Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Investigații și metode de monitorizare a nodulilor tiroidieni

Tiroida este supranumită creierul endocrin, buna parte din funcțiile glandelor cu secreție internă fiind influențate de hormonii tiroidei. Din motive insuficient clarificate unele celule tiroidiene pot avea o evoluție atipică, formând noduli. Incidența acestora este foarte mare, fiind identificați la cel puțin 4 din 10 oameni. În majoritatea cazurilor noduli tiroidieni sunt asimptomatici și rămân benigni toată viața, dar în circa 8-10 la sută dintre cazuri pot deveni maligni.

Despre diagnosticul și tratamentul bolilor tiroidei, de la noduli asimptomatici până la cancerul tiroidian, doctor Emin Mammadov, medic endocrinolog, specializat în diagnosticarea și tratamentul bolilor tiroidei, a răspuns la câteva întrebări pe care oricare dintre noi le-ar putea avea despre bolile tiroidei

Ce sunt nodulii tiroidieni și care sunt riscurile asociate? 

Dr. Emin Mammadov: Nodulii tiroidieni sunt formațiuni solide sau care conțin lichid. Cei mai mulți dintre noi au noduli și nu știm de existența lor. Pot fi identificați în urma unor investigații ecografice de screening sau descoperiți la scanări imagistice care au un alt scop medical. Poate fi un singur nodul sau pot fi mai mulți. Marea majoritate a nodulilor sunt mici și nu vor produce niciodată simptome. Există însă și noduli care pot genera simptome, fie că este vorba despre dificultăți de înghițire, tuse iritativă, respirație sau răgușeală persistentă, pentru că apasă pe trahee, esofag și corzile vocale sau vor dezechilibra organismul secrețând hormoni. 

Nodulii mari pot fi simțiți la palpare sau se văd ca o umflătură la baza gâtului, mai ales în cazul persoanelor cu gâtul subțire și mai greu la cei care au, din construcție, un gât gros. Pot produce hormoni, fără a putea fi controlați de mecanismele fiziologice care reglează secreția hormonilor tiroidieni (adică în mod autonom) și produc simptome de supraproducție similare hipertiroidismului, adică scăderea în greutate, piele umedă, tremor, ritm cardiac neregulat, nervozitate. Acești noduli se numesc noduli toxici (sau adenom toxic). 

Un număr mic de noduli sunt cancerosi. Statistic între 8 și 10% și de cele mai multe ori evoluția bolii este lentă. În puține cazuri cancerul tiroidian evoluează agresiv. 
 

De ce apar nodulii tiroidieni?

Dr. Emin Mammadov: Nodulii sunt o creștere excesivă a țesutului tiroidian. Unele dintre cauzele apariției lor sunt înțelese, altele nu. Inflamația cronică a tiroidei, adică tiroidita Hashimoto sau tiroidita autoimună, poate fi un factor predispozant pentru apariția nodulilor. Deficitul de iod din alimentație este considerat un factor care poate crește riscul formării nodulilor, dar și incidența afecțiunilor neoplazice maligne ale tiroidei. 

Antecedentele familiale de patologie tiroidiană recomandă o monitorizare mai frecventă a tiroidei. Expunerea la radiații ionizate, mai ales înainte de 30 de ani, ar putea fi un factor care să impună atenție suplimentară, dar și obezitatea și, în general, un stil de viață nesănătos au impact și asupra tiroidei. Tot ceea ce facem și mâncăm are influență asupra sănătății în general, inclusiv asupra celei endocrine.
 

Cat de grav este cancerul tiroidian, care este incidența și de ce apare?   

Dr. Emin Mammadov: Despre cancerul tiroidian se spune că este unul dintre cele blânde. Pentru majoritatea formelor de cancer tiroidian nu se cunoaște cauza exactă. 
Incidența depinde de tipul de cancer, vârstă și sex; cancerul tiroidian este cea mai des întâlnită formă de boală malignă endocrină, iar la vârsta de până la 30 de ani este cea mai frecventă formă de cancer.

Ca în oricare altă boală malignă, este importantă depistarea cât mai timpurie a bolii, ceea ce oferă perspectiva unei evoluții pozitive, de cele mai multe ori cu vindecare. Neidentificat la timp, cancerul tiroidian poate produce metastaze, afectând ganglionii limfatici, plămânii, oasele sau alte organe. 
Cancerul tiroidian papilar este cea mai des întâlnită formă (peste 80% din cancerele tiroidiene).

Majoritatea pacienților răspund foarte bine la tratament, chiar și în cazul în care celulele canceroase se răspândesc la ganglionii limfatici. Cancerul folicular este al doilea cel mai frecvent cancer tiroidian (până la 10% din cancerele tiroidiene), cu potențial mai mare de a forma metastaze osoase și pulmonare. Cancerul tiroidian anaplastic este o formă foarte rară, agresivă, cu simptomatologie severă și prognostic rezervat, care tinde să apară la persoanele în vârstă. Cancerul anaplastic de obicei este tratat de medicii oncologi.

Cancerul medular tiroidian este o formă rară de cancer tiroidian (cca 2% din cancerele tiroidiene). Aproximativ 1 din 4 (deci 25%) dintre pacienții cu această boală au mutația genetică transmisă de la părinți la copii și provoacă cancer tiroidian medular familial și alte neoplazii endocrine, inclusiv noduli la glandele suprarenale.

Există predispoziție genetică și pentru alte cancere tiroidiene; studiile arată că diagnosticul de cancer tiroidian la rude de gradul întâi (părinți, frați, surori) crește riscul de cancer tiroidian de circa cinci ori. 

Femeile sunt mai predispuse, incidența cancerelor tiroidiene fiind de trei ori mai mare în cazul lor, pe fondul hormonilor feminini. Controlul tiroidei în perioada de sarcină este necesar și ar trebui să fie o rutină, pentru că orice disfuncție tiroidiană poate avea efecte în evoluția fetală și evoluția sarcinii. Nici bărbații nu sunt complet feriți, dar incidența în cazul lor este mai redusă.

Tratamentul nodulilor tiroidieni este necesar? 

Dr. Emin Mammadov: Nodulii asimptomatici, care nu interferează cu secreția de hormoni, nu generează presiune, nu au nevoie de tratament, dar monitorizarea lor ecografică este necesară.

Medicul endocrinolog este cel care decide intervalele de timp dintre două ecografii, iar acestea pot fi de trei, șase, 12 luni sau mai mult. Sunt luate în calcul mai multe elemente, începând cu vârsta, sexul și riscul genetic, dar și aspecte rezultate din imaginile ecografice cu poziția nodulului, caracteristici legate de formă și structură. Pot fi necesare și unele investigații de laborator, care să confirme că din punct de vedere al producției hormonale, tiroida este în parametri normali. 

Nodulii mari care deranjează estetic sau funcțional se pot trata. Cea mai eficientă și mai puțin invazivă metodă este ablația cu microunde. Se folosește un ac special (antenă) cu un vârf activ și care emite microunde. Sistemul oferă medicului posibilitatea să distrugă controlat și precis țesutul nodulului. Este soluția infinit mai simplă și mai confortabilă pentru pacient în comparație cu intervenția chirurgicală, care lasă cicatrici și care poate impune, uneori, chiar extirparea tiroidei cu necesitatea ulterioară de a urma o terapie cu hormoni, toată viața. 
 
Este foarte important să precizez că ablația se face numai după ce există certitudinea că nodulul nu este malign. Asta înseamnă biopsie de diagnostic înainte. Dacă există cea mai mică suspiciune că avem un nodul cu celule maligne, ablația cu microunde nu se recomandă.

Biopsia nodulului este obligatorie? 

Dr. Emin Mammadov: Ecografia poate identifica nodulii tiroidieni și, asociată cu examenul clinic și o anamneză a pacientului, conturează o posibilă patologie. 

Investigatia ecografica identifica nodulii și oferă medicului specialist posibilitatea de a vedea poziția, forma, dimensiunea și structura acestora, astfel încât se poate face o evaluare completă. De exemplu, aspectul spongiform sau chistic sugerează un nodul benign, în timp ce compoziția solidă, marginile neregulate, prezența microcalcificărilor ar sugera necesitatea unei evaluări suplimentare. Biopsia este singura modalitate care poate aduce clarificările necesare pentru a lua o decizie terapeutică corectă. 

Biopsia nodulului tiroidian este standardul de aur pentru clarificarea suspiciunii de malignitate, în urma investigațiilor imagistice și în funcție de poziția, dimensiunea nodulului, de datele furnizate de ecografie se poate opta pentru una dintre cele două tipuri de biopsie tiroidiană, respectiv puncția aspirativă cu ac fin, cunoscută ca FNAB - acronim de la fine-needle aspiration biopsy și biopsia core-needle sau CNB de la core-needle biopsy.
 

Exista diferențe între aceste metode? Ce riscuri implică biopsia? 

Dr. Emin Mammadov: Există o teamă nejustificată față de biopsie. Ce pot spune este că nu doare, se face ambulatoriu, iar riscurile sunt minime și mai ales foarte rare, undeva în 1% dintre proceduri, acestea fiind vânătăile, hematom (de obicei în cantitate minimă) și nu pun pacientul în pericol. Biopsia core-needle vine cu avantajul preciziei diagnosticului și riscului mai mic de rezultat nondiagnostic sau neconcludent, respectiv risc mai mic de necesitatea repetării procedurii și de asemenea mai puține intervenții chirurgicale.

Există diferențe între cele două tipuri de biopsii, poziția și dimensiunea nodulului fiind principalul element care face diferența. Un nodul foarte mic, aflat într-o poziție greu abordabilă, nu va primi recomandare pentru CNB, însă va putea fi biopsiat prin metoda FNAB, unde nu există limitări legate de dimensiune sau poziție. Chiar și pentru un micronodul situat abordabil, CNB poate oferi precizia mai mare. Depinde de ceea ce s-a identificat pe imaginile ecografice, scopul fiind acela ca pacientul să aibă cel mai mare beneficiu în ceea ce privește investigațiile, pentru a avea un diagnostic precis și a trece la tratamentul potrivit.

Există situații unde FNAB nu aduce niciun beneficiu și se recomandă CNB, pentru că este singura metodă care poate să identifice un limfom tiroidian, forme rare de cancer tiroidian, precum și metastazele din alte organe în tiroidă. La fel. există și situații când nu se poate utiliza CNB, iar biopsia FNAB este cea mai bună indicație exploratorie pentru pacient. Acestea sunt singurele criterii pe care medicul le ia în calcul când recomandă una sau alta dintre aceste proceduri.

Cui îi este necesară monitorizarea tiroidei și ce presupune?

Dr. Emin Mammadov: Dat fiind faptul că nodulii tiroidieni sunt frecvenți – unele studii arată că între 20% și 70% dintre oameni au noduli tiroidieni, dar și pentru că incidența cancerului tiroidian crește, un examen de screening al tiroidei este o recomandare sinceră. Medicul de familie, la controalele de rutină, poate palpa tiroida și atunci când există factori de risc poate chiar recomanda ecografia de tiroida. 

Din punctul meu de vedere, o ecografie a tiroidei este utilă adolescenților la 15-16 ani, mai ales atunci când există semnele unor disfuncții endocrine sau o incidență familială de afecțiuni tiroidiene. Un control al funcției tiroidiene este necesar în primul trimestru de sarcină, dar și după naștere, pentru că sunt perioade cu risc crescut de disfuncție tiroidiană. 

Dacă sunt identificați noduli care nu produc simptome, consultul la endocrinolog este binevenit, pentru că un ochi avizat poate identifica, la ecografie, formațiuni suspecte. Cancerul de tiroidă evoluează lent, uneori simptomele sunt foarte subtile, iar identificarea în stadii incipiente poate aduce beneficii importante pentru pacient. 

Scopul managementului nodulilor tiroidieni este de a realiza o abordare personalizată, bazată pe risc, care să minimizeze testarea și intervențiile inutile.

Doctor Emin Mammadov, scurta carte de vizita

S-a născut, a crescut și a absolvit Facultatea de Medicină în Azerbaidjan, la Baku. S-a stabilit în România în 2009, soția sa fiind româncă. Rezidențiatul și specializarea în endocrinologie le-a făcut la Institutul Parhon și în Irlanda. Perioada de activitate profesională din Irlanda a pus bazele unei colaborări strânse cu oncologi și specialiști în endocrinologie, astfel că este conectat la cele mai noi informații, tehnici și protocoale. L-am întrebat pe doctorul Emin Mammadov care a fost motivul pentru care a ales endocrinologia. „Este cea mai logică ramură a medicinei. Poți înțelege foarte multe mecanisme”, a venit imediat răspunsul. 

Este unul dintre puținii medici din România, poate singurul care face biopsia tiroidiană core-needle, având și avantajul tehnologiei medicale care permite realizarea acestei proceduri la Policlinica Floreasca și Policlinica Perla. A perfecționat metoda de recoltare a probelor pentru puncție aspirativă (metoda convențională pe lame sau metoda nouă în mediu lichid), pentru un plus de acuratețe a rezultatului și poate realiza biopsia tiroidiană combinată (prin aspirație și cu recoltare de țesut). 

A fost pus în situația de a alege între România și Irlanda. A ales România pentru că era o provocare mai mare, dar și pentru că a fost impresionat de simpatia și suportul pe care le-a primit de la cei din jur, în timpul rezidențiatului. Vorbește impecabil românește, iar pacienții îl descriu ca fiind „cel mai comunicativ medic endocrinolog”.

Consultant: Dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog în Policlinicile Perla și Floreasca
 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.