoare. Cel mai des utilizati corticosteroizi sunt:
- cortizon;
- prednisolon;
- prednison;
- dexametazona;
- betametazona;
- hidrocortizon.
Ce efecte au steroizii asupra organismului
Glucocorticoizii au proprietati antiinflamatoare si imunosupresoare. De asemenea, acestia au rol hiperglicemiant si hiperlipemiant fiind implicati in:
- gluconeogeneza (sinteza de glucoza din aminoacizi, lipide);
- lipogeneza;
- controlul tensiunii arteriale;
- depozitare glicogenului in ficat;
- reglarea ciclului somn-veghe.
Mineralocorticoizii au rol in excretia de potasiu si retentia de sodiu. Acestia isi exercita efectele la nivelul rinichilor, regland concentratia plasmatica si urinara a sodiului si a potasiului.
Sexosteroizii sunt implicati in:
- dezvoltarea caracterelor secundare sexuale;
- asigurarea unei structuri adecvate a mucoasei uterine in timpul ovulatiei;
- nidare (fixare embrion la nivel uterin);
- spermatogeneza.
Medicamente cu steroizi
In prezent nu exista medicamente cu steroizi, insa, in practica medicala, sunt utilizate substante asemanatoare din punct de vedere chimic. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de corticosteroizi.
Medicul recomanda administrarea de corticosteroizi pacientilor care prezinta patologii de tip inflamator. Printre acestea se regasesc:
Mialgia este o afectiune cauzata de suprasolicitarea sau de traumatismele produse la nivelul masei musculare. Pacientii pot prezenta febra, durere, eritem si inflamatie.
- rinita alergica (febra fanului);
Rinita alergica este cea mai frecventa patologie cauzata de prezenta polenului si a prafului in mediul inconjurator. Aceasta este o boala cronica. Pacientii pot avea rinita alergica sezoniera sau perena (continua, persistenta si cu simptomatologie atenuata). Prezenta acestei afectiuni duce la alterarea calitatii vietii. De asemenea, debutul patologiei este frecvent in copilarie, de la varsta de maximum 2 ani.
Artrita este o afectiune care se manifesta prin inflamatie si durere. Localizarea cea mai frecventa a focarului lezional este la nivelul articulatiei soldului, a genunchiului, a mainii si a coloanei vertebrale.
- astm;
Astmul este o patologie cronica a parenchimului (tesutului) pulmonar. Simptomele caracteristice sunt respiratia suieratoare si limitarea fluxului de aer. Astmul este cauzat de inflamatia reversibila a peretilor cailor aeriene. Debutul afectiunii este frecvent in perioada copilariei.
Sciatica este o afectiune cauzata de compresia nervului sciatic provocata de hernierea discului lombar, degenerarea corpilor vertebrali sau traumatisme la nivel pelvin.
Simptomatologia specifica acestei afectiuni este durerea resimtita in teritoriul de inervatie a nervului sciatic (la nivelul piciorului). Durerea poate iradia si in zona fesiera.
- capsulita retractila (umarul inghetat);
Capsulita retractila este o patologie care se manifesta la persoanele cu varsta cuprinsa in intervalul 50 si 60 ani. Afectiunea se manifesta cu frecventa ridicata la persoanele de sex feminin. Manifestarea principala a capsulitei retractile reprezinta limitarea mobilitatii articulare a umarului. Cauza acesteia este contractia si cicatrizarea posttraumatica a capsulei articulare.
Scleroza multipla este o afectiune degenerativa a sistemului nervos central (SNC).
Aceasta afecteaza pacientii cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani. Simptomele caracteristice acestei afectiuni sunt ataxia (lipsa de control a miscarilor), alterarea sensibilitatii si durerea.
- boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC);
Boala pulmonara obstructiva cronica este o patologie caracterizata de ingustarea progresiva si ireversibila a cailor respiratorii inferioare. Rezultatul acestor modificari este scaderea capacitatii respiratorii pulmonare. Pacientii prezinta o simptomatologie specifica, caracterizata de wheezing, dispnee la efort, cianoza si edeme periferice. Cauza de aparitie a bolii pulmonare obstructive cronice este fumatul.
Boala Crohn este o patologie inflamatorie a intestinului. Simptomele specifice acestei afectiuni sunt diareea, durerile abdominale, malnutritia si scaderea ponderala. Localizarea cea mai frecventa a acestei afectiuni este la nivelul portiunii terminale a intestinului subtire si la nivelul colonului. Boala inflamatorie intestinala se manifesta cu frecventa ridicata la persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani. De asemenea, printre factorii de risc implicati in debutul acestei afectiuni se regasesc fumatul si istoricul familial de boala Crohn.
- epicondilita laterala (cotul jucatorului de tenis);
Epicondilita laterala este o afectiune caracterizata prin inflamatia articulatiei cotului. Aceasta este cauzata de suprasolicitarea musculaturii din proximitatea articulatiei sau in prezenta traumatismelor in regiunea de interes.
Lupusul eritematos sistemic este o patologie autoimuna caracterizata de producerea de anticorpi care interactioneaza cu structurile proprii organismului. Aparitia bolii este cauzata de factori de mediu si de factori genetici. Lupusul eritematos sistemic se manifesta cu frecventa ridicata la pacientii cu varsta cuprinsa intre 15 si 45 de ani. De asemenea, un risc crescut de a dezvolta patologia il prezinta persoanele de sex feminin.
Administrarea inadecvata a steroizilor poate duce la aparitia efectelor secundare. Acestea variaza in functie de:
- tipul de steroizi;
- durata administrarii;
- doza.
Printre reactiile adverse reversibile ale administrarii de steroizi se regasesc:
- retentia de lichide;
- acneea;
- cresterea in greutate;
- slabiciunea musculara;
- hipertensiunea;
- alterarea starii generale;
- scaderea libidoului;
- perturbarea ciclului de somn.
De asemenea, in cazul pacientelor care folosesc steroizi pot aparea urmatoarele reactii adverse ireversibile:
- cresterea pilozitatii faciale si corporale;
- schimbarea vocii;
- scaderea in dimensiuni a sanilor.
Administrarea de steroizi este stabilita de medic in functie de patologia prezentata de pacient si severitatea acesteia. De asemenea, efectele secundare debuteaza in urma administrarii cronice a acestei clase de medicamente. Printre patologiile care beneficiaza de tratamentul cu steroizi sunt:
- accidentul vascular cerebral;
- infarctul miocardic;
- insuficienta renala;
- osteoporoza;
- patologiile hepatice;
- afectiunile oncologice.
Contraindicatii corticosteroizi
Este recomandata evitarea administrarii de corticosteroizi pacientilor care prezinta infectii.
Aceasta clasa de medicamente suprima sistemul imunitar, astfel scazand capacitatea organismului de a se apara.
De asemenea, este recomandata evitarea administrarii de corticosteroizi pacientelor insarcinate sau care alapteaza. Este important ca pacientii sa ofere informatii medicului despre tratamentul cronic pe care acestia il urmeaza. Corticosteroizii pot interactiona cu anumite clase de medicamente. Printre acestea se regasesc:
- antiinflamatoare nesteroidiene;
- antiepileptice;
- medicamentele pentru diabet;
- anticoagulante.
Steroizii sunt substante chimice sintetizate si secretate de glanda corticosuprarenala, testicul, ovar si placenta. Glucocorticoizii prezinta efect hiperlipemiant si hiperglicemiant. De asemenea, mineralocorticoizii au rol in retentia de sodiu si excretia de potasiu. Sexosteroizii sunt implicati in dezvoltarea caracterelor sexuale secundare in perioada pubertatii.
Corticosteroizii sunt substante cu structura asemanatoare steroizilor. Acestia sunt folositi in tratamentul patologiilor inflamatorii. Cele mai frecvente afectiuni in tratamentul carora este indicata folosirea de corticosteroizi sunt rinita alergica, boala Crohn, BPOC si lupusul eritematos sistemic.
Bibliografie:
www.britannica.com, https://www.britannica.com/science/steroid-hormone, accesat la data de 19.03.2023;
www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/steroids/, accesat la data de 19.03.2023;
www.kidshealth.org, https://kidshealth.org/en/teens/steroids.html, accesat la data de 19.03.2023;
my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/4812-corticosteroids, accesat la data de 19.03.2023.