Spectroscopia de rezonanta magnetica (MR Spectroscopy) este un examen imagistic noninvaziv care masoara modificarile biochimice din tesuturi, in special la nivel cerebral. Este efectuata folosind acelasi aparat de rezonanta magnetica nucleara ca in cazul examenul RMN conventional, dar se utilizeaza o serie de teste suplimentare (secvente) care ofera informatii despre metabolismul si structura biochimica a tesuturilor, astfel incat medicul imagist poate determina tipul de tesut prezent.
Spectroscopia este o investigatie imagistica complexa din punct de vedere tehnic – poate predispune la artefacte, iar procesarea si interpretarea necesita expertiza.
Spectroscopia de rezonanta magnetica este efectuata in Centrul de Imagistica Baneasa de catre Dr. Adina Chirita, Medic Primar Medicina Nucleara, Medic Specialist Radiodiagnostic si Imagistica Medicala si Doctor in Stiinte Medicale. Dr. Chirita a efectuat un stagiu de 2 ani de pregatire post-universitara in neuroradiologie la Centre Hospitaliere Universitaire Bordeaux, Franta si a obtinut diploma internationala in Neuroradiologie. Pentru Dr. Adina Chirita, neuroimagistica reprezinta o arie de interes medical, avand o experienta ampla cu o serie de protocoale de examinare care folosesc secvente speciale:
- RMN functional - spectroscopie (SVC, Chemical Shift), tractografie - DTI, perfuzie cerebrala, activitate corticala in repaus - resting BOLD fMRI
- Protocol epilepsie - protocol RMN si post-procesare specifica pentru identificarea focarului epileptogen
- Brain ageing - Imagistica tulburarilor cognitive (boala Parkinson, boala Alzheimer, alte demente)
Pentru ce tip de afectiuni aduce spectroscopia informatii valoroase?
Spectroscopia este folosita in special pentru evaluarea tumorilor cerebrale. In timp ce RMN cerebral conventional identifica localizarea anatomica a tumorii, permitand diagnosticul diferential al unor leziuni cerebrale. Spectroscopia cerebrala compara compozitia chimica a tesutului normal cu cea a celulelor anormale. Testul este folosit in special pentru a determina tipul tumorii si gradul de agresivitate si pentru a distinge intre recurenta tumorii si necroza de iradiere.
Spectroscopia cerebrala este folosita pentru a detecta modificarile metabolice care apar intr-o serie de afectiuni neurologice:
- Tumori cerebrale
- Accidentele vasculare cerebrale
- Epilepsie
- Inflamatii
- Infectii
- Anumite boli de substanta alba
- Boli neurodegenerative (boala Alzheimer sau dementa vasculara)
La nivelul creierului, diferiti metaboliti pot indica urmatoarele afectiuni:
Glioame: spectroscopia creste abilitatea de a prezice gradul tumorii. Pe masura ce gradul creste, nivelele de N-acetil aspartat (NAA) si creatinina scad, in timp ce nivelele de colina, lipide si lactat cresc.
Necroza postiradiere: spectroscopia ajuta la diferentierea intre modificarile cauzate de recurenta tumorii, cand creste colina, si cele datorate radioterapiei, in care NAA, colina si creatinina sunt toate scazute.
Ischemia cerebrala si infarctul cerebral: spectroscopia urmareste evolutia lactatului in teritoriul cerebral afectat - trecerea la metabolismul anaerobic va determina cresterea lactatului, iar odata aparuta necroza celulara (infarctul cerebral), se elibereaza si cresc lipidele.
Infectie: din cauza ca celulele nervoase normale sunt distruse, NAA va fi absent. In cavitatea unui abces cerebral, nivelele de lactat, alanina si acetat vor fi crescute.
In plus, spectroscopia de rezonanta magnetica poate fi folosita si pentru evaluarea sanului si prostatei.