Fie ca sunt copii, tineri adulti sau persoane mature, utilizatorii de Social Media sunt extrem de variati.
Acest lucru poate avea efecte benefice precum accesarea rapida de informatii media, conectarea cu colegii sau prietenii, posibilitatea de a construi si administra business-uri sau joburi noi la care acum cativa ani nici nu visam ca ar putea exista.
Ce inseamna mai exact acest lucru?
Cu cat petrecem mai mult timp utilizand Social Media, cu atat suntem mai inclinati sa ne comparam si sa ne raportam la vietile ideale pe care le vedem in majoritatea postarilor.
Facand o analiza obiectiva ne putem da seama, desigur, ca realitatea din Social Media este un artificiala, trunchiata, in care partile fericite ale vietii sunt expuse in cele mai spectaculoase moduri posibile, iar partile mai putin placute sunt fie minimizate, fie sterse cu desavarsire.
Astfel ni se creeaza perceptia ca acei oameni pe care ii urmarim cu ardoare in online au o viata ideala, plina de lux, sanatate din plin si relatii excelente cu cei din jur, iar viata noastra incepe sa ni se para anosta, fada si ni se instaleaza o stare de nefericire care devine din ce in ce mai prezenta.
Anxietatea si depresia sunt consecinte care vin firesc. Brusc realizam ca locul nostru de munca meu nu ne permite sa avem un stil de viata in care sa putem calatori 8 luni pe an, sau casa in care locuim nu are o priveliste magnifica la ocean, asa cum vedem la nenumarati influenceri, sau poate chiar fizicul nostru nu este sculpatat si tonifiat precum al unui om care practica sportul ca profesie full-time.
Si invevitabil imaginea si stima de sine se degradeaza.
Ce putem face?
In primul rand, putem alege constient cat de mult ne expunem la aceste platforme.
In acest caz ar fi ideal sa ne instalam un tracker/contorizator pe telefon al timpului petrecut online, iar la finalul unei perioade fixe - o zi sau o saptamana - sa facem un inventar al acestui timp.
Cel mai probabil vom realiza ca petrecem o perioada mult mai mare decat ne-am astepta doar facand scroll pe diverse platforme. Timp practic pierdut, in care nu invatam nimic, nu exersam nimic si nu contribuim cu nimic la propria stare de bine.
Apoi, dupa ce avem o idee clara a timpului petrecut online, ne putem fixa un obiectiv pentru a il reduce treptat. Daca de exemplu eu petrec 3 ore pe zi online, ce s-ar intampla in viata mea daca as reduce acest timp la doar 1 ora? Ce as putea sa fac in cele doua ore ramase libere?
Poate pornesc un proiect pe care il tot aman de foarte mult timp, poate merg la o alergare prin parc sau la sala fitness, sau, de ce sa nu, fac un curs pentru a aprofunda ceva ce vreau sa invat de mult, dar nu reusesc sa gasesc timp. Orice activitate care implica miscare, socializare, dezvoltare de abilitati noi va fi mult mai benefica atat pentru minte cat si pentru corp.
Vom vedea astfel ca incepem sa ne recapatam controlul asupra propriului nostru timp.
Nenumarate studii ne arata ca cei mai fericiti oameni sunt cei care se integreaza si participa activ in comunitatea din care fac parte. In afara faptului ca acele persoane simt ca sunt integrate in ceva mai mare - practic o familie extinsa -, cand facem activitati in grup, de voluntariat sau petrecem timp in colectivitati mari, capatam un scop si o satisfactie de a ajuta si a construi lucruri si astfel apare cresterea stimei de sine, reducerea simptomelor de stres si anxietate.
Social Media ne poate aduce cu siguranta multe beneficii, daca suntem atenti si constientizam de ce si cat de mult o consumam.
Noi suntem stapanii propriul nostru timp si doar noi putem decide unde si in ce il investim.